Ce stim despre droguri

Ce stim despre droguri

drog, drogat

Mediile din care provin sunt diverse, nu este o regula, iar motivatiile difera: la adolescenti, mai ales, este curiozitatea de a experimenta situatii noi; in alte cazuri un factor important este reprezentat de anturaj si de presiunea exercitata de acesta; lipsa controlului familial sau regulile rigide din cadrul acesteia pot impinge copii sau adolescentii la acte necugetate; nevoia de o altfel de „distractie” poate fi un alt factor de risc.

Orice consumator de droguri, sau mai bine spus, de substante psihoactive, ajunge la un moment dat sa se adreseze medicului , fie pentru problema consumului, fie pentru manifestari asociate. Medicii, indiferent de specialitate, au o mare responsabilitate la un prim contact cu pacientul, de felul in care este abordat va depinde daca pacientul va adera la tratament sau nu va mai reveni la cabinet. Persoanele consumatoare de substante psihoactive au nevoie de suportul medicului, al familiei, al anturajului pentru a avea informatiile necesare in luarea deciziei de renuntare la consum.

Caile de consum sunt diferite:
prin fumat – in cazul tutunului sau hasisului
pe cale orala – alcoolul , drogurile de sinteza
prin aspirare – cocaina
prin inhalare – heroina la folie sau substantele volatile
prin injectare – heroina

Sa amintim cateva din cele mai folosite droguri:

Tutunul
Nu a constituit o problema de sanatate pana la aparitia masinii de fabricat tigari. Tutunul era consumat initial in cadrul ceremoniilor rituale datorita efectelor halucinogene care i se atribuiau, ulterior a ajuns sa fie consumat in toate mediile sociale. Din cauza continutului de compusi toxici, printre care – nicotina, gudronii, substante iritante, monoxidul de carbon, comercializarea tutunului a fost restrictionata in UE. Efectele “ benefice” pentru care este consumat tutunul sunt relaxarea si senzatia de concentrare sporita.

O parte din efectele cauzate de consumul regulat de tutun sunt diminuarea capacitatii pulmonare, mirosul neplacut al respiratiei, oboseala prematura, tuse si expectoratie, mai ales dimineata, culoarea galbuie a degetelor si a dintilor, imbatranirea prematura a pielii fetei. Dependenta de tutun este atat psihica, cat si fizica si este foarte greu de depasit.

Alcoolul
Este poate cel mai frecvent drog folosit, fiind un depresor al sistemului nervos central. Efectele difera in functie de doza, acestea pot fi relaxarea, dezinhibitia, cresterea sociabilitatii, lipsa coordonarii miscarilor, greutati in exprimare. Abuzul poate conduce la dificultati cognitive, in unele cazuri la dementa alcoolica si se poate asocia cu afectarea ficatului, a stomacului, probleme cardiace, neurologice.

Canabisul
Se obtine din rasina, frunzele sau florile plantei cunoscuta sub denumirea de Canabis sativa. Din ea se prepara marijuana si hasisul care se consuma sub forma de tigari. Cele mai frecvente efecte sunt uscaciunea gurii, tahicardie, somnolenta, transpiratii abundente, lipsa coordonarii miscarilor, ochii inrositi si sticlosi. Consumul regulat poate avea ca si consecinte probleme respiratorii, cardiovasculare, scadere a imunitatii, tulburari endocrine, psihice.

Cocaina
Cocaina este extrasa din frunzele arbustului denumit Erytroxilon coca, cultivat mai ales in America de Sud. In urma cu cateva secole se consuma prin mestecarea frunzelor, dar cantitatea absorbita era redusa. In prezent se foloseste sub forma de clorhidrat de cocaina, ( aceasta fiind forma principala de consum – cocaina), sub forma de sulfat de cocaina, ( care se fumeaza in combinatie cu tutunul sau marijuana), si sub forma de cocaina baza – crack ( se fumeaza in combinatie cu tutun).

Cocaina se utilizeaza fie prin inghitire, fie inhalata pe nas (prizata), fie injectata sau fumata. Efectele sunt sesizate imediat dupa consum si dispar dupa circa 30 de minute.

Heroina
Este o substanta semisintetica derivata din morfina care provoaca dependenta fizica si psihica de la primele doze . Heroina se prizeaza, se inhaleaza, se injecteaza intramuscular, subcutanat sau intravenos. Efectele imediate sunt ameteala, gandire confuza, lipsa reactiei la durere, respiratie incetinita, senzatie de greata.

Dependenta se poate instala mai repede atunci cand se foloseste administrarea injectabila, dar si inhalarea conduce, de asemenea la dependenta. Riscurile cele mai frecvente sunt tulburarile de personalitate, dependenta psihologica, probleme de memorie, scadere in greutate, tulburari de somn, absenta ciclului menstrual la femei, infectii diverse, anemie, constipatie, tulburari de apetit sexual.

Drogurile halucinogene
Reprezinta un grup de substante ce produc importante modificari la nivelul sistemului nervos central, cel mai cunoscut halucinogen fiind LSD. Efectele se manifesta la doze mici si la scurt timp dupa administrare. Caile de consum sunt cea orala si injectabila. Modificarile aparute dupa consum sunt : alterarea perceptiei, halucinatii, stralucire crescuta a ochilor, euforie, idei delirante, hiperreactivitate, confuzii.

Riscurile in plan psihologic sunt starile de panica ( “bad trip”) sau pot sa reapara spontan experiente halucinante (fenomenul de flash-back), chiar fara consum de substanta. In urma consumului repetat si indelungat exista posibilitatea aparitiei dependentei psihice.

In lupta impotriva consumului de droguri trebuie sa avem informatiile necesare legate de acest fenomen, de manifestarile sevrajului si a supradozei.
Foarte important este sprijinul familiei si influenta pe care o poate avea in decizia persoanei dependente de a intra intr-un program de recuperare. Familia si medicii implicati in procesul de recuperare al persoanelor consumatoare de substante psihoactive trebuie sa aiba o atitudine non-critica, de suport si empatica.

Din fericire exista servicii medicale, sociale, psihologice, de consiliere si psihoterapie, de reinsertie care ofera o continuitate in tratamentul pe termen lung al renuntarii la consumul de substante psihoactive.

Dr. Anitei Valentina
Medic specialist medicina de familie

Clinica Anima Titan
Str. Nicolae Grigorescu nr. 20, Bl. CA14, sector 3
www.clinica-anima.ro
E: office@clinica-anima.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate