Ce boli pot transmite țânțarii

Dacă cineva te-ar întreba care este cel mai periculos animal din lume, ce-ai răspunde? Rechinii? Crocodilii? Nu-i așa că te-ai gândit la creaturi fioroase și cu dinți mari și ascuțiti? Ei bine, credeți sau nu, o banală insectă, țânțarul este vinovată de moartea unui segment important din populația globului. Iată ce boli pot transmite țânțarii: 

MALARIA

Malaria este de departe cel mai devastator virus purtat de țânțari. Organizația Mondială a Sănătății a emis un comunicat în care s-a estimat că în 2015, 438 000 de oameni au murit de malarie, majoritatea fiind copii mici în Africa. În timp ce malaria nu este considerată o amenințare majoră în țările occidentale, ea rămâne o preocupare majoră pentru călătorii care vizitează Africa și Asia de Sud.

Febra este un simptom major al malariei, care include frisoane, mișcări musculare, oboseală, dureri de cap și greață. Simptomele apar, de obicei, în decurs de 10-28 zile de la mușcătură de un țânțar care transportă malarie. Datorită pierderii globulelor roșii din sânge, o infecție a malariei poate duce la insuficiență renală, convulsii, comă sau moarte dacă nu este tratată prompt.

VIRUSUL WEST NILE

Virusul Nilului de Vest a fost identificat pentru prima dată în regiunea din vestul Nilului din Uganda în 1937, dar a intrat în atenția țărilor occidentale în ultimii ani. În 2012, Statele Unite au avut una dintre cele mai grave epidemii ale acestui virus, 286 persoane infectate murind de virusul West Nile.

Virusul West Nile provoacă o boală letală neurologică la om. Cea mai mare preocupare a oamenilor de știință cu privire la acest virus este faptul că 80% dintre oamenii infectați nu prezintă simptome. Ceea ce-l face greu de diagnosticat. Nu există deocamdată un vaccin împotriva acestui virus.

ZIKA

Probabil cea mai discutată boală transmisă de țânțari este virusul ZIKA , datorită unei epidemii izbucnite în Brazilia. Virusul provoacă febra Zika, o boală care nu are nici un simptom. Principalele caracteristici includ febră, ochi roșii, dureri articulare și erupții cutanate, dar durează în general mai puțin de o săptămână.

Zika este răspândită de țânțarul Aedes, iar virusul odată instalat se poate transmite sexual. O mare parte din atenția pe care o atrage Zika se datorează faptului că provoacă microcefalie: o deformare a craniului la copii. Femeile gravide infectate pot răspândi infecția la făt, rezultând într-un creier subdezvoltat și un cap mai mic decât cel normal.

Florentina Mușat

foto: Shutterstock

Citește și:

Pregătirea tenului pentru sezonul estival. Pașii pe care trebuie să îi urmezi la început de vară

Cum îți dai seama că ai lipsă de fier? Uite care sunt motivele care duc la apariția acestei probleme de sănătate

Banca de Lapte Matern, un proiect fără precedent, dedicat salvării vieții bebeluşilor cu probleme de sănătate

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate