Ce se sărbătorește de Ovidenie

intrarea-in-biserica-a-maicii-domnului

Anual, pe 21 noiembrie, creștinii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. În popor, sărbătoarea poartă denumirea de Ovidenie, Vovidenie sau Obrejenie.

Sărbătoarea se referă, mai exact, la intrarea Maicii Domnului în Templu.

Semnificația sărbătorii de Ovidenie

Știm că părinții Sfintei Fecioare, Ioachim și Ana, nu au putut concepe copii până la vârste înaintate. La acea vârstă, Dumnezeu s-a milostivit de ei și i-a binecuvântat cu un copil. Dar înainte de a se petrece minunea, Sfinții Părinți Ioachim și Ana I-au făgăduit Domnului că, dacă le va îndeplini cea mai arzătoare dorință, ei Îi vor închina copilul Domnului.

Așa se face că, la vârsta de 3 ani, Maria a fost dusă în casa Domnului, în Templul din Ierusalim. Templul din Vechiul Testament sugerează taina întrupării Mântuitorului.

Cum este sărbătorită Ovidenia

În seara de dinaintea sărbătorii, oamenii merg la biserică pentru a asista la Vecernie, în cadrul căreia se citesc texte din Vechiul Testament referitoare la Maica Domnului, ea fiind simbolul templului viu al lui Dumnezeu.

În dimineața zilei în care se prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Biserică se slujește o Utrenie, în timpul căreia se citește Evanghelia după Luca, incluzând Cântarea Maicii Domnului. Apoi, la Sfânta Liturghie, se continua citirea din Evanghelia după Luca.

Tradiții și superstiții de Ovidenie

Ca orice sărbătoare mare, nici Ovidenia nu este lipsită de tradiții și superstiții. Conform crestinortodox.ro, înainte vreme se credea că, în noaptea de Ovidenie, cerurile se deschid iar animalele încep să vorbească. Drept urmare, oamenii privegheau la lumina unei lumânării încolăcite un vas cu apă de leac.

Pentru copiii morți nebotezați, pentru oamenii care au murit înecați sau fără lumânare, în această zi se făceau praznice și se împărțeau pomeni.

O altă superstiție specifice acestei sărbători făcea referire la faptul că, în noapte de Ovidenie, apar strigoii. Drept urmare, oamenii ungeau cu usturoi tocurile ușilor și ferestrelor, vatra și cuptorul care comunicau prin horn cu exteriorul.

De asemenea, pentru ca vitele să nu fie mâncate de animalele sălbatice, exista superstiția că în această zi nu este bine să prelucrezi lână și piei de animale.

Pentru a fi ocolite de necazuri, femeile nu mai spălau rufe la râu începând cu ziua de Ovidenie și până la Sfântul Gheorghe.

Ce alte tradiții și superstiții specifice sărbătorii de Ovidenie mai cunoști?

Sursa foto: www.libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate