Ce este astmul?

Inhalator
In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani. Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm.

In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta (spasm bronsic), iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Simptomele astmului variaza de la ora la ora, de la zi la zi, de la saptamana la saptamana, de la luna la luna. Adesea, se agraveaza in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.

Spasmul dispare in cateva minute dupa inhalarea medicamentelor specifice, iar circulatia aerului in bronhii este net ameliorata. Acest fapt confirma diagnosticul de astm alaturi de alte teste functionale pulmonare.

Ce cauzeaza astmul?
Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne.

In anii 90, oamenii de stiinta credeau ca poluarea cauzata de motoarele diesel si de alti factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astazi, ei considera aceasta problema ca fiind mult mai complexa. Multi cercetatori examineaza rolul factorilor genetici si al felului in care sistemul imunitar uman se dezvolta in primii ani de viata in prevalenta astmului.

La majoritatea copiilor bolnavi de astm si la aproape jumatate din adulti cauza bolii este o alergie la unele substante prezente in aer.

Restul pacientilor cu astm bronsic au alte cauze de declansare a crizei, nealergice, dar in final se declanseaza acelasi tip de fenomene inflamatorii, care au aceleasi consecinte. Aceste cauze sunt insa mai putin cunoscute.

Tratament si profilaxie

In tratarea astmului, se urmaresc:

  • evitarea inhalarii de alergeni;
  • tratamentul inflamatiei bronsice;
  • tratamentul spasmului bronsic.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate