Știm că nu există o rețetă universală pentru despărțiri. Poate că este ciudat titlul acestui articol. Dar, cu siguranţă subiectul ne-a interest la un moment dat pe toți. Pentru unele persoane poate părea ȋnspăimȃntător, ȋn funcţie de gradul personal de dependenţă, experienţă, educaţie. Suntem ȋnvăţaţi să ne construim relaţii solide. Specialiștii ȋn cuplu ne spun cum să găsim fericirea și care sunt secretele perechii ideale. Dar despre despărţire… tăcere. Iată care este cel mai bun mod să te desparţi de cineva cȃnd relaţia nu mai funcţionează:
De ce să vorbim despre despărţire?
Cȃnd totul merge bine nu avem motive nici măcar să ne gȃndim la final. Așa e, numai că, inevitabil, despărţirea face parte din viaţă… din noi. Fie că vorbim despre separare atunci cȃnd o relaţie s-a consumat, de ȋnstrăinarea sau pierderea cuiva drag, este bine să luăm ȋn calcul faptul că, la un moment dat, se poate ȋntȃmpla. Pentru că, numai noi ȋnșine ne rămȃnem alături de la ȋnceputul și pȃnă la capătul vieţii. Cum bine spunea Freud, ne naștem singuri și murim singuri.
Cel mai bun mod să te desparţi de cineva cȃnd relaţia nu mai funcţionează
Ai ȋncercat, ai căutat soluţii și le-ai epuizat pe toate. Numeri nopţile nedormite, lacrimile, dezamăgirile. Ai nevoie să ȋţi găsești liniștea și știi că a venit momentul să pui punct. Cum să o faci? Experţii ȋn cuplu recomandă, pentru ca despărţirea să fie mai ușoară:
- Răbdare. Conform unui studiu publicat ȋn The Journal of Positive Psychology, ai nevoie de 11 săptămȃni pentru a te simţi mai bine după ȋncheierea unei relaţii. Răbdare, răbdare, timpul le rezolvă pe toate.
- Ia-ţi timpul necesar pentru a te obișnui fără el. Poate fi greu de acceptat să nu mai vorbești cu o persoană cu care vorbeai zilnic și probabil că nu ȋţi poţi imagina cum ar fi viaţa fără el. Perioada de după despărţire se poate asemăna cu perioada de doliu. Este firesc să treci prin mai multe stări, să ȋncerci emoţii diverse, dar nu te ȋngrijora. Reflectează la ceea ce nu a mers ȋntre voi, dacă vrei, luȃnd această perioadă ca pe una de analiză personală.
- Fă tot ceea ce nu ai putut pȃnă acum. De multe ori acceptăm diverse compromisuri, mai mici sau mai mari. Evităm locuri sau persoane care partenerului nu ȋi plac, ne ȋmbrăcăm pentru el și lista poate continua. Profită de libertate pentru a face tot ceea ce nu ai putut pȃnă acum și sigur te vei simţi mai bine!
- Reconectează-te cu tine, cu natura, cu prietenii. Ascultă-te, ȋncearcă să te ȋnţelegi, să ȋţi ȋnţelegi sentimentele, să ȋţi accepţi trăirile. Mergi ȋn vizită la rude, ieși cu prietenii, bucură-te de tot ce ȋţi poate oferi natura. Poţi lua ȋn calcul chiar o călătorie ȋn care să te regăsești ori să te imaginezi ȋn locul lui Elizabeth Gilbert ȋn cartea Mănȃncă, roagă-te, iubește'.
- Nu ezita să ceri ajutor atunci cȃnd ai nevoie de el. Nu e un semn de slăbiciune să soliciţi ajutorul unei prietene. Cu siguranţă, din afară lucrurile se văd altfel, iar o discuţie sinceră te va ajuta să depășești mai ușor această perioadă.
Foto: Shutterstock
Citește și:
Lecțiile de viață pe care copilul tău trebuie să le cunoască
Cum să te readaptezi la serviciu după concediu?
La ce pericol te expui atunci când urmărești imagini șocante la TV? Uite de ce ar trebui să eviți aceste programe
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro