Ce este maturitatea sexuală

maturitatea sexuală

Am ajuns la al 10-lea articol. O mică maturizare aș putea spune, cel puțin pentru mine care înseamnă că am parcurs un mic ciclu împreună discutând despre sexualitate și dezvoltarea în acest plan. 

Ei bine, precum orice călătorie pe care o facem, atunci când ne ținem de drum ajungem să vedem rezultatele. Călătoria duce la maturitate. Orice fel de călătorie ne duce într-acolo. Cum anume? Tocmai prin parcurgerea ei, tocmai prin trecerea prin fiecare situație, provocare, obstacol și realizare de pe parcurs. Asta înseamnă maturitatea. Drumul în sine și nivelul nostru de prezență pe el.

Așadar, vă propun să vedem astăzi ce anume înseamnă maturitatea în călătoria noastră intimă. Pe care toți o facem, indiferent de personalitatea noastră, valorile noastre, nivelul nostru de înțelegere a acestei laturi și nivelului nostru de asumare a acestei laturi a noastre – foarte puternice, de altfel.

#1. Cunoaște-te pe tine însuți

Așa cum spuneam și în articolul despre Fundamentele Seducției, primul și cel mai important aspect în orice demers facem este să ne cunoaștem pe noi înșine. În cazul intimității noastre sexuale, primul element de cunoscut este evident corpul nostru.

Prin corpul nostru experimentăm totul, inclusiv intimitatea sexuală, așadar să ne cunoaștem corpul nostru, să încercăm să fim conștiente cum răspunde la anumite experiențe și felul în care corpul nostru le resimte este un aspect de bază.

Știm că suntem mature din punct de vedere sexual atunci când putem traduce diferite atingeri, mișcări, senzații termice drept plăcute, energizante, vibrante, excitante, intense, extatice, satisfăcătoare, relaxante, liniștitoare, alinătoare, neutre, neplăcute, dureroase, enervante, iritante, intimidante, care ne iau pur și simplu respirația, care ne produc bucurie, care ne produc spaimă și tot așa.

Da, paleta de senzații și emoții pe care o resimțim poate fi extrem de variată. Toate fac parte din experiența noastră intimă. Atunci când ne formăm o deprindere să fim atente la nuanțele și aromele stărilor și senzațiilor pe care le avem în intimitatea noastră sexuală, fără să ne distragem de la experiența în sine, atunci putem spune că devenim mature în raport cu propriul nostru corp erotic și cu propriile noastre senzații și emoții erotice.

Lucrul acesta nu este neapărat dependent de un partener stabil. Doar pentru că la un moment dat în viața ta nu ai o relație de lungă durată, indiferent de motive, acest lucru nu înseamnă și că nu îți poți cultiva sau manifesta propria maturitate sexuală fiind atentă la propriul tău corp, la propriul tău interior și la ceea ce îți aduce senzații și ce arome au ele (mă refer aici în termeni de emoții provocate și intensitate resimțită la nivelul corpului).

Din locul acesta poți avea experiențele mult mai frumoase și împlinitoare cu o altă persoană – fie că vorbim de partener stabil sau temporar sau de o singură experiență. Și din locul acesta poți contribui la frumusețea oricărei întâlniri intime pe care o ai.

Tu ești împărăteasca corpului tău erotic, a senzațiilor tale, a dorințelor tale, a emoțiilor tale, tu ești cea care se bucură de ele în acele momente. Experiența ta depinde în cea mai mare parte de tine. Și abia apoi ai și un rol în experiența resimțită de partenerul tău. Asemenea, experiența partenerului tău depinde în cea mai mare parte de el – cum o traduce, cum o resimte, cum și-a cultivat corpul și capacitatea de a resimți plăcere, fie în cele mai rafinate nuanțe, fie în cele mai directe și simple. Și abia apoi are și el o contribuție în frumusețea întâlnirii voastre.

Citește continuarea pe pagina următoare

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Dragoste & Sex