Cele mai „nedetectabile” tipuri de cancer. Cum să le depistezi înainte de a fi prea târziu
Unele tipuri de cancer pot să nu prezinte simptome în stadiile incipiente. Acest lucru înseamnă că sunt foarte greu de detectat, ceea ce face ca diagnosticul și tratamentul să fie mult mai dificile.
Potrivit Cancer Research UK, depistarea bolii cât mai devreme posibil salvează vieți, scrie The Sun.
„Cancerul care este diagnosticat într-un stadiu incipient, când nu este prea mare și nu s-a răspândit, are mai multe șanse de a fi tratat cu succes”, a declarat un purtător de cuvânt.
Însă unele tipuri de cancer sunt mai ușor de depistat decât altele. De exemplu, multe tipuri de cancer de piele pot fi identificate prin observarea modificărilor pielii – un lucru pe care îl puteți observa zilnic.
Dar alte forme de boală se pot forma și crește nedetectate timp de 10 ani sau mai mult, după cum a constatat un studiu, ceea ce face ca tratamentul să fie mai dificil.
Nu este vorba de faptul că aceste tipuri de cancer nu au niciun simptom, ci mai degrabă că semnele inițiale sunt similare cu cele ale altor afecțiuni mai puțin grave.
Iată trei tipuri de cancer care sunt, în mod notoriu, greu de depistat în stadii incipiente, mai scrie sursa citată anterior.
Cancerul de intestin. Cancerul intestinal prezintă adesea puține sau niciun simptom la început. Potrivit Bowel Cancer UK, printre semnele bolii se numără sângerarea din partea din spate a intestinului sau modificări ale obiceiurilor intestinale normale, cum ar fi un tranzit intestinal mai ușor, o creștere a numărului de scaune sau constipație. Medicii pot simți uneori o umflătură în rect sau în burtă, de obicei în partea dreaptă.
Senzația că trebuie să faceți un efort pentru a merge la baie, chiar și după ce ați mai fost la baie, poate fi, de asemenea, un semn.
Cancerul pancreatic. Cancerul pancreatic are cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate tipurile de cancer comune, mai mult de jumătate dintre pacienți mor în termen de trei luni de la diagnosticare.
Pancreasul este o glandă mare care face parte din sistemul digestiv, situată în spatele stomacului și sub ficat. Potrivit NHS, cele cinci semne ale bolii, care ar putea fi confundate cu o altă afecțiune, sau cu o nigula, includ dureri de stomac persistente, dureri de spate, indigestie, pierdere inexplicabilă în greutate și modificări ale obiceiurilor intestinale.
Alte simptome care ar putea fi mai evidente includ icterul, dificultatea de a înghiți și vărsăturile. Pacienții pot prezenta, de asemenea, simptomele diabetului, deoarece boala pancreatică oprește producția de insulină.
Cancer ovarian. Cancerul ovarian este una dintre cele mai frecvente forme de boală în întreaga lume.
Depistarea timpurie este esențială pentru a învinge acest ucigaș tăcut. Boala este deseori denumită astfel datorită faptului că simptomele evidente apar adesea doar atunci când a ajuns într-un stadiu mai avansat, spun experții de la Harvard Medical School.
Deși ar trebui să fim întotdeauna conștienți de orice schimbări noi în corpul nostru, NHS spune că există două simptome de alertă ale bolii pe care le puteți observa în toaletă. Atât constipația, cât și diareea sunt semne ale temutei boli.
Potrivit Cancer Research UK, problemele digestive ar putea fi cauzate de faptul că cancerul s-a răspândit în colon sau de presiunea exercitată de cancer asupra zonei afectate.
Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.
Interviu în exclusivitate:
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: „Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/