Celulele stem pot salva viata persoanelor expuse la radiatii

Celulele stem pot salva viata persoanelor expuse la radiatii

Fukushima
In prezent, tabletele cu iod sunt masura de ultima instanta pentru protejarea persoanelor care intra in contact cu mediul radioactiv. Aceste tablete au cu adevarat efect impotriva iradierii cu iod radioactiv, dar acesta este doar unul din multele materiale radioactive eliberate in timpul unui dezastru nuclear. Pana acum, nimeni nu a gasit un tratament eficient pentru efectele iradierii.

Acest lucru insa se poate schimba repede. Companiile specializate in biotehnologie dezvolta noi terapii, lasand celulele stem adulte autologe (proprii) sa se maturizeze in celule sanguine, inclusiv leucocite – prima linie de aparare impotriva infectiei. Radiatia nucleara eliberata in timpul unui dezastru nuclear distruge toate celulele sanguine, acest proces anihiland sistemul imunitar. Victimele devin excesiv de vulnerabile la infectii, adesea decedand.

Expertul in celule stem Profesorul Schroyens, de la Departamentul de Hematologie al Spitalului Universitar Antwerp (UZA), confirma importanta depozitarii celulelor stem ale persoanelor care vor fi expuse la radioactivitate ridicata, explicand ca: „Expunerea puternica la radiatii distruge maduva osoasa care este responsabila de producerea de celule sanguine. Acest lucru dezarmeaza aproape complet sistemul imunitar al victimelor. Depozitarea si administrarea de celule stem le poate salva vietile.”

Cryo-Save Group NV, cea mai mare banca de celule stem din Europa, se ofera sa stocheze celule stem adulte autologe (proprii) pentru Japonia. Japonia doreste sa recolteze celule stem de la lucratorii din echipele de salvare, care sunt susceptibili de a fi expusi la nivele ridicate de radiatii, din cauza exploziilor din cadrul centralei nucleare de la Fukushima.

„Am inteles ca Japonia este ingrijorata ca nu este echipata indeajuns, pentru a se ocupa de stocarea celulelor stem pe cont propriu. Cryo-Save, cea mai mare banca de celule stem, are capacitatea si experienta necesara pentru a actiona imediat,” a spus Marc Waeterschoot, responsabil de toate activitatile de stocare ale Cryo-Save.

Arnoud van Tulder, alt expert Cryo-Save, atrage atentia: „Pentru guvernele europene acest lucru poate fi de asemenea o ocazie de a discuta cu persoanele responsabile luarea unei masuri preventive si care ar putea salva vietile angajatilor a 143 de centrale nucleare din Europa.”

S-a scris si s-a vorbit mult despre recoltare, cdepozitarea si utilizarea celulelor stem la copii. Dar cum se desfasoara aceste proceduri in cazul adultilor? Ne raspunde Dr. Roxana Macrin, General Manager Cryo Stem Health.

Cum se recolteaza de la adulti celulele stem?

Celulele stem hematopoetice sunt unicele celule care se pot diferentia specific in: celule rosii, globule albe si trombocite.
Utilizarea celulelor stem poate fi:

  • autologa (celule ce provin din propriul organism);
  • alogena (celule ce provin de la un donator compatibil).

Celulele stem hematopoetice la adulti se recolteaza prin mai multe metode, in paranteza veti gasi si modalitatea de utilizare:

1.Maduva osoasa
2.Sange periferic

3.Utilizarea de celule stem recoltate si stocate din cordonul ombilical al propriului copil, in urma confirmarii testului genetic HLA) – acesta metoda are sanse mari sa fie utilizata, datorita confirmarii genetice parine:copil – 1:4
4.Utilizarea de celule stem recoltate si stocate de la un donator, in urma confirmarii testului genetic HLA. Acest procedeu are dezavantajul de a fi foarte costisitor (circa 185.000 Euro); un alt dezavantaj: este, in general, foarte greu de gasit un donator compatibil.

Aceste tehnici sunt acreditate international in acest moment pentru a fi utilizate in terapia cu celule stem. Acesta este motivul pentru care Cryo-Save stocheaza in cate doua probe egale celulele stem: pentru a putea fi utilizate in functie de nevoie, eventual si de alti membrii ai familiei.

Cum se pot obtine celulele stem?

Sursele acestor celule sunt:

  • La nastere

Sange placentar – se utilizeaza din ce in ce mai frecvent datorita usurintei cu care sunt recoltate – recoltarea este non-invaziva, lipsei de durere – recoltarea se face dupa indepartarea copilului si desprinderea placentei, sau de complicatii pentru mama sau bebe. Si nu in ultimul rand, sunt sursa celor mai viabile si potente celule stem pe care le are organismul, datorita varstei care le confera lipsa de tare (boli pe care adultul le-a avut si din cauza caruia organismul este slabit, imbatranit, cu o putere de regenerare mai scazuta) sau boli pe care adultul le are deja (manifeste clinic sau nu)

  • Adult

1.Maduva osoasa – se utilizeaza maduva osoasa din bazin – tehnica este extrem de dureroasa si are potential de a fi periculoasa, necesita interventie chirurgicala, anestezie generala sau locala – cu riscurile tipice pantru anestezie, sau chiar contraindicatii pentru anestezie ceea ce face procedura inutilizabila; risc de infectii – este stiut ca infectiile osoase sunt deosebit de greu de tratat, recuperarea este de lunga durata, costisitoare si pe undeva invalidanta, deoarece pentru a ajunge la maduva osoasa trebuie sa fie strapuns osul, cat sa treca cu seringa prin el. De aceea acesta tehnica este utilizata in cazul in care pacientul nu are alta sursa, sau celulele stem recoltate din sangele periferic sunt insuficiente.

2.Sangele periferic
Pentru aceasta procedura, este administrata o medicatie cu cateva zile inainte de colectare, cu scopul de a mobiliza celulele stem din maduva osoasa sa intre in sange. Sangele este apoi extras de la un brat si transmis prin intermediul unui aparat: apheresis, sau "celula separator" unde celulele stem sunt extrase. Restul componentelor sanguine sunt returnate prin cateter in celalalt brat. Tehnica dureaza cateva ore, este chinuitoare, costisitoare, dar, oricum, mai bine suportata de pacient decat precedenta tehnica.

In cazul unui tranplant medular, cum ar fi cazul interventiei de care ar trebui sa dispuna muncitorii de la Fukushima, necesarul de celule stem ar fi 10 ori mai mic, daca aceste celule ar avea ca sursa sangele placentar din cordonul ombilical recoltat la nastere si care ar fi trebuit sa fie stocat deja.

1. Maduva osoasa = minim celule stem hematopetice = 2 x 106/ kg

2. Sange periferic = minim celule stem hepatopetice = 2 x 106/ kg

3. Sange placentar = minim celule stem hepatopoetice = 2 x 105/ kg
In lipsa unor celule stem proprii stocate in banci de celule stem, muncitorii de la centrala nucleara din Japonia, vor utiliza celelalte doua surse conventionale: sange periferic si maduva osoasa.

Acest subiect al nevoii imediate de celule stem nealterare de radiatii, a unor oameni care isi sacrifica viata pentru noi toti ceilalti, descopera o noua latura a necesitatii generale a recoltarii si stocarii de celule stem inca de la nastere, fara sa mai consideram acest act un moft sau o polita de asigurare de care avem prea putin convingerea ca le vom folosi vreodata.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate