Ce este ASTMUL? Care sunt simptomele și cauzele bolii, dar și cum poate fi prevenită această afecțiune

ce este astmul 6SeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 10

Astmul este una din cele mai frecvențe afecțiuni cronice și chiar dacă unii oameni ar avea impresia că nu pot fi atinși de aceeastă boală, iar bine statisticile sunt de-a dreptul îngrijorătoare. 

Ce este astmul?

Puțini știu că mai mult de 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronșic și doar în Europa, aproape 30 milioane de persoane suferă din cauza astmului, conform invingeastmul.ro. Această prevalență este într-o continuă creștere, cu precădere în rândul populației pediatrice. Astfel, într-o clasă cu 30 de copii, 2 – 3 dintre aceștia suferă de astm. Prevalența în România a acestei boli este estimată între 4 – 6%.

Impactul astmului asupra calității vieții

Cifrele sunt îngrijorătoare când vine vorba despre această boală. În Europa de vest, o persoană își pierde viața din cauza astmului în fiecare oră. Cea mai ridicată rată de prezentare a pacienților la cameră de gardă și de mortalitate, atât la copii, cât și la adulți se înregistrează în Marea Britanie.

Pacienții care se confruntă cu această boală, pot descrie o criză astmatică în doar trei cuvinte definitorii: lipsă de aer, sufocare și frică. Unul din trei pacienții astmatici consideră că statusul lor social și profesional se va deteriora dramatic în următorii 5 ani.

Cum se poate trăi cu astm

Cu toate acestea, există și câteva vești bune pentru cei care suferă de această boală. Astmul bronșic poate fi tratat într-un mod eficient și majoritatea pacienților pot controla foarte bine această boală.

Dacă astmul este ținut sub control, pacienții:

  • pot evită simptomele supărătoare atât ziua cât și noaptea
  • pot folosi medicație putină sau deloc
  • pot duce vieți productive și active din punct de vedere fizic
  • se pot bucura de funcționarea (aproape) normală a plămanilor
  • pot evită crizele severe

Care sunt cauzele astmului?

Cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută, dar există în prezent tratamente care controlează astmul, reduc și normalizează inflamația cronică din căile aeriene. Cei mai mulți oameni se gândesc la astm ca la o boală în care apar doar crize sau episoade de sufocare.

Cu toate acestea, în realitate, boala astmatică este prezentă în permanență, chiar dacă nu sunt prezente simptome. Simptomele sunt declanșate de anumiți factori declanșatori – alergeni, infecții respiratorii sau vremea rece. Alți factori declanșatori pot fi: aspirina, substanțe iritante din mediul înconjurător, efortul fizic și, deși mai puțin frecvent, anumiți aditivi alimentare sau conservanți din alimente.

Alergenii sunt substanțe care nu au nici un efect asupra plămânilor persoanelor neafectate de astm, dar care, la persoanele sensibile (susceptibile) declanșează o reacție alergică. Alergenii reprezintă sursa principală a problemelor respiratorii din astm, atât la copii, cât și la adulți.

Cine se îmbolnăvește de astm?

Astmul poate să apăra la orice vârstă, însă cel mai frecvent apare încă din copilărie. De asemenea, categoriile de vârstă la care poate să apară astmul destul de frecvent sunt 20-25 de ani, 30-35 de ani. În plus, moștenirea genetică poate să joace un rol important. La copii, băieții au un risc aproape dublu să facă astm, comparative cu fetițele.

Este important de menționat însă și faptul că diferențele între sexe dispar, pe măsură înaintării în vârstă. Recent, obezitatea a fost identificată ca un factor de risc important pentru apariția astmului.

Care sunt simptomele astmului

Mulți oameni nici măcar nu au idee că suferă de astm, în special dacă simptomele lor nu sunt severe.Simptomele astmului sunt însă serioase și pot fi fatale. Cele mai frecvențe simptome astmatice sunt:

  • Tusea, în special noaptea, la efort sau după un episod de râs intens
  • Senzația de sufocare (dispnee)
  • Senzația de strângere a pieptului
  • Wheezing – șuierat în plămâni

În anumite situații, se poate întâmpla ca tusea care nu mai trece să fie singurul simptom al astmului. Simptomele astmului apar cu precădere noaptea sau dimineața devreme, la trezire, dar pot apărea oricând. Ele se agravează atunci când veniți în contact cu un factor declanșator.

Campanie de informare și educare pentru prevenția și tratarea astmului

Ca în orice fel de boală, prevenția este foarte importantă. Tocmai din acest motiv a fost lansată o campanie de informare și educare pentru prevenția acestei boli. Astfel, a fost organizată o conferință de presă a Societății Române de Pneumologie, organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului.

Campania de informare se numește „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii.', în cadrul căreia vor fi organizate și testări gratuite (spirometrii) în București, în perioada 12-13 mai.

La eveniment au participat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Președintele Societății Române de Pneumologie (SRP), Prof. Dr. Florin Mihălțan, Președintele SRP 2014-2016 și Conf. Dr. Roxana Nemeș, Președintele Secțiunii de Fiziopatologie Respiratorie – SRP.

Cei care doresc să afle dacă suferă de astm, pot face câte o spirometrie (o metodă neinvazivă şi foarte precisă de apreciere a funcţiei pulmonare), în cadrul unui eveniment dedicat prevenției și tratării astmului, care va fi organizat în Parcul Tineretului, în perioada 12 – 13 mai, în intervalul ora 09:00 – 17:00.

Foto: shutterstock.com, avantaje.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Robotul cu suflet de femeie

Tipul de cancer care poate să apară frecvent după vârsta de 50 de ani. Ce test trebuie să faci pentru a-l depista

De ce dietele sărace în calorii nu funcționează pe termen lung? Motivul pentru care te îngrași la scurt timp după ce ai urmat un astfel de regim

Simptomele depresiei la care nu te-ai fi gândit! Sfaturile psiholohgului Alexandru Pleşea: „Obligă-te să vorbești cu cei care nu îți plac'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate