Ce reprezintă crucea și cum trebuie ne închinăm

Crucea este simbolul cel mai puternic al creștinismului, semn al legăturii dintre om și Dumnezeu, dintre minte și inimă. Cândva cea mai crudă formă de execuție (prin răstignire), ea a devenit simbol al vieții. Puțini din generația actuală știu cu adevărat ce reprezintă crucea și cum ne închinăm.

Crucea nu a apărut odată cu creștinismul, ea a existat cu mult timp înaintea lui. Însă de la răstignirea Mântuitorului, crucea a căpătat o însemnătate copleșitoare, reprezentând patima, moartea și Învierea Lui. Ce reprezintă crucea?

 Crucea este iubire

Hristos a murit pentru păcătoși, pentru oamenii care și-au pierdut calea. El nu a murit pentru că a fost forțat ci pentru că a făcut această alegere, din dragoste pentru oameni. Și Dumnezeu tot dragoste pentru oameni a arătat atunci când și-a trimis Fiul să moară pentru cei păcătoși. Așadar mesajul crucii este unul de iubire, chiar și pentru cei care nu o merită.

 Crucea este personală

În majoritatea religiilor, oamenii se străduiesc să atingă divinitatea, indiferent cum se numește ea. Creștinismul este singura religie în care Dumnezeu a venit la oameni. Iar răspunsul pe care oamenii sunt datori să îl dea unui astfel de Dumnezeu este de a încerca să-l cunoască personal și să se apropie de el.

 Crucea este umilință voită

Moartea lui Hristos a fost un act al voinței lui. Ar fi putut alege să trăiască, dar a ales să se sacrifice pentru binele omenirii și să moară pe cruce. Era puternic, dar a ales să fie umil, din dragoste pentru oameni…

 Crucea este profetică

În Biblie există multe profeții despre cruce, de la Geneză și până la Apocalipsă. Iar Dumnezeu a planificat de la începutul vremurilor să salveze omenirea din ghearele răului prin moartea Fiului pe cruce. Profeția s-a împlinit și omenirea a fost răscumpărată. Schimbul a fost divin: Hristos a fost bătut pentru ca noi să fim vindecați, a fost străpuns de cuie și suliță pentru răzvăratirea noastră, a fost zdrobit pentru păcatele noastre.

 Atunci când ne închinăm cu semnul crucii, aceasta se face încet și corect, cu evlavie. Decât să o facem în grabă, caricatural, mai bine nu o facem deloc. Nu trebuie să ne fie rușine să ne închinăm în fața unei biserici și nici atunci când ne așezăm la masă, mulțumind pentru pâinea cea de toate zilele. Dumnezeu nu ne cere nimic, însa noi, Lui, da. Măcar închinându-ne să-I mulțumim.

Laura Bogaciu

Foto: Shutterstock

Citește și:

5 poțiuni magice pentru aflarea viitorului

Cristalul care vindecă rănile sufletești. Trebuie să îl ai tot timpul cu tine!

Ce este Taina Sfântului Maslu? Se spune că este TAINA VINDECĂRII

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate