Ce este narcolepsia? Ce tratament se aplică acestei tulburări?

Narcolepsia este o tulburare cronică a somnului caracterizată prin somnolență diurnă copleșitoare și crize bruște de somn. Persoanele cu narcolepsie au adesea dificultăți în a rămâne treze pentru perioade lungi de timp, indiferent de circumstanțe. Narcolepsia poate provoca perturbări serioase în rutina zilnică.

Uneori, narcolepsia poate fi însoțită de o pierdere bruscă a tonusului muscular (cataplexie), care poate fi declanșată de o emoție puternică. Potrivit Clinicii Mayo, narcolepsia care apare cu cataplexie se numește narcolepsie de tip 1. Narcolepsia care apare fără cataplexie este cunoscută ca narcolepsie de tip 2.

Narcolepsia, tulburare a somnului fără tratament

Narcolepsia este o afecțiune cronică pentru care nu există tratament. Cu toate acestea, medicamentele și modificările stilului de viață pot ajuta la gestionarea simptomelor. Sprijinul din partea altora, familie, prieteni, angajatori, profesori, este foarte important.

Simptomele narcolepsiei se pot agrava în primii câțiva ani și apoi pot continua toată viața. Acestea includ:

Somnolență diurnă excesivă. Persoanele cu narcolepsie adorm fără avertisment, oriunde și oricând.

De asemenea, este posibil să se confrunte cu scăderea vigilenței și a concentrării pe parcursul zilei. Somnolența excesivă în timpul zilei este, de obicei, primul simptom care apare și este adesea cel mai supărător, fiindu-le dificil să se concentreze și să funcționeze pe deplin.

Pierderea bruscă a tonusului muscular. Această afecțiune, numită cataplexie, poate provoca o serie de modificări fizice, de la vorbire greoaie până la slăbiciune completă a majorității mușchilor, și poate dura până la câteva minute.

Cataplexia este incontrolabilă și este declanșată de emoții intense, de obicei emoții pozitive, cum ar fi râsul sau emoția, dar uneori frică, surprindere sau furie.

Unele persoane cu narcolepsie experimentează doar unul sau două episoade de cataplexie pe an, în timp ce altele au numeroase episoade zilnic. Nu toți cei care suferă de narcolepsie experimentează cataplexia.

Paralizia somnului. Persoanele cu narcolepsie experimentează adesea o incapacitate temporară de a se mișca sau de a vorbi în timp ce adorm sau la trezire. Aceste episoade sunt de obicei scurte, durează câteva secunde sau minute, dar pot fi înfricoșătoare.

Această paralizie în somn imită tipul de paralizie temporară care apare în mod normal în timpul unei perioade de somn numită somn cu mișcări rapide ale ochilor (REM). Această imobilitate temporară din timpul somnului REM poate împiedica organismul să acționeze în timpul activității de visare.

Cu toate acestea, nu toți cei care suferă de paralizie în somn au narcolepsie. Multe persoane fără narcolepsie experimentează unele episoade de paralizie în somn.

Modificări în somnul cu mișcări oculare rapide (REM). Somnul REM este, de obicei, atunci când se întâmplă cele mai multe vise. Somnul REM poate apărea în orice moment al zilei la persoanele cu narcolepsie. Persoanele cu narcolepsie trec adesea rapid la somnul REM, de obicei în decurs de 15 minute de la adormire.

Halucinații. Aceste halucinații se numesc halucinații hipnagogice dacă apar în timp ce persoana cu narcolepsie adoarme și halucinații hipnopompice dacă apar la trezire. Un exemplu este senzația că există un străin în dormitorul său. Aceste halucinații pot fi deosebit de vii și înfricoșătoare deoarece este posibil să nu fie complet adormit atunci când începe să viseze și să trăiască visele ca pe o realitate.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate