Ce ştii (greşit) despre „pilula de a doua zi”?

pas

Am auzit spunându-se atâtea lucruri despre această metodă contraceptivă de urgenţă, încât nu mai era clar ce e adevărat şi ce e fals… până acum.

MIT: Contracepţia de urgenţă se poate administra oricând.

ADEVAR: Contracepţia de urgenţă nu este o metodă contraceptivă pe care să o foloseşti în mod regulat. Se recomandă doar în cazul în care a avut loc un contact sexual neprotejat (fie nu s-a utilizat nici o metodă contraceptivă, fie cele utilizate au dat greş – s-a rupt prezervativul, ai uitat să iei contraceptivele uzuale).

Pentru a fi eficientă, „pilula de a doua zi trebuie administrată în maximum 72 de ore de la momentul contactului. După acest interval, pilula nu mai are efect. Cu cât este administrată mai repede, cu atât este mai eficientă. Pilula reduce riscul de sarcină cu 89% (95% dacă este administrată în termen de 24 de ore şi 58% dacă este luată între 49 şi 72 de ore de la actul sexual).

MIT: Are multe efecte secundare.

ADEVAR: Cele mai multe femei nu experimentează nici un efect secundar. Totuşi, uneori pot apărea efecte secundare cum ar fi greaţa, vărsături (aproximativ 1 din 100 femei) durerile de cap, sensibilitate a sânilor, dureri de stomac, diaree, senzaţie de ameţeală sau oboseala după administrarea pilulei, însă, de regulă, aceste simptome sunt uşoare şi vor dispărea rapid.

Pilula contraceptivă de urgenţă poate perturba şi regularitatea ciclului menstrual în luna în care este administrată, iar menstruaţia poate veni mai devreme decât de obicei sau mai târziu. Oricum, adresează-te medicului dacă: menstruaţia întârzie mai mult de 5 zile, sau este neobişnuit de severă sau de redusă, dacă eşti în continuare îngrijorată că ai rămas însarcinată, dacă ai dureri bruşte sau neobişnuite în partea inferioara a abdomenului şi menstruaţia întârzie

MIT: Pilula conţine o cantitate foarte mare de hormoni

ADEVAR: „Pilula de a doua zi conţine levonorgestrel, un hormon al cărui efect este împiedicarea ovulaţiei în decurs de maximum 72 de ore dupa un contact sexual neprotejat, prevenind astfel apariţia unei sarcini. Este contraindicată administrarea pilulei persoanelor cu hipersensibilitate la levonorgestrel sau la oricare dintre substanţele din compoziţia pilulei. (verifică prospectul).

pastileÎn afara acestei recomandari, pilula nu este periculoasa pentru organism.

MIT: Trebuie să aştept 72 de ore pentru a lua pilula.

ADEVAR: Categoric nu! Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Cu cât este administrată mai devreme, cu atât şansele de a preveni sarcina sunt mai mari. Ia pilula imediat, sau până la trei zile după contactul sexual neprotejat, sau dacă tu consideri că metoda de contracepţie folosită a eşuat.

MIT: Pilula ajută la prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

ADEVAR: Pilula contraceptiva de urgenţă nu te protejează de infecţia cu HIV (virusul SIDA) sau de alte boli cu transmitere sexuală (BTS). Singura metodă contraceptivă care te protejează de acest tip de boli e prezervativul

MIT: Pilula de urgenţă protejează până la următoarea  menstruaţie.

ADEVAR: Pilula de urgenţă are efect numai dacă e administrată în maximum 72 de ore după contactul sexual neprotejat. Pilula reduce riscul de sarcina cu 89% (95% dacă se administrează în termen de 24 de ore şi 58% dacă e luată între 49 şi 72 de ore de la actul sexual).

Dupa utilizarea metodei contraceptive de urgenţă e recomandat sa foloseşti o metodă de barieră locală până la începerea următorului ciclu menstrual (prezervativ, sterilet).

MIT: Dacă intenţionez să fac sex neprotejat mai târziu, pot lua dinainte pilula de urgenţă.

ADEVAR: „Pilula de a doua zi e eficientă dacă este folosită în maximum 72 de ore după contactul sexual neprotejat. Pastila este recomandată după un contact sexual neprotejat sau dacă ai îndoieli în privinţa eficienţei unei alte metode contraceptive folosite înainte sau în timpul actului sexual

MIT: Dacă am luat pilula de a doua zi şi rămân însărcinată mai târziu, sănătatea copilului meu este afectată.

ADEVAR: Pilula contraceptivă de urgenţă împiedică apariţia unei sarcini, prevenind sau întârziind eliberarea unui ovul din ovar (prin blocarea ovulaţiei), cu ajutorul unui hormon numit levonorgestrel, acelaşi hormone prezent în multe contraceptive cu administrare regulată.

Pastila nu funcţionează dacă eşti deja gravidă şi nu va afecta o sarcină deja existentă

LUCIAN PUŞCAŞIU e medic primar, specializarea obstetricaginecologie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean din Târgu Mureş şi al Centrului medical Galenus.

De asemenea, e conf. univ. şi lector în cadrul Universităţii de Medicina şi Farmacie din Târgu Mureş. Din 1995 şi până în prezent a publicat 7 cărţi certificate ISBN, iar între 1999-2013 a fost membru al echipelor de cercetare sau a condus peste 15 proiecte şi studii de specialitate.

Dr. Lucian Puşcaşiu e membru al Societăţii Române de Ginecologie şi Obstetrică, al Societăţii Române de Medicină Perinatala şi al Societăţii Europene de Endoscopie Ginecologică.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate