Ce schimbari aduce UE?

Ce schimbari aduce UE?
Uncategorized

Ce se scumpeste? Ce se ieftineste? Cum va fi viata noastra odata ce am pasit in Europa? Haideti sa creionam situatia noastra financiara si sa vedem daca Europa ne face viata mai dulce sau mai amara.

Pe termen lung si mediu, integrarea in UE ne va aduce beneficii importante. Pe termen scurt, insa, este foarte probabil sa ne scada puterea de cumparare. Veniturile reale ale romanilor se vor reduce odata cu intrarea in UE, cu aproape o zecime. Acest fapt reiese dintr-un studiu care a facut o corelatie intre salariul mediu al romanilor si pronosticul scumpirilor.

Unele produse sau servicii s-ar putea sa se ieftineasca sau sa stagneze, dar la majoritatea se asteapta scumpiri.

Cele mai importante scumpiri se vor inregistra la utilitati: facturile la gaze, electricitate ori energie termica vor atarna greu in buzunarul romanilor europeni. Acest lucru se datoreaza alinierilor de preturi cu UE; acum ramane de vazut cand se aliniaza si salariile.

Lactatele se vor ieftini
Una dintre certitudinile integrarii in UE este aceea ca vor disparea taxele vamale. Cu alte cuvinte, asta inseamna ca va aparea un val de produse noi pe piata si concurenta interna se va mari. Odata ce am intrat in UE, Romania va fi perceputa ca o piata de 22 milioane de locuitori care trebuie convinsi sa consume produse venite de prin toata Europa.

Daca acum un litru de lapte costa aproximativ 1 euro, in Germania, acelasi sortiment costa 75 eurocenti. Imediat dupa aderare, pretul produselor lactate va scadea cu aproximativ 20%. In ceea ce priveste carnea si produsele din carne, unele se vor ieftini, dar altele se vor scumpi.

De exemplu, va creste pretul la carnea de vita si la cea de pui cu aproximativ 15%.
Carnea de porc si derivatele din aceasta se pare ca se vor ieftini cu aproximativ 15 – 20%.
De asemenea, in categoria produselor care se vor ieftini intra si sucul natural.

In toata Europa, pretul la aceste produse este mai mic decat in Romania.

Taxa de inmatriculare
Incepand cu 2007, se introduce taxa de inmatriculare la autovehicule. Aceasta se aplica la prima inmatriculare in tara. Vorbim despre o majorare a taxei de inmatriculare la automobilele care nu indeplinesc normele de poluare Euro 1, Euro 2 si Euro 3. Taxa speciala se va aplica la prima inmatriculare in Romania a masinilor noi si second hand incepand din 2007, odata cu eliminarea accizei la autovehicule. Pentru masinile noi, taxa speciala va fi mai mare in medie cu circa 20% fata de nivelul actual al accizelor. Conform calculelor, noua grila de impunere va conduce, spre exemplu, la o taxa de 612 euro pentru un automobil nu mai vechi de sase luni, Euro 3 si cu motor de pana la 1 600 cm. La un automobil de 1 600 cmc, intre doi si patru ani, Euro 3, taxa va fi de 1 196 de euro.

Asigurari medicale
Dupa integrare, romanii care se vor plimba prin strainatate, in tarile Uniunii Europene, o vor putea face fara a detine clasicele asigurari medicale. Libera circulatie in toate tarile membre ale UE este una dintre principalele realizari ale Uniunii Europene. Pentru a putea profita de aceasta libertate, cetatenii au nevoie de o decontare simpla a cheltuielilor pentru eventualele ingrijiri medicale primite in strainatate. De aceea, UE a hotarat sa lanseze un card care sa dovedeasca faptul ca posesorul este asigurat in tara de origine si, in consecinta, poate primi ingrijiri medicale in UE.

Asigurarea medicala va fi inlocuita cu Cardul European de Asigurat. Acest card va fi emis la cerere de catre casele de asigurari de sanatate, iar asiguratul, in baza acestui card, va beneficia de acelasi tratament ca si locuitorii tarii de destinatie.

In 2010, salariul mediu brut va depasi 400 de euro. Acest lucru determina si cresterea salariului minim la cel putin 150 de euro.

Cetatenii straini si terenurile
Integrarea in Uniunea Europeana da dreptul cetatenilor straini de a cumpara terenuri pe teritoriul Romaniei. Cetatenii straini si firmele straine vor putea dobandi sau arenda terenuri in Romania. Cetateanul unui stat membru, precum si persoana juridica constituita in conformitate cu legislatia Romaniei, va putea dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor in aceleasi conditii cu cele prevazute de lege pentru cetatenii romani. Pentru a putea dobandi terenuri, cetatenii straini trebuie sa fie rezidenti. Datorita acestui fapt, cererea de terenuri va creste vertiginos si, automat, vor sari in aer si preturile. Cele care se vor scumpi cel mai mult, vor fi cele aflate in raza de 30 km din jurul marilor orase.

Doar cu buletinul
Incepand cu 2007, majoritatea tarilor membre UE vor putea fi vizitate doar cu buletinul. Pasaportul nu va mai fi obligatoriu pentru cei care parasesc Romania cu destinatia UE. Exista si exceptii, dar majoritatea statelor ii vor primi pe romani pe teritoriul lor doar pe baza cartii de identitate. Cipru, Cehia si Suedia nu ne primesc la ei in tara fara pasaport, pentru ca din cartile noastre de identitate lipsesc cateva elemente esentiale pentru ei.

Electrocasnice mai ieftine
Din 1 ianuarie, va scadea nivelul mediu al taxelor vamale de la 17,5% la 6,5 %. Romanii vor putea cumpara produse importate din alte tari decat cele membre ale UE la preturi mult mai mici: imbracaminte, automobile, aparate electronice si electrocasnice, mobila sau chiar apa minerala si bere. Un produs la care taxele vamale vor disparea definitiv este berea, in conditiile in care acestea sunt in prezent de 280%.

Accizele si scumpirile
Tigarile, combustibilii si energia se vor scumpi foarte mult dupa aderarea Romaniei la UE, ca urmare a alinierii accizelor la nivel european. Nu toate produsele vor fi lovite de scumpire, deoarece se vor elimina taxele vamale si piata va fi invadata de o multitudine de produse si servicii noi, care trebuie sa fie competitive in Romania. In ceea ce priveste tigarile, alcoolul si energia, lucrurile nu stau chiar pe roze. Pentru a alinia pretul tigarilor la pretul celor din UE, Romania are la dispozitie trei ani pentru a dubla pretul pe pachet. Pretul alcoolului va creste doar cu un sfert peste pretul actual. Vestea cea mai proasta este in cazul energiei electrice, care, pana in 2010, se va tripla. In ceea ce priveste motorina, aceasta se va alinia la preturile UE abia peste cinci ani.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din