Cinci detalii aparent fără legătură de care să fii conștient dacă vrei să ai o dantură sănătoasă

Dacă ne luăm după un studiu despre igiena orală publicat și comentat în urmă cu numai șapte ani, în România 80% din populație nu are prea multă treabă cu dentistul. Această majoritate are gura plină de carii și pare că nu vrea să schimbe foarte multe în acest sens. Mai mult, 40% dintre români nu au fost niciodată la un dentist. Toate acestea în timp ce 70% dintre europeni sunt multumiti de dantura lor, mai mult de jumătate au implanturi dentare și apelează la albire dinti. Cercetarea a fost făcută de specialistii de la Platforma pentru o sănătate orală mai bună în Europa.

Igiena orală și relația cu dentistul, vizitele regulate la o clinică de stomatologie, toate acestea sunt un indicator al nivelului de trai. Mai mult, igiena orală este în relație directă cu gradul de educație al unei națiuni. Dacă vizita la un cabinet de stomatologie este o chestiune de rutină sau doar un eveniment ocazional, acest lucru este spune foarte multe, nu atât despre individul în sine cât despre arealul în care locuiește acesta. 

De aceea, lucrurile mărunte, aparent fără legătură între ele, poit influență sănătatea orală. De exemplu, știai că tulburările de alimentație, piercingul oral, stresul academic și bruxismul pot afecta starea danturii tale? 

Tulburări de alimentaţie

Bulimia şi anorexia reprezintă tulburări alimentare serioase. Pe lângă complicaţiile de sănătate, aceste tulburări duc şi la erodarea smalţului dinţilor într-un mod vizibil.

Medicii dentişti pot identifica tulburări ale alimentaţiei după efectele produse asupra dinţilor şi pot recomanda consilierea psihologică.

 Piercingul oral

Dacă te tentează să-ţi pui un cercel în buză, limbă sau obraz, trebuie să conştientizezi că şi acesta prezintă un risc. Piercingul oral creşte riscul de a-ţi ciobi dintele în timp ce mănânci, dormi, mesteci sau vorbeşti. Problemele cauzate de piercingul din limbă pot duce la: 1) fracturarea dintelui, care în cele din urmă are nevoie de obturaţii, coroane sau chiar tratamente de canal; 2) umflarea limbii, ce îţi poate restricţiona respiraţia; 3) infecţii dureroase; 4) sângerări.

 Stresul academic şi bruxismulDe multe ori se întâmplă ca adolescenţii să stea o noapte întreagă nedormiţi, învăţând pentru şcoală. Din păcate, acest stres poate dăuna sănătăţii dentare, ducând la un automatism masticator prin mişcări bruşte, repetate. Acest automatism masticator (bruxism) are ca efecte:  erodarea smalţului dentar, durere în zona articulaţiei maxilare, însoţită sau nu de zgomote specifice, dificultate în mişcările mandibulare etc. Indicația în acest caz este să mergeți la medic pentru a primi un diagnostic clar, un stomatolog Iasi unde puteți face acest lucru este medicul coordonator de la Passionate Clinic. Este foarte important să te gândeşti că nenumăratele alegeri pe care le faci pot să aibă un impact puternic asupra sănătăţii orale şi a aspectului zâmbetului tău de-a lungul timpului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial