Cinci metode de a mânca mai sănătos și ieftin

Numărul persoanelor care aleg să introducă în dietă produse bio este în creștere, însă mai există mulți alți oameni care cred că nu își permit astfel de alimente, fie pentru că ar fi prea scumpe, fie pentru că oferta de pe piață nu este foarte bogată. Nimic mai fals, pentru că meniurile parțial sau total bio pot ajunge la prețuri similare cu cele ale preparatelor tradiționale, cu condiția să adopți niște bune obiceiuri de consum pe termen lung. Aceste schimbări făcute în alimentație te vor ajuta să fii mai sănătoasă, dar și să nu aloci un buget prea mare în acest sens, deși, luate individual, produsele bio sunt puțin mai scumpe. Nu este vorba despre a înlocui unele produse cu altele, ci de a mânca pur și simplu diferit. 

Redu consumul de carne

Pentru a mânca bio la prețuri decente, poți începe prin a reduce consumul de carne, acest lucru nefiind neapărat echivalent cu a deveni vegetariană. În mod concret, vei putea cumpăra în continuare carne – bio – dar o vei consuma mai rar, de două-trei ori pe săptămână, înlocuind-o la restul meselor cu preparate vegetariene sănătoase și sățioase, din legume și leguminoase – inclusiv organice –, ca lintea, năutul, fasolea boabe, mazărea, etc. Consumul unei cantități mai mari de leguminoase face posibilă reducerea prețului per farfurie fără a neglija aportul de proteine.

Alege produse locale și de sezon

Nu numai că astfel de produse bio sunt benefice pentru starea ta de sănătate, dar vei limita și impactul asupra mediului rezultat din producerea și comercializarea lor. Oferta de produse organice care sunt aduse din străinătate este destul de mare, însă ideal – inclusiv pentru portofel – este să alegi alimente locale și de sezon. Fructele și legumele care cresc în mod natural la momentul comercializării lor sunt mai aromate, iar pentru a beneficia din plin de ele, le poți transforma în conserve.

Fă-ți propriile conserve de casă

Derivat din punctul anterior, să-ți prepari propriile conserve în casă este o metodă eficientă de a profita din plin de fructele și legumele bio atunci când sunt în sezon, deci cele mai aromate și ieftine. Conservele preparate în casă îți permit să ai un stoc din aceste legume și fructe pentru consumul într-un alt sezon, dar și să economisești timp cu pregătirea lor. Nu ai nevoie decât de câteva ore pentru a prepara un lot de conserve gustoase, de la compoturi și dulcețuri la sucuri de roșii, ardei copți ori murături. În plus, ai garanția că aceste conserve nu sunt pline de conservanți, coloranți sau potențiatori de aromă.

Gătește-ți propriile feluri de mâncare bio

Mesele gata preparate bio sunt destul de scumpe, însă cele pregătite în casă din alimente organice pot fi mult mai ieftine decât cele care nu sunt ecologice. De exemplu, poți folosi mai puțină carne sau face o versiune vegetariană, îți poți prepara singură sosurile și poți să cumperi ingredientele vrac, adică mai ieftin. Pentru a economisi timp, poți găti cantități mai mari de mâncare, pe care apoi să o păstrezi porționată la congelator, sau să îți aloci timp pentru a prepara felurile pentru toată săptămâna. Dacă gătești în casă, vei avea un control total asupra ingredientelor.

Evită risipa de alimente

Românii aruncă foarte multă mâncare. Potrivit unui raport al ONU din martie, aproximativ 70 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la coșul de gunoi, Pentru a evita risipa de alimente, este recomandat să-ți faci o listă de cumpărături, după ce în prealabil ți-ai stabilit meniul pe o anumită perioadă. Vei lua în considerare astfel produsele pe care le ai deja în casă și vei fi mai puțin tentată să cumperi lucruri inutile. De asemenea, produsele comercializate vrac îți permit să cumperi exact cantitățile de care ai nevoie.

În concluzie, dacă vei găti puțin mai mult în casă, vei fi atentă la etichete și îți vei adapta meniurile, vei reuși să consumi mai multe produse bio, fără ca acest fapt să îți afecteze semnificativ bugetul alocat meselor. Pe lângă avantajele economice, vei avea o alimentație mai sănătoasă și vei contribui mai puțin la poluarea mediului înconjurător. 

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Auchan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate