DOSAR SPECIAL: Cel mai valoros TEZAUR al României, comparabil cu al lui Tutankamon

Până la dezgroparea mormântului lui Tutankamon, tezaurul de la Pietroasa, „Cloşca cu pui de aur' cum i se spune, a fost considerat cel mai important tezaur al lumii. Când a fost descoperit, în 1837, avea, se pare, aproape 30 de piese. Din ele mai există doar 12, cântărind aproape 20 de kilograme de aur masiv.

A fascinat și continuă să fascineze o lume întreagă, de la arheologi și oameni de știință, la colecţionari și admiratori de artă antică, iar istoria descoperirii, pierderii și regăsirii sale este și acum învăluită în mister. Cei care l-au dezgropat întâmplător dintr-o carieră de calcar, doi pietrari de la poalele Istriței, i-au spus așa, „Cloșca cu pui de aur', fiindcă printre piesele sale erau și o serie de fibule în formă de pasăre din aur cu ochi încrustați din nestemate.
Cei doi pietrari, socru și ginere, au scos pe ascuns piesele de aur masiv din culcușul scobit sub blocuri de piatră, le-au împărțit și le-au ascuns prin podurile caselor, iar după o vreme au încercat să le vândă, dar vestea descoperirii unui tezaur inestimabil și uluitor de mare, s-a întins până la autoritățile din Episcopia Buzăului și de aici mai departe până în Capitală, la palatul domnitorului Alexandru Ghica.

Fascinația metalului galben
De aici nu se mai știe exact cum s-au petrecut lucrurile și cum s-a ajuns să fie pierdut mai mult de jumătate din aur. Piesele au fost împărțite apoi reîmpărțite, vândute, plătite pe bucățele, traficate, îngropate, ori au luat calea străinătății, unii au furat de la alții, unii au ascuns, alții au găsit ascun­zătorile și le-au prădat, unii voiau mai mult, alții șantajau fiindcă primiseră prea puțin, rude, frați, cumetri, autorități, jandarmi, boieri sau simpli săteni, toți voiau să câștige, fiecare voia să oprească pentru el măcar o piesă, un fragment de aur. Tava uriașă din aur masiv de aproape 8 kilograme a fost tăiată cu topoarele în patru bucăți ca să fie vândută mai ușor și au fost distruse mai multe piese mari pentru a fi împărțite, iar copiii ascundeau prin cuibarele găinilor, bucăți de aur prelucrat.
S-au făcut arestări, anchete peste anchete, percheziții, au fost întemnițați la Agia de sub Dealul Mitropoliei găsitorii tezaurului și cei care l-au ascuns, au fost inventariate toate piesele întregi sau nu și chiar și fragmentele tăiate, tot ce s-a găsit a fost pus sub sigiliu şi trimis în Capitală, dar cu toate acestea, mai mult de jumătate din tezaur s-a pierdut. Chiar fratele domnitorului, ministrul de interne de atunci, banul Mihalache Ghica, s-a ocupat personal de recuperarea comorii și aducerea ei în București însă fascinația fabulosului tezaur l-a cuprins și pe el și se pare că atunci când a predat, cu mare greutate, piesele din aur închise în seiful său personal, a „uitat' să treacă în inventar unele dintre ele care au dispărut la rândul lor fără urmă. Povestea descoperirii tezaurului s-a răspândit însă ca focul îmboldit de vânt și două-trei generații după dezgroparea aurului mai erau căutători care brăzdau muntele la Pietroasa Mică, de la Câlnău până hăt către Focurile Buzăului, căutând alte comori sau rămășițe negăsite din cel mai prețios tezaur românesc.

12 din 22
În cele din urmă, după lungi şi numeroase eforturi și peripeţii, după moartea celor ce l-au descoperit și distrugerea unui număr mare de piese, Cloșca cu pui a fost recuperată, a intrat în posesia statului român și a ajuns la muzeu abia în 1842, când s-a încheiat domnia lui Ghica Vodă. Martorii nu se pun de acord, arhivele nu consemnează nimic și nimeni nu a menționat exact numărul pieselor din aur care au compus inițial tezaurul de la Pietroasa, cifra acceptată a fost de 22 de piese, dar sunt cercetători care estimează că au existat 28 sau chiar 30 de piese. Oricum, la muzeu au ajuns doar 12 obiecte cu o greutate totală de 19,820 kilograme de aur.
Ulterior, a intrat în circuitul ştiinţific şi în atenţia specialiştilor, iar Alexandru Odobescu – cel care îi dedică trei volume de analiză – îl datează în sec. IV d. Hr. Se crede că tezaurul ar fi fost un dar al lui Iulian Apostatul făcut regelui vizigot Athanaric, piesele fiind prelucrate în Antiohia sau Constantinopol și a fost ascuns în jurul anului 380, când, forțat de invazia hunilor în nordul Dunării, Athanaric se retrage în mare grabă în Imperiul Roman. Uluitorul tezaur a fost expus la Expoziţia Universală de la Paris, apoi la Muzeul Kensington din Londra și la Expoziţia Internaţională de la Viena pentru ca să fie expus apoi în Muzeul Național de Antichități care se afla pe atunci în clădirea Universității din București.

Moscova crede în aur
Dar istoria sa zbuciumată și poveștile despre blestemul care înconjura tezaurul erau departe de a se încheia. Se spune că expunerea aurului a produs o mulțime de evenimente nefericite iar influența sa malefică l-ar fi împins la sinucidere în 1895 chiar pe exegetul său principal, Alexandru Odobescu. Apoi, în 1875, aproape de Crăciun, tezaurul a fost furat din muzeu de un hoț-gimnast care, pentru a putea fugi mai ușor, a aruncat în zăpada de lângă Universitate, marele colan și una dintre cele patru bucăți ale talerului, care au fost din fericire găsite. Se spune că furtul ar fi fost comandat și plătit cu bani grei chiar de unul dintre conducătorii de atunci ai țării. Hoțul a fost însă prins înainte de a putea scoate din țară obiectele și a fost condamnat la 6 ani de închisoare dar a murit în mod misterios cu două zile înainte de a fi eliberat. Un alt moment controversat este cel din 1917, din timpul Primului Război Mondial când Cloşca cu puii de aur a fost trimisă la Moscova împreună cu întreg tezaurul României, de unde s-a întors abia în 1956 când Uniunea Sovietică a luat decizia să restituie o parte din aurul românesc depozitat la Kremlin. Sunt însă voci de specialiști care sugerează că la Moscova au fost turnate din aur copii perfect identice pentru a fi înapoiate României, piesele originale fiind încă acolo.

Foto: 123rf

Citeste și:

Confesiunea unei cititoare: Misterul din biserică, o rugă a unor călugări din antichitate s-a auzit clar străbătând bariera timpului

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre