Ce vor romancele de la Europa?

Uncategorized
Ce vor romancele de la Europa?

Si Romania va deveni membru al Uniunii Europene. Cu totii speram ca, in timp, integrarea ne va aduce o viata mai buna. Iar femeile spera ca statutul lor se va imbunatati prin acordarea reala de sanse egale cu barbatii si prin respectarea drepturilor lor, ca angajate si ca mame care lucreaza.

Mai multa independenta financiara si afectiva, mai mult timp liber, institutii puternice, care sa le garanteze respectarea statutului lor in societate – cam acestea sunt asteptarile romancelor intr-o Romanie integrata in UE. Dar ale acelor romance din mediul urban care au studii medii ori superioare, care muncesc si care obtin castiguri peste venitul mediu.

Cel putin asa reiese dintr-o cercetare realizata la comanda Ministerului Integrarii Europene (MIE). Studiul a mai scos la iveala un adevar neplacut: femeile nu sunt informate asupra drepturilor lor si habar n-au cum sa actioneze si cui sa se adreseze in cazuri de discriminare, de violenta domestica, de hartuire sexuala etc. Iar lipsa de informare naste pesimism, pasivitate, neincredere in institutiile menite sa le apere drepturile. Astfel, femeile sunt private de exercitarea dreptului la egalitatea de sanse si tratament, iar daca nu vedeti legatura dintre drepturile femeilor la egalitate de sanse cu barbatii si Europa, aflati ca principalul beneficiu pe care integrarea Romaniei in UE il aduce femeilor este tocmai pachetul legislativ si institutional privind egalitatea de sanse! Asadar, Europa aduce romancelor, cel putin in prima faza, legi si institutii moderne, care sa le apere si sa le garanteze drepturile. Pe termen lung, este de asteptat ca aderarea la Uniunea Europeana sa duca si la imbunatatirea nivelului de trai si la schimbarea din radacini a mentalitatii barbatilor romani.

Cum le vad romancele pe europence.
Femeile din Romania considera ca femeile europene sunt independente financiar si social, ceea ce le permite sa aiba un stil de viata confortabil. Intrucat au bani, europencele dau gospodariile pe mana serviciilor specializate si astfel isi fac mai mult timp liber. In plus, se bucura de o mai mare autonomie, nefiind dependente de soti. Sunt mai informate si, pentru ca in Occident institutiile de aparare a drepturilor femeilor functioneaza bine, au o libertate sporita de actiune pe plan social. Romancele mai considera ca mentalitatea a determinat noul statut al femeii in Europa: aceasta si-a castigat un loc de sine statator, avand acces la ocupatii si la conditii de munca satisfacatoare, ajungand sa se valorizeze in primul rand pe sine si apoi familia, grupul de prieteni ori mediul din care face parte. In schimb, la noi, educatia traditionala din familiile romanesti se bazeaza pe constructia unei relatii de familie cat mai puternice, in detrimentul spiritului de responsabilitate si a independentei copilului. Intr-un singur domeniu cred romancele ca au, si ele, un avantaj: desi o duc mai rau cu banii, se ingrijesc totusi mai mult de aspectul lor exterior decat femeile din tarile UE.

Cauza nemultumirilor – banii, nu lipsa emanciparii
Contabilizand atatea diferente devaforabile lor, normal ca femeile din Romania sunt nemultumite. Dar ele pun nemultumirea aproape exclusiv pe seama lipsei resurselor materiale, uitand ca, in Vest, statutul femeii s-a schimbat si datorita succesului miscarii de emancipare a femeilor, care a avut drept urmare impartirea responsabilitatilor in cadrul gospodariei, implicarea egala a celor doi parteneri in ingrijirea copiilor sau autonomia marita de care se bucura membrii familiei in aceste societati. Asadar, in loc sa ne vaicarim, mai bine am face ceva concret.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din