Ce spune dantura despre tine

Dinții, gingiile și limba transmit multe mesaje despre starea ta de sănătate. Știi oare să le descifrezi în totalitate?

ce spune dantura despre tine

Limba pătată îți spune: mergi la doctor

Petele roșiatice, cu margini albe, pot fi doar un semn pentru ceea ce numim „limbă geografică, o afecțiune genetică inofensivă care afectează în jur de 2% din oameni. Întrucât există și alte cauze – micoze, arsuri și/sau modificări fiziologice – dr. Andra Custura încurajează prezentarea la un consult, pentru un diagnostic corect și un tratament potrivit.

Respirația neplăcută, cauzată de bacterii

„Respirația neplăcută este un semnal de alarmă că organismul nostru suferă. Principalele cauze sunt placa bacteriană, rezultatul unei igiene orale deficitare, cariile dentare sau chiar boli parodontale în stadiu incipient sau avansat. În plus, există și alte cauze, precum afecțiuni ale stomacului și gâtului, explică medicul Dragoș Calangiu. Schimbă-ți, măcar pentru câteva zile, obiceiurile alimentare și vezi dacă apar modificări.

O gură uscată cere mai mult oxigen

„Senzația de gură uscată poate apărea în cazul afecțiunilor generale asociate deshidratării, în timpul tratamentelor de radioterapie sau/și în cazul tratamentelor medicamentoase, explică dr. Andra Custura. „Dacă medicul constată că nu se poate rezolva problema complet, simptomele se pot ameliora cu ajutorul unui spray cu salivă artificială și/sau pastă de dinți specială.

Scrâșnești dinții? Relaxează-te!

Bruxismul nocturn, obiceiul de a scrâșni din dinți noaptea, poate avea mai mulți factori: ocluzia (mușcătura neechilibrată), spasme musculare, traumatisme sau un sistem nervos afectat. „S-a demonstrat că sistemul nervos poate înregistra multe evenimente cu factor de stres în partea subconștientă a creierului și, ca un efect al descărcării, poate apărea bruxismul. Medicii pot recomanda gutiere pe care să le purtați noaptea, însă acestea rezolvă doar efectul, nu cauza, explică dr. Andra Custura. Important e să reduci stresul.

Gingiile care sângerează cer consult medical

„Orice modificare în starea normală de sănătate a dinților sau a gingiilor trebuie investigată. Sângerarea gingivală este cauzată de placa bacteriană sau de tartrul subgingival, deci reprezintă un simptom, nu o cauză. Tratarea sângerării cu o pastă de dinți dedicată nu rezolvă problema, explică Dragoș Calangiu, specialist implantologie dentară.

Răni și ulcerații? Îngrijirea e agresivă

„La fel ca în restul organismului, și în cavitatea orală există un echilibru al unor bacterii. De aceea, la nivelul limbii și al mucoaselor pot apărea candidoze bucale, iar la nivelul dinților poate provoca abraziunea acestora, sufocarea gingiilor și chiar leziunile de colet (n.r. – linia de separație între rădăcina unui dinte și coroana acestuia), explică medicul Dragoș Calangiu.

 

Autor: Cătălina Ioancea

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate