Ce trebuie sa stii despre TVA

Uncategorized

Fiecare a auzit macar o data termenul de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata). Indiferent ca esti cumparator sau intreprinzator, avand propria afacere, aceasta taxa te vizeaza in ambele cazuri.

Ea apare scrisa pe aproape toate documentele legate de vanzare si cumparari, de la bonul de casa si pana la facturile fiscale.
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) a aparut prima oara in Franta in 1954, vizand pentru inceput doar comertul cu ridicata si serviciile, iar mai tarziu – si comertul cu amanuntul.

Aceasta taxa este una cu caracter general, care se aplica pentru bunuri si servicii; mai exact, pentru productia si distributia de bunuri si furnizarea de servicii.
Este un impozit indirect, care se datoreaza statului, fiind perceput prin cote de impozitare. Numarul cotelor de impozitare difera de la o tara la alta, putand fi: cota normala, cota majorata, cota redusa. Este o taxa consumabila, deoarece este suportata de tine, consumatorul final.

Principiile TVA-ului
Universalitatea (sfera de aplicare) – se aplica tuturor operatiunilor (efectuate de persoane fizice ori juridice) care implica plati, cu exceptiile enuntate de lege.
Teritorialitatea – tine de origine (bunuri locale sau nu) si destinatie (consumul are loc in tara sau nu).
Deductibilitatea – se refera la faptul ca TVA datorata statului (deductibila) este egala cu diferenta dintre TVA colectata si cea achitata prin cumparaturi.

Transparenta – TVA datorata statului de o firma este aferenta valorii adaugate bunului vandut.
Unicitatea – taxa perceputa este egala cu cea rezultata prin aplicarea cotei de impozitare asupra intregii valori finale.

Fractionalitatea – TVA se incaseaza in fiecare stadiu parcurs de un produs; ceea ce face ca statul sa aiba resursele necesare desfasurarii activitatii in mod treptat (fara sa se astepte vanzarea finala).

TVA in Romania
In Romania, TVA-ul apare odata cu trecerea la economia de piata si va inlocui impozitul pe circulatia marfurilor. Introducerea se va face prin Ordonanta nr. 3/1992, aprobata prin legea nr. 130 din 19 decembrie 1992, ea trebuind sa fie aplicabila cu incepere de la 1 ianuarie 1993. Acest lucru se va amana, si TVA-ul va fi introdus de-abia din 1 iulie 1993.

In tara noastra este impozitat consumul, adica bunurile comercializate si serviciile prestate pe teritoriul Romaniei.
Cota standard pentru TVA in Romania este de 19%. Ea se aplica pentru orice operatiune care nu este scutita de plata TVA-ului sau care nu este supusa cotei reduse de TVA. Aici intra livrarile de bunuri mobile, transferurile de proprietati, prestarile de servicii, importurile.

Cota redusa de TVA este de 9% si se aplica in Romania pentru urmatoarele categorii de prestari servicii si livrari de bunuri:
– intrarea la muzee, castele, case memoriale, gradini zoologice si botanice, targuri si expozitii;
– livrarea de manuale scolare, carti, ziare, reviste (cu exceptia celor destinate exclusiv publicitatii);
– livrarea de produse ortopedice, proteze de orice fel si accesoriile necesare (cu exceptia celor dentare);
– medicamentele de uz uman si veterinar;
– cazarea in hoteluri sau asezari cu functii similare etc.

Cine plateste, cine nu
Sunt platitoare de TVA toate persoanele juridice (societati comerciale, filiale, sucursale), persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate, reprezentantele.

Sunt scutite de TVA:
– spitalizarea, ingrijirile medicale, transportul bolnavilor si al persoanelor accidentate, transporturile de organe, de sange ori de lapte de provenienta umana;
– prestarile de servicii strans legate de invatamant, asistenta sau protectie sociala;

– realizarea si transmiterea programelor de radio si televiziune, cu exceptia programelor de publicitate;
– exportul, transportul international, prestarile de servicii in porturi si aeroporturi pentru comert international, prestarile de servicii ale firmelor cu sediul in Romania, dar contractate cu beneficiari din strainatate, bunurile introduse in zonele libere, constructiile de locuinte etc.

Plafon de scutire
Perioada fiscala pentru TVA este luna calendaristica si se calculeaza ca diferenta dintre TVA colectata (taxa exigibila aferenta bunurilor si serviciilor in acea perioada) si taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate, dedusa in perioada fiscala.

Ai o firma sau vrei sa iti faci una pe viitor? In acest caz se impune sa stii ca sunt scutite de plata TVA-ului acele persoane impozabile a caror cifra de afaceri anuala este sub 35.000 de euro (acesta fiind plafonul de scutire).

Declaratia fiscala privind plata TVA se depune in termen de 15 zile de la constituire. Conform unui ordin al ministrului de Finante, firmele care la data de 31 decembrie 2006 figurau ca platitoare de TVA isi vor preschimba codul de inregistrare ca platitor de TVA, in codul de inregistrare in scopuri de TVA, iar atributul fiscal (R) va fi inlocuit cu RO.

In fosta Comunitate Economica Europeana, TVA-ul a fost inclus din anul 1970, cu scopul de a inlocui impozitele pe productie si consum. Potrivit regulamentului Comisiei Europene, fiecare stat membru trebuie sa dispuna de o baza electronica care sa contina informatii despre plata TVA in statul respectiv, baza care va trebui actualizata in mod permanent.

La ce sa te astepti
De la 1 ianuarie 2007, toate firmele platitoare de TVA din Romania au trebuit sa isi schimbe codul de inregistrare in scopuri TVA din R in RO, urmat de codul de identificare fiscala.
Tot de la 1 ianuarie 2007, toti platitorii de TVA din Romania vor figura in baza de date online a sistemului informatic VIES (Information Exchange System), in care sunt introdusi toti platitorii de TVA din statele membre ale UE.

Sistemul asigura schimbul de informatii cu statele membre ale Uniunii Europene privind taxa pe valoarea adaugata si creeaza baza de date pentru stabilirea contributiei statelor membre, inclusiv a Romaniei, la bugetul comunitar.

Prin aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, vor exista si cateva schimbari in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata. Iata ce vor viza acestea: exportul si importul de bunuri in si din tarile membre UE, facturarea electronica, sistemele informatice de contabilitate, necesitatea inregistrarii tale ca platitor de TVA si posibilitatea de a ti se rambursa TVA in alte tari membre UE etc.

Cotele TVA in tarile din UE

– Trebuie sa stii ca exista tari care, prin aderarea la Uniunea Europeana, nu au schimbat cota standard a TVA. Din aceasta categorie fac parte: Cipru (15%), Estonia (18%), Letonia si Lituania (18%), Polonia (22%), Slovenia (20%) si Ungaria (25%).
– Pe de alta parte, exista tari care, odata cu admiterea lor in UE, au modificat cota standard de TVA: de exemplu, Cehia si Slovacia (TVA a scazut de la 22% la 19%).

TVA in documente
TVA colectata (exigibila) – este taxa pe valoarea adaugata aferenta vanzarilor.
TVA deductibila – este taxa pe valoarea adaugata aferenta cumpararilor.
TVA de plata – apare daca TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila.

TVA de recuperat – apare daca TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata.
TVA neexigibila – este TVA in asteptare (tine de marfa aflata in stoc). Ea devine colectata (exigibila) doar in momentul vanzarii marfurilor.
Factura fiscala e documentul justificativ pentru deducerea taxei pe valoarea adaugata. Ea cuprinde obligatoriu urmatoarele elemente:
– numarul de ordine;
– data emiterii facturii;
– denumirea, adresa si codul de inregistrare fiscala in scopuri TVA ale persoanei care emite factura (vanzatorului);

– denumirea, adresa si codul de inregistrare fiscala in scopuri TVA ale cumparatorului;
– denumirea si cantitatea bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate;
– data la care au fost livrate bunurile ori prestate serviciile sau data incasarii unui avans; – baza de impozitare a bunurilor sau serviciilor, pretul unitar si cota TVA.

Un alt document reprezentativ pentru platitorii de TVA este Decontul privind taxa pe valoarea adaugata (Formularul 300). Acesta se depune la organul fiscal la care persoana impozabila este inregistrata ca platitor de TVA, pe data de 25 a lunii urmatoare lunii la care se refera. Formatul electronic al acestui formular se gaseste pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (vezi www.mfinante.ro).

Incepand din acest an, platitorii de TVA, pot sa depuna o cerere pentru schimbarea perioadei fiscale. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect care are in vedere aprobarea perioadei semestriale sau anuale. In acest scop, platitorul de TVA trebuie sa depuna o cerere justificativa la sediul ANAF, insotita de documente prin care sa se ateste activitatea desfasurata si periodicitatea acesteia.

Text: Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din