Ce spune culoarea urinei despre starea ta de sănătate?

Există o vorbă: detaliile sunt cele care contează. Iar zicala este valabilă chiar și când ne referim la  culoarea urinei. Pentru că aceasta este un bun indicator al stării tale de sănătate. 

În același timp, nici nu trebuie să te îngrijorezi inutil. Și asta pentru că lichidul este ușor influențabil de tratamentele medicamentoase pe care le urmăm, precum și de alimentele consumate.

Ceea ce știe toată lumea este că, atunci când culoarea urinei este deschisă, e semn bun. Asta înseamnă că te-ai hidratat corespunzător de la primele ore ale dimineții. La polul opus, în lipsa unei hidratări suficiente, culoarea urinei este tot mai închisă. Prin urmare, în acest caz, poate fi un semnal bun de alarmă că e nevoie să crești cantitatea de apă consumată.

Alimentația și medicamentele schimbă culoarea

Nu te speria atunci când culoarea urinei se schimbă după ce mănânci fructe de pădure, salată, sparanghel sau morcovi sau dacă urmezi un tratament medicamentos.

Însă dacă hidratarea este corespunzătoare, dacă nu ai mâncat alimente care s-o coloreze, dar nu urmezi un tratament cu medicamente care putea duce la schimbarea culorii, și totuși are o culoare mai închisă, e bine să-ți pui un semn de întrebare. Mai ales dacă crezi că este și ceva sânge în urină. Acest lucru poate anunța o posibilă infecție urinară.

Așadar, să recapitulăm:

Culoarea deschisă – este semn bun, hidratarea este optimă.

Nuanțele rozalii pot fi cauzate de:

– sânge

– alimente (sfeclă, afine sau rubarbă)

– medicamente

– unele antibiotice

Urina portocalie poate fi cauzată de:

– unele medicamente antiinflamatorii

– unele afecțiuni ale ficatului
– deshidratarea

Urina verde sau albastră poate avea drept cauză:

– unele medicamente

– chiar și unele afecțiuni, infecții ale tractului urinar.

Este important să cunoști ce este normal și ce nu în ceeea ce privește starea de sănătate. Pentru că aceste informații te vor convinge că trebuie să apelezi la un medic specialist atunci când ai îndoieli în legătură cu starea ta de sănătate. Chiar și când vine vorba despre culoarea urinei.

Citește și: Gripa intestinală, ferește-te din calea ei

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate