Cheaguri de sânge la menstruație. Motive de îngrijorare sau nu?

Femeile se pot îngrijora dacă observă cheaguri de sânge în perioada menstruației. Bătrânii spuneau că acest lucru înseamnă că organismul nostru elimină ceea ce ar putea să facă rău. Iată ce spun specialiștii.

Cheagurile menstruale sunt un amestec de celule sanguine, țesut din mucoasa uterului și proteine ​​din sânge care ajută la reglarea fluxului acestuia.

Unele afecțiuni medicale pot provoca cheaguri mari de sânge, adesea alături de sângerări menstruale abundente sau dureri menstruale. Doamnele și domnișoarele ar trebui să consulte un medic dacă sunt îngrijorate din cauza acestor cheaguri.

Cheaguri de sânge la menstruație. Motive de îngrijorare sau nu?

Poate fi, într-adevăr, surprinzător să vezi un glob gros de sânge, însă în cele mai multe cazuri, cheagurile de sânge sunt o parte naturală a menstruației. De obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, dar uneori poate fi un semn al unei probleme de sănătate.

Așadar, bătrânii noștri aveau dreptate. Cheagurile de sânge sunt o parte naturală a mecanismului de apărare al organismului. Textura groasă, asemănătoare cu jeleu, ajută la prevenirea unei hermoragii abundente. Aceasta este aceeași funcție de coagulare care se întâmplă în altă parte a corpului unde există o leziune a țesutului, cum ar fi o tăietură.

Cheagurile menstruale apar, în general, atunci când fluxul este intens. Sunt mai frecvente în primele 2 zile de menstruație, care este de obicei cea mai grea parte a unei menstruații. Cheagurile pot avea o culoare strălucitoare sau un roșu mai închis și mai intens.

Cheagurile mai mari pot părea negre. Sângele menstrual începe să pară mai închis la culoare și mai maro spre sfârșitul fiecărei perioade.

Când apar cheaguri?

Cheagurile apar atunci când mucoasa uterului elimină cantități crescute de sânge. Atunci când sângele se acumulează în uter sau vagin, începe să se coaguleze, la fel ca pe o rană deschisă a pielii.

Consistența sângelui menstrual variază atât pe parcursul perioadei, cât și de la o perioadă la alta. Femeile pot experimenta un flux puternic care conține cheaguri menstruale într-o lună și un flux mai ușor, fără cheaguri în luna următoare.

Această variație este naturală și pot apărea modificări din cauza dietei și a stilului de viață. În timpul menstruației, celulele endometriale care căptușesc uterul se îndepărtează și părăsesc corpul.

Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, organismul eliberează proteine ​​care provoacă coagularea sângelui din uter. Această coagulare împiedică vasele de sânge din mucoasa uterului să continue să sângereze.

Sângele pe care organismul l-a vărsat deja conține și aceste proteine ​​de coagulare. Când fluxul este cel mai substanțial, proteinele de coagulare din sânge pot începe să se aglomereze, rezultând cheaguri menstruale. Acest lucru se întâmplă în general atunci când sângele menstrual se acumulează în uter sau vagin înainte de a părăsi corpul.

Posibile probleme de sănătate

Deși este normal să existe cheaguri în sânge în timpul menstruației, acest simptom poate semnala uneori o problemă medicală. Femeile pot apela la un medic de specialitate dacă observă că aceste cheaguri sunt de dimensiuni foarte mari, apar frecvent, există un flux anormal care determină ca o persoană să-și schimbe tamponul sau absorbantul la fiecare 1-2 ore sau dacă apar cu dureri semnificative.

Următoarele probleme pot provoca cheaguri menstruale anormale: polipi uterini sau fibroame, endometrioza, adenomioza, dezechilibre hormonale, avort spontan sau uter mărit. Pentru a diagnostica cauza cheagurilor menstruale anormale, un medic poate întreba despre semne și simptome, poate recomanda teste de sânge sau imagistice, poate efectua un examen fizic sau o combinație a acestora.

Aflarea cauzei va permite unui medic să recomande cel mai potrivit tratament. Medicii pot administra un supliment de fier dacă cred că cineva pierde prea mult sânge sau poate fi expus riscului de anemie.

De asemenea, pot sugera câteva acțiuni pe care doamnele și domnișoarele le pot face acasă, cum ar fi hidratarea, evitarea aspirinei, aceasta poate agrava sângerarea, o dietă sănătoasă care include alimente bogate în fier și activitate fizică regulată.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate