Cine este de vina pentru relatiile noastre esuate?

Cine este de vina pentru relatiile noastre esuate?

O simpla cautare pe internet dupa tipurile de barbati de care este bine sa te feresti si iti apar zeci de pagini, cu articole adresate femeilor.

Aici poti gasi tipologia escrocului sentimental, a fustangiului, a profitorului, a barbatului-copil, etc.

La polul opus, pe site-urile adresate barbatilor, reprezentatii sexului tare isi ofera sfaturi despre cum sa se fereasca de femeile nepotrivite.

Sigur, modul de abordare este diferit, dar ideea este aceeasi. Pentru ambele sexe, exista ,,ticalosi si ticaloase,, gata sa profite, sa insele, sa induca in eroare, sa zdrobeasca inimile pline de dragoste ale celorlalti.

Chiar sa fie asa?

Psihologii recunosc ca nu este usor de mentinut o relatie, pentru ca fiecare persoana vine cu asteptari, cu un anumit bagaj din trecut, care se poate traduce prin: traume, experiente amoroase, educatia din copilarie.

Daca pornim de la ideea ca partenerul s-ar putea dovedi cel mai mare ticalos, avem toate sansele, ca prin comportamentul nostru, sa determinam un esec al relatiei. Dupa principiul,, De ce iti este frica nu scapi,,

Psihoterapeuta Maryse Vaillant, autoarea cartii ,,Cum iubesc femeile,, ne atrage atentia asupra perceptiei pe care o avem despre sine si relatie.

,,Daca fiecare ar lasa deoparte statutul de victima, ar lasa la vestiar acest rol dulce-amar si ar recunoaste ca este responsabil de propriile esecuri, dar fara a se culpabiliza, poate ca atractia catre suferinta ar scadea. “, considera Maryse.

In concluzie, pentru a dezvolta o relatie sanatoasa, trebuie sa fim noi insine sanatosi, sa ne oferim ceea ce avem nevoie, spiritual si material, inainte de intra intr-o relatie.

Astfel, pretentiile noastre proiectate asupra partenerului nu vor deveni o corvoada pentru el si motiv de frustrare pentru noi.

Iar daca ne dorim, cu adevarat, o relatie de dragoste sa ne dovedim demni de ea. Dragostea, un sentiment atat de inaltator, nu poate sa-si gaseasca loc decat in sufletele curate, curajoase si deschise. Asa ca inainte sa fim barbati sau femei, suntem si trebuie sa fim oameni.  Iar oamenii, in adevaratul sens al cuvantului, nu au nevoie de sageti otravite in dragoste.

Web editor : Magda Campeanu

Citeste si Cine greşeşte în cuplul modern?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie