Chiar este nevoie să te speli în fiecare zi pentru a rămâne curat?

În timp ce mulți oameni cred că spălarea zilnică a corpului este esențială pentru curățenie și igienă, alții cred că distruge uleiurile naturale ale corpului și usucă pielea.

Ce spun experții despre această controversă despre spălarea corpului?

Totul a început când mai multe vedete au declarat în mediul online că nu simt nevoia să facă duș zilnic. Actorii Kristen Bell și Dax Shepard au dezvăluit în The View că au început să-și spele copiii mai rar pe măsură ce cresc.

„Sunt un mare fan al așteptării duhorii', a spus Bell.

În podcast-ul lui Shepard, „Armchair Expert', cuplul de vedete Mila Kunis și Ashton Kutcher au dezvăluit că au, de asemenea, obiceiul de a-și spăla copiii la fiecare câteva zile.

„Dacă vedeți murdărie pe ei, îi curățăm. În caz contrar, nu are rost', a spus Kutcher despre rutina lor.

„Nu-mi spăl corpul cu săpun în fiecare zi', a adăugat Kunis.

Jake Gyllenhaal a intervenit apoi în timpul unui interviu cu Vanity Fair.

„Cred că în întreaga lume există oameni care nu se spală zilnic nefiind neapărat o problemă, deoarece este utilă o astfel de rutină pentru întreținerea pielii, mai ales că ne curățăm în mod natural', a spus el.

În timp ce unii oameni sunt de acord că nu este necesar să te speli zilnic, alții au avut reacții puternice la obiceiurile de igienă ale acestor celebrități, numindu-le dezgustătoare și lipsite de abilități de igienă de bază.

În ciuda reacției online, se pare că spălatul zilnic devine din ce în ce mai puțin popular.

Potrivit unui sondaj realizat de Millennial Podcast în mai 2020, 55,6% dintre ascultători au spus că nu s-au spălat zilnic pe tot parcursul carantinei.

Tot în 2020, Daily Mail a dezvăluit că aproximativ 25% dintre persoanele din Regatul Unit au încetat să facă duș zilnic în timpul pandemiei.

New York Times a publicat un articol în 2021 în care sunt prezentate persoane care au decis să renunțe la dușul zilnic în timpul pandemiei.

Chiar este nevoie să te speli în fiecare zi pentru a rămâne curat? Ce spun experții?

Deci, ne spălăm sau nu zilnic?

Derrick Phillips, consultant dermatolog la Clinica Cadogan din Londra, spune că spălarea o dată pe zi este optimă din motive sociale, dar poate că nu este absolut necesară pentru sănătatea ta.

„Spălarea o dată pe zi este adecvată pentru majoritatea copiilor și adulților pentru a menține un nivel acceptabil social de igienă personală și curățenie', spune el.

„Pielea se autocurăță și se exfoliază în mod natural. Spălarea ajută la îndepărtarea murdăriei fizice și la consolidarea percepției de curățenie, dar nu este necesară', spune el.

Cu alte cuvinte, un duș zilnic ne va ajuta să mirosim și să ne simțim proaspăt și curați, dar curățarea corpului din cap până în picioare în fiecare zi nu ne va face mai „curați'.

Unii sunt îngrijorați de faptul că dușul poate afecta efectiv pielea, ducând la:

 • uscăciune
 • iritare
 • infecţie
 • perturbarea microbiomului pielii

Potrivit dermatologului Adarsh ​​Mudgil din New York, există puține dovezi care să susțină această teorie că spălatul zilnic este periculos. Spălarea zilnică „nu este necesară, dar, de asemenea, nu cred că este dăunătoare pielii noastre, așa cum este raportat pe scară largă în mass-media în ultima vreme. Dacă te speli zilnic, pielea poate deveni mai uscată dacă nu hidratezi', spune el.

După cum explică Phillips și Mudgil, frecvența optimă de scăldat se poate modifica în funcție de circumstanțe și de tipul corpului.

Spălatul mai rar este recomandat:

 • copiilor
 • persoanelor cu pielea sensibilă
 • celor cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme sau psoriazis
 • celor angajați în conservarea apei
 • oamenilor care lucrează în interior la un birou

Spălatul zilnic este recomandat pentru:

 • copiii care se murdăresc de multe ori
 • oameni care locuiesc în locuri umede
 • persoanele care fac mișcare frecvent
 • cei cu locuri de muncă solicitante fizic

Cât de des spălăm bebelușii?

Potrivit lui Phillips, nou-născuții ar trebui să fie spălați mai rar din cauza pielii delicate.

„Nou-născuții și sugarii au o piele delicată, care este mai sensibilă la efectele de uscare a săpunului și a apei calde. Este posibil ca spălarea zilnică să fie excesivă și poate dăuna pielii lor', spune el.

Pentru copiii mici, pielea delicată este mai puțin problematică.

Potrivit lui Mudgil, copiii ar trebui să facă baie ușor zilnic și, de asemenea, ar trebui să fie curățați ori de câte ori se murdăresc pentru a evita acumularea de ulei și inflamația.

Copiii au tendința de a se murdări rapid, așa că asigurați-vă că le păstrați corpul curat fără să-i spălați excesiv.

Adulții care au un stil de viață activ, aleargă sau fac antrenamente solicitante, vor simți nevoia să se spele de mai multe ori pe zi. Iar acest lucru, potrivit specialiștilor, este optim.

Pe de altă parte, cei care suferă de anumite afecțiuni ale pielii, biomul pielii poate fi mai predispus la iritații. Phillips sugerează că dușul zilnic poate să nu fie ideal. Aceste tipuri de afecțiuni sunt:

 • eczemă
 • psoriazis
 • rozacee
 • alopecie
 • dermatita seboreică

„Spălarea curăță uleiurile naturale din stratul superior al pielii, ducând la uscare și iritare. Acest lucru poate fi deosebit de problematic la cei cu eczeme care au pielea uscată în mod natural', spune Phillips.

El recomandă dușurile blânde, produsele fără parfumuri și cremele hidratante pentr a evita iritarea. De asemenea, dacă aveți o afecțiune specifică a pielii, discutați cu medicul dermatologul pentru a găsi cea mai bună rutină de curățare pentru nevoile dumneavoastră.

Foto: 123RF, Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate