Ce trebuie sa stii despre TVA

Uncategorized

Plafon de scutire
Perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica si se calculeaza ca diferenta dintre TVA colectata (taxa exigibila aferenta bunurilor si serviciilor in acea perioada) si taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate, dedusa in perioada fiscala.

Ai o firma sau vrei sa iti faci una pe viitor? In acest caz se impune sa stii ca sunt scutite de plata TVA-ului acele persoane impozabile a caror cifra de afaceri anuala este sub 35.000 de euro (acesta fiind plafonul de scutire).

Declaratia fiscala privind plata TVA se depune in termen de 15 zile de la constituire. Conform unui ordin al ministrului de Finante, firmele care la data de 31 decembrie 2006 figurau ca platitoare de TVA isi vor preschimba codul de inregistrare ca platitor de TVA, in codul de inregistrare in scopuri de TVA, iar atributul fiscal (R) va fi inlocuit cu RO.

In fosta Comunitate Economica Europeana, TVA-ul a fost inclus din anul 1970, cu scopul de a inlocui impozitele pe productie si consum. Potrivit regulamentului Comisiei Europene, fiecare stat membru trebuie sa dispuna de o baza electronica care sa contina informatii despre plata TVA in statul respectiv, baza care va trebui actualizata in mod permanent.

La ce sa te astepti
De la 1 ianuarie 2007, toate firmele platitoare de TVA din Romania au trebuit sa isi schimbe codul de inregistrare in scopuri TVA din R in RO, urmat de codul de identificare fiscala.
Tot de la 1 ianuarie 2007, toti platitorii de TVA din Romania vor figura in baza de date online a sistemului informatic VIES (Information Exchange System), in care sunt introdusi toti platitorii de TVA din statele membre ale UE.

Sistemul asigura schimbul de informatii cu statele membre ale Uniunii Europene privind taxa pe valoarea adaugata si creeaza baza de date pentru stabilirea contributiei statelor membre, inclusiv a Romaniei, la bugetul comunitar.

Prin aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, vor exista si cateva schimbari in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata. Iata ce vor viza acestea: exportul si importul de bunuri in si din tarile membre UE, facturarea electronica, sistemele informatice de contabilitate, necesitatea inregistrarii tale ca platitor de TVA si posibilitatea de a ti se rambursa TVA in alte tari membre UE etc.

Cotele TVA in tarile din UE

– Trebuie sa stii ca exista tari care, prin aderarea la Uniunea Europeana, nu au schimbat cota standard a TVA. Din aceasta categorie fac parte: Cipru (15%), Estonia (18%), Letonia si Lituania (18%), Polonia (22%), Slovenia (20%) si Ungaria (25%).
– Pe de alta parte, exista tari care, odata cu admiterea lor in UE, au modificat cota standard de TVA: de exemplu, Cehia si Slovacia (TVA a scazut de la 22% la 19%).

TVA in documente
TVA colectata (exigibila) – este taxa pe valoarea adaugata aferenta vanzarilor.
TVA deductibila – este taxa pe valoarea adaugata aferenta cumpararilor.
TVA de plata – apare daca TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila.

TVA de recuperat – apare daca TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata.
TVA neexigibila – este TVA in asteptare (tine de marfa aflata in stoc). Ea devine colectata (exigibila) doar in momentul vanzarii marfurilor.
Factura fiscala e documentul justificativ pentru deducerea taxei pe valoarea adaugata. Ea cuprinde obligatoriu urmatoarele elemente:
– numarul de ordine;
– data emiterii facturii;
– denumirea, adresa si codul de inregistrare fiscala in scopuri TVA ale persoanei care emite factura (vanzatorului);

– denumirea, adresa si codul de inregistrare fiscala in scopuri TVA ale cumparatorului;
– denumirea si cantitatea bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate;
– data la care au fost livrate bunurile ori prestate serviciile sau data incasarii unui avans; – baza de impozitare a bunurilor sau serviciilor, pretul unitar si cota TVA.

Un alt document reprezentativ pentru platitorii de TVA este Decontul privind taxa pe valoarea adaugata (Formularul 300). Acesta se depune la organul fiscal la care persoana impozabila este inregistrata ca platitor de TVA, pe data de 25 a lunii urmatoare lunii la care se refera. Formatul electronic al acestui formular se gaseste pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (vezi www.mfinante.ro).

Incepand din acest an, platitorii de TVA, pot sa depuna o cerere pentru schimbarea perioadei fiscale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect care are in vedere aprobarea perioadei semestriale sau anuale. In acest scop, platitorul de TVA trebuie sa depuna o cerere justificativa la sediul ANAF, insotita de documente prin care sa se ateste activitatea desfasurata si periodicitatea acesteia.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din