Ce este vaccinul antigripal. Ce categorii de persoane ar trebui să-și facă acest vaccin

ce este vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal, administrat anual, este cea mai eficientă metodă de protecție împotriva gripei. Fiind o afecțiune contagioasă, cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât răspândirea ei va fi limitată.

Ce este vaccinul antigripal

Confrom www.cdc.gov, vaccinul antigripal reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale. Acest vaccin ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale. Acești anticorpi protejează organismul împotriva infecției cu virusurile incluse în vaccin.

Vaccinurile gripale trivalente oferă protecție împotriva a trei virusuri: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. Există și vaccinuri care protejează împotriva a patru virusuri gripale (vaccinuri tetravalente). Celor trei virusuri anterioare li se adaugă un virus suplimentar B.

Când se face vaccinul antigripal

Vaccinul antigripal se poate face imediat ce acesta devine disponibil, adică prin lunile octombrie/noiembrie, dar poate fi făcut pe tot parcursul sezonului de gripă, adică inclusiv în ianuarie.

După vaccinare, durează aproximativ două săptămâni până când organismul începe să producă anticorpi care protejează împotriva infecției cu virus gripal. De aceea, este de preferat să te vaccinezi din timp, la începutul sezonului de gripă.

Citeste si 10 mituri despre vaccinare

Vaccinarea se face anual întrucât răspunsul imun al organismului la vaccin scade în timp, iar administrarea anuală oferă o protecție optimă. Totodată, virusurile gripale se modifică în mod continuu, iar conținutul vaccinului gripal este revizuit și actualizat în fiecare an pentru a ține pasul cu evoluția virusului.

Vaccinul antigripal se poate procura din farmacii, pe bază de rețetă, și poate fi făcut la medicul de familie. Prețul unui vaccin antigripal ajunge la maximum 60 de lei.

Cine se poate vaccina și cine nu se poate vaccina împotriva gripei

Orice persoană începând cu vârsta de 6 luni ar fi bine să se vaccineze împotriva gripei, dar mai cu seamă cele cu risc crescut de a face gripă. Vaccinarea nu este recomandată următoarelor categorii de persoane:

  • copiilor care nu au împlinit vârsta de 6 luni;
  • celor care au alergii la vaccin sau la constituenții acestuia, cum ar fi gelatina sau antibiotice.

Totodată, dacă ai alergie la ouă, ai sindromul Guillain-Barre (o boală severă paralizantă) sau ai o stare generală proastă, este recomandat să ceri acordul medicului de familie.

Poți face gripă chiar dacă te-ai vaccinat

Capacitatea vaccinului gripal de a proteja o persoană depinde de factori precum vârsta, starea de sănătate și asemănările dintre virusurile gripale utilizate în realizarea vaccinului și cele răspândite în comunitate. Dacă virusurile din vaccin și cele care circulă în comunitate sunt foarte asemănătoare, eficacitatea vaccinului este, evident, mare.

Însă chiar și când virusurile nu sunt foarte asemănătoare, vaccinul oferă protecție ridicată și previne complicațiile. Asta deoarece anticorpii creați ca răspuns la vaccin pot oferi o oarecare protecție împotriva multor virusuri gripale diferite intre ele.

Citeste si Cura supremă de sănătate. Cele 4 remedii din natură pe care medicii le recomandă în timpul iernii

Sursa foto: 123rf

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate