Ce trebuie sa stim despre hepatita C

Ce trebuie sa stim despre hepatita C

Bolnavul poate trai mult timp intr-o stare de bine relativ, fara sa stie ca este infectat cu virusul C. Cu atat mai mult sunt recomandate controalele periodice si investigatiile la intervale de timp regulate, pentru a putea depista existenta sau predispozitia catre aceasta boala.

Contactarea acestui virus se poate face prin urmatoarele cai:

 • instrumentar chirurgical incomplet sterilizat
 • transfuzii de sange si produse de sange
 • injectii cu droguri
 • perinatal
 • calea sexuala ineficienta – incidenta hepatitei C este mai scazuta decat cea a hepatitei B, dar totusi trebuie luata in calcul (1,5 – 2,5 % HVC din sotii fideli fata de 25 % pentru HVB)

De cele mai multe ori, hepatita C este descoperita intamplator, daca medicul are intuitia de a face diagnosticul diferential al unui sindrom astmic sau a unor tulburari digestive minore cu o hepatita cu virus C.

Din nefericire, hepatita C are o evolutie ondulata, ce o face destul de greu de depistat: exista perioade de remisiune mari – in care probele hepatice sunt normale si perioade de pusee, de reactivitate a bolii, cand poate exista o crestere a transaminazelor.

Chiar si atunci, aceasta crestere nu este una foarte mare si poate sa nu trezeasca suspiciuni.

Persoanele care au avut la un moment dat valori crescute ale transaminazelor, cu toate ca in prezent se inscriu in valori normale, ar trebui sa isi faca o dozare a anticorpilor anti HVC. Daca acestia sunt prezenti, inseamna ca pacientul in decursul existentei sale a venit in contact cu virusul hepatitei C, ceea ce nu inseamna neaparat ca are si boala.

Pentru a stabili acest lucru, trebuie facuta viremia si in functie de valoarea acesteia se va lua decizia terapeutica.

Foarte important de luat in calcul este si comportamentul pacientilor identificati ca purtatori ai virusului C.

Odata ce diagnosticul a fost stabilit, supravegherea pacientilor cu HVC nu inseamna doar terapia bolii ci si educarea lor:

 1.  Se recomanda utilizarea de obiecte taioase numai pentru uz personal: lame de ras, unghiere, truse de manuchiura, periuta de dinti;
 2.  Daca au o rana deschisa, le este recomandat sa o acopere cu pansamente pentru a evita contactul altor persoane cu sangele infectat;
 3. Folosirea prezervativului, in special pentru persoanele cu mai multi parteneri sexuali;
 4. Aceste persoane nu au voie sa doneze sange;
 5. La fiecare recoltare de sange, acestia trebuie sa anunte personalul sanitar ca sunt infectati cu HVC;
 6. Trebuie evitat consumul de alcool sub orice forma, pentru ca acesta poate accelera aparitia cirozei sau chiar a cancerului hepatic;
 7. Pacientilor cu hepatita C li se recomanda si vaccinarea impotriva hepatitei A si B. Ei prezinta un risc crescut de a contacta si aceste forme ale hepatitei care, asociate cu virusul deja existent in organism, pot grabi aparitia cirozei.

 

Dr. Olga OPREA
Medic specialist medicina interna
Centrul Medical Med-As
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate