Ce obiceiuri alimentare greșite duc la balonare?

De regulă, punem semnul egal între balonare și consumul anumitor alimente care favorizează apariția meteorismului sau a distensiei abdominale. Însă există și anumite obiceiuri alimentare greșite care provoacă această problemă.

Ritmul alert în care trăim ne face să grăbim toate momentele zilei. Iar mesele nu sunt o excepție. Atunci când începi să mănânci pe fugă, lucrul acesta afectează și modul în care organismul digeră ceea ce tu ai consumat.

Există reguli clare pe care trebuie să le respecți la masă, și nu datorită unui cod al bunelor maniere. De fapt, trebuie să stai așezat la masă, fără alte surse de distragere a atenției, să mesteci cu răbdare și să consumi porții mici de mâncare pentru a-ți ajuta organismul. În acest fel, îl susții să-și ducă la îndeplinire funcția digestivă fără probleme.

Atunci când mănânci în grabă, fără să mesteci cum trebuie, eventual din picioare, pentru că nu ai decât câteva minute la dispoziție pentru masă, sunt șanse mari ca mâncarea să provoace un disconfort abdominal care, fără să-ți dorești, îți va încetini ritmul. Și asta pentru că, odată cu mâncarea, înghiți și mult aer.

Băutul din sticlă poate duce la balonare

Un alt obicei care provoacă, de cele mai multe ori, balonarea, este băutul direct din sticlă. Ia-ți timpul necesar pentru a turna în pahar și a bea cu înghițituri mici. Evită paiele. Și ele vor face același lucru, vor favoriza apariția meteorismului abdominal. Și, nu în ultimul rând, nu bea din picioare, din același motiv, că înghiți și mult aer.

Așadar, acordă meselor principale timpul necesar, nu mânca pe fugă, din picioare, înghițind rapid mâncarea, fără să o mesteci. Și, bineînțeles, nu bea apă/suc direct din sticlă sau din picioare.

Dacă episoadele de balonare sunt mai dese, încearcă să ții, pentru câteva zile, un jurnal alimentar, pentru a vedea care sunt alimentele pe care organismul tău le digeră mai greu. Printre cele mai cunoscute sunt: alimentele puternic procesate, de tipul celor de la fast-food, leguminoasele, precum: mazăre, fasole, brocolli, varză, varză de Bruxelles, zahărul și produsele dulci, precum și lactatele sau fructele.

Dacă meteorismul este frecvent, este importantă vizita la medic, pentru a exclude anumite afecțiuni care pot fi vindecate cu ajutorul unui tratament specific, și care au ca efect și balonarea.

Citește și: Studiu colosal: extractul din semințe de struguri previne îmbătrânirea la șoareci

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate