Cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun. Ce este bine să faci în această zi ca să fii protejat de necazuri

Crăciunul este a doua mare sărbătoare a creștinătății după Paște, ocazie cu care cei dragi se așază la aceeași masă, deapănă amintiri, se desfată cu mirosul de brad, scorțișoară și cozonac și își reîncarcă bateriile. Crăciunul, nașterea Mântuitorului, este despre bucurie. Bucurie pe care ne-o aduce nu doar revederea cu persoanele pe care le iubim, ci și obiceiurile și tradițiile specifice acestei perioade.

În cele ce urmează, îți prezentăm cele mai importante și cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun. Iată ce este bine să faci în ziua de 25 decembrie pentru a te bucura de protecție divină.

Cele mai frumoase obiceiuri de Crăciun

Există credința că, în dimineața de Crăciun, este bine să te speli pe față cu apă de izvor sau de fântână, în care să pui o monedă de argint. Se spune că, dacă vei respecta această tradiție, în anul care vine vei fi curat ca argintul, plin de bani și vei ține bolile la distanță.

Colindele

De Crăciun, unul dintre cele mai frumoase obiceiuri îl reprezintă, cu siguranță, colindul. Din categoria colindelor fac parte cântecele de stea, vifleemul, pluguşorul, sorcova. În mediul rural, se interpretează diverse jocuri cu măşti (ţurca, cerbul, brezaia), piese de teatru popular, dansuri (căluşarii).

Tradiția spune că, anual, copiii trebuie să învețe un colind nou, cu care să meargă din casă în casă pentru a duce bucuria Nașterii Mântuitorului. Ei trebuie să fie răsplătiți cu nuci, bomboane, covrigi sau chiar cu bani. La sate, și adulții merg cu colindul. Aceștia sunt răsplătiți cu bucate alese și vin.

Există, de asemenea, o tradiție pe care, din păcate, mulți nu o respectă, și anume aceea a colindatului după Crăciun. Mai ales copiii nu trebuie să mai colinde după trecerea celor două zile care anunță nașterea Mântuitorului, existând credința că ar putea face bube.

Crenguțele aducătoare de noroc

O tradiție veche și care vine din zona Moldovei spune că pentru a atrage norocul în casă, de Crăciun aceasta trebuie decorată cu crenguțe de busuioc sau maghiran. Și pentru ca norocul să nu părăsească locuința, dacă se dă cu mătura în ajun, gunoiul nu trebuie aruncat. Există credința că aruncând gunoiul, arunci norocul.

Lumânarea aprinsă la icoana Mântuitorului

În noaptea de 24 spre 25 decembrie, este bine să pui o lumânare aprinsă la icoana Mântuitorului. Se zice că norocul va vedea casa luminată și va intra.

Obiceiuri pentru aflarea ursitului

Printre cele mai cunoscute obiceiuri de Crăciun sunt și cele referitoare la găsirea ursitului. Întemeierea familiei constituie de secole o prioritate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care găsirea sufletului-pereche reprezintă un obiectiv important și o adevărată provocare.

În seara de ajun, fetele care doresc să-și cunoască viitorul soț își pun sub pernă săpunul și pieptenele, urmând astfel să-l viseze pe alesul lor. Conform unui alt obicei, tot în seara de ajun, fata care vrea să știe dacă se va mărita anul viitor trebuie să meargă afară, să ia un braț de lemne tăiate și să le pună sub masă. După ce termină toată lumea de mâncat, fata trebuie să le numere. Dacă numărul lor este par, ea se va mărita în anul care vine.

Citeste si

Cele mai frumoase mesaje de Crăciun pe care să le trimiți celor dragi în preajma marii sărbători creștine

Ce alimente să NU consumi de Crăciun. Sfaturi prețioase pentru a NU te îngrășa de sărbători

Cum ar trebui să aranjezi masa de Crăciun?

10 colinde româneşti pe care să le asculţi în Ajunul Crăciunului

Sursa foto: libertatea

Află mai multe traditii de Craciun și cine este Mos Craciun

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate