Ce se întâmplă cu cei născuți pe 29 februarie?

Conform recensămintelor, în lume trăiesc peste 4,3 milioane de persoane ce îşi sărbătoresc ziua de naştere o dată la patru ani, în 29 februarie și, cu excepția acestora, pentru majoritatea oamenilor aceasta este doar o dată care înseamnă o zi în plus de muncă, Puțini însă, știu că istoria complicată a acestei zilei și a anilor bisecți datează de mai bine de două milenii.

Ce se întâmplă cu cei născuți pe 29 februarie?

Ziua bisecților, ziua o dată la patru ani: Anul confuziei
Ziua de 29 februarie are o istorie. Introducerea zilei suplimentare în luna februarie ei a fost singura soluţie găsită de Iulius Cezar pentru a repune în ordine cele patru anotimpuri naturale, care nu mai corespundeau cu lunile din calendare. Iulius Cezar a decis să remedieze situația și, în anul 45 î.Ch., a adăugat calendarului roman încă 90 de zile, ceea ce a făcut ca anul 45 să rămână în istorie drept „anul confuziei'. pentru a remedia situaţia. Astfel, Cezar a decretat schimbarea calendarului- care avea 355 de zile- dintr-unul lunar-solar într-unul exclusiv solar, de 365 de zile, compus din 12 luni, fiecare cu număr fix de zile, iar acesta avea să rămână standardul măsurării timpului în Europa până la reforma Papei Gregoriu din 1582. Pentru a păstra sincronizarea dintre anul calendaristic şi anul tropical- cum este denumit timpul de la un echinocțiu de primăvară la altul- Cezar a adăugat o zi suplimentară, o dată la patru ani, iar anii au fost clasificați în ani normali, de 365 de zile, şi ani bisecţi, de 366 de zile.

A doua reformă

Sistemul Iulian a rezistat perfect vreme de secole dar către mijlocul Evului Mediu, a apărut un nou decalaj care a produs panică în biserica catolică, deoarece nu se mai putea stabili data Paștelui. Data echinocţiului din calendar era „deplasată' față de cel real, astronomic, cu 10 zile, astfel că între Luna Nouă „bisericească' și apariția ei pe cer- după care se stabilea data Paștelui- treceau 4 zile. După luni de zile de calcule complicate, Papa Gregoriu a rezolvat problema cu o decizie cumva asemănătoare cu a anlui Iulius Cezar care a tăiat nodul gordian: iar luna nouă astronomică (cea după care se stabileşte data Paştelui), apărea cu 4 zile înainte de luna nouă bisericească. În 1582, după calcule complicate, Papa Gregoriu a găsit soluţia unei probleme vechi de câteva secole. a tăiat pur și simplu 10 zile din calendar, astfel că, în 1582, după ziua de joi, 4 octombrie, a urmat vineri, 15 octombrie. Conform calculelor Papei Gregoriu, mișcarea de rotație a Terrei este de 365 de zile şi un sfert de zi, astfel că reforma gregoriană a păstrat regula anilor bisecţi adăugând lunii februarie, la fiecare 4 ani, încă o zi. Pentru a corecta toate indadvertrențele calendar-astronomice, Papa a decis ca anii care se termină în 00 să nu fie bisecţi decât dacă rezultatul împărţirii lor la 400 este un număr întreg. În epoca modernă însă, calculele au demonstrat că, oricât de infailibil era Papa, o eroare se strecoară totuși în calendarul gregorian: sfertul de zi al anului de rotație solară între două echinocții nu este chiar …un sfert matematic, ci ceva mai puțin. Anul tropical are de fapt 365,2425 de zile, iar o zi adăugată la patru ani este prea mult, astfel că, în 4.000 de ani, va exista iarăși o zi în plus.

Cerere în căsătorie în anii bisecți

O tradiţie irlandeză veche de secole, legată de ziua de 29 februarie, spune că femeile au voie să-i ceară ele în căsătorie pe bărbați, doar în această zi, iar dacă fac asta vor avea o viață norocoasă și fericită. Bărbații nu pot refuza cererea decât cu prețul unei amenzi usturătoare, iar prevedrea era inclusă choar într-o lege de prin secolul al XIII-lea. Legenda spune că în zorii creștinismului, în secolul IV d. Hr., Sf. Bridget, care vroia să se căstorească cu Sf. Patrick, l-a rugat pe acesta să dea voie femeilor să facă ele cererea în căsătorie, într-o singură zi din an, iar Sf. Patrick, i-a făcut pe plac dar, a folosit o stratagemă: a hotărât ca această zi să fie 29 februarie. Bridget a avut răbdare trei ani și, în ziua permisă, l-a cerut de soț dar Sf. Patrick a refuzat-o iar Sf. Bridget a instituit regula amenzii pentru refuz care, în unele zone, este păstrată și astăzi.

Motive pentru care selfie-urile ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri