Ce este Proteus Mirabilis, bacteria greu de vindecat

O infecție a tractului urinar (ITU) este o infecție în orice parte a sistemului urinar – rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Majoritatea infecțiilor implică tractul urinar inferior, vezica urinară și uretra.

Femeile au un risc mai mare de a dezvolta o ITU decât bărbații. Infecția limitată la vezica urinară poate fi dureroasă și enervantă. Cu toate acestea, pot apărea consecințe grave dacă o ITU se extinde la rinichi.

Ce este Proteus Mirabilis, bacteria greu de vindecat

Proteus Mirabilis este un membru al familiei Enterobacteriaceae. Sunt relativ răspândite și apar în mod natural în intestinele umane și animale, precum și în mediul înconjurător. Proteus mirabilis se găsește frecvent în sol și în apele uzate, deoarece descompune materia organică.

Temperatura optimă a germenului (temperatura ideală de creștere) este între 34 și 37 de grade Celsius, ceea ce face din organismul uman gazda ideală. În ultimii ani, acest agent patogen a dezvoltat din ce în ce mai mult rezistență la antibioticele comune, ceea ce face dificilă combaterea infecțiilor pe care le provoacă.

Cum se transmite Proteus Mirabilis?

Bacteria se răspândește în principal prin contactul cu persoane infectate sau cu obiecte și suprafețe contaminate. Agenții patogeni pot fi ingerați și prin tractul intestinal, de exemplu, atunci când sunt prezenți în alimente contaminate. Germenii se răspândesc rapid pentru că sunt foarte ageri. Bacteriile pot pătrunde în sistemul urogenital uman din intestin sau în urma unei infecții cu frotiu.

Colonizarea bacteriană excesivă poate duce la infecții ale tractului urinar (ITU) și, ca o consecință tardivă, la pietre la rinichi. Infecțiile altor organe, cum ar fi peritonita, infecțiile căilor biliare sau ale tractului gastro-intestinal sunt semnificativ mai puțin frecvente. Cazurile severe pot duce, de asemenea, la sepsis (otrăvirea sângelui).

Cea mai definitivă formă de evaluare pentru o infecție acută cu P. mirabilis este cultura. Speciile Proteus sunt gram-negative, în formă de baston și anaerobe facultativ. Majoritatea tulpinilor sunt lactoză-negative, cu motilitate caracteristică de roi, care va deveni evidentă pe plăcile de agar.

Trebuie întotdeauna să coreleze rezultatele pozitive ale culturii cu prezentarea clinică a pacientului pentru a forma un diagnostic precis. Evaluările suplimentare includ analiza probelor de urină.

Tratamentul empiric pentru o ITU necomplicată cauzată de P. mirabilis (la fel ca alte ITU necomplicate) implică un tratament ambulatoriu fie cu o cură de 3 zile de trimetoprim/sulfametoxazol (TMP/SMZ) fie cu o fluorochinolonă orală (de exemplu, ciprofloxacină).

Dacă un pacient are o afecțiune mai gravă sau se află într-un cadru de spitalizare, acesta poate începe terapia cu antibiotice prin administrarea intravenoasă fie de ceftriaxonă, gentamicină, fluorochinolonă, gentamicină plus ampicilină sau aztreonam până când febra se rezolvă. Consultați neapărat medicul dacă rezultatele analizelor indică această infecție.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate