Ce cauzează clipitul excesiv?

Ne îngrijorăm când noi sau cei apropiați încep să clipească excesiv. Clipitul excesiv poate avea mai multe cauze, însă cu ajutorul medicului oftalmolog și al câtorva schimbări în stilul de viață, poate fi corectat.

Asociem clipitul excesiv – suprastimularea reflexului de clipire – cu un tic apărut, de regulă, în rândul copiilor, ca modalitate de atragere a atenției. Însă cu clipitul excesiv se confruntă și adulții, în diferite contexte.

Clipitul este un gest reflex al organismului. În același timp, este și absolut necesar pentru sănătatea ochilor. Clipitul ajută ochii să rămână curați și hidratați. În exces însă, clipitul ajunge să fie deranjant și îți poate afecta activitățile pe care le faci.

Clipitul excesiv, cauze frecvente

Există cauze medicale legate de sănătatea ochilor care pot duce la clipitul excesiv. Miopia, hipermetropia sau strabismul pot fi cauze ale apariției acestui fenomen. Însă o astfel de suspiciune trebuie verificată, obligatoriu, la medicul oftalmolog.

O altă cauză are legătură cu substratul emoțional. S-a constatat că persoanele încep să dezvolte o astfel de reacție atunci când sunt foarte obosiți sau foarte emoționați (nervoși, nerăbdători) în legătură cu un anumit eveniment din viața lor.

Și, nu în ultimul rând, există cauze externe. Fumul, polenul din aer pot provoca apariția acestui reflex, în acest caz, de autoapărare.

Cum scapi de această problemă?

În primul rând, dacă ai de-a face cu un copil care clipește excesiv, primul pas este să mergi la un consult oftalmologic, pentru a elimina o cauză medicală. Dacă se dovedește a fi un tic, este recomandat să nu-i atragi prea des atenția asupra acestuia. În cazul celor mici, cu cât li se cere să renunțe la un anumit lucru, cu atât reacția firească va fi să-l facă și mai mult, tocmai pentru că i se atrage insistent atenția asupra acelui obicei.

În cazul adulților, dacă se elimină cauza medicală:

  • evită lumina foarte puternică;
  • nu sta într-un aer poluant, iritant, care îți sensibilizează ochii;
  • dacă lucrezi mult timp în fața calculatorului, e important să iei și pauze mai dese. Schimbă punctul de focalizare.
  • același lucru se aplică și atunci când privești ecranul telefonului sau când citești.
  • atunci când motivele sunt legate de stres și anxietate, compensează cu mai multe exerciții fizice și somn suficient.

Citește și: Cum corectezi cifoza?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate