Ce boli ascunde constipația

Ceaiuri de toate felurile, prafuri, pastile, amestecuri ciudate și… degeaba. Orice încerci are efect o scurta perioada, apoi tot nu reușești sa-ți ușurezi intestinele. S-ar putea sa fie grav!

constipatie-2

foto constipație via Shutterstock

Oricui i se poate întâmpla sa treaca printr-un astfel de episod, la un moment dat. Numai ca femeile au mai mult de suferit din pricina constipației. Regimul alimentar, stilul de viața, hormonii, schimbarea temporara a domiciliului sunt numai câteva dintre cauze. Și, dupa prostul obicei românesc, înainte de a ajunge la medic și a-i cere sfatul, încep terapiile cu plante, leacuri babești, laxative de tot soiul. Or, constipația nu este o boala în sine, ci un simptom care anunța prezența unor afecțiuni, de cele mai multe ori destul de grave.

Chiar te constipi?

Se poate vorbi despre constipație abia atunci când se elimina un scaun la mai mult de doua zile, iar fenomenul se produce mai puțin de trei ori pe saptamâna. Multe persoane se considera constipate doar pentru ca nu evacueaza conținutul intestinelor de mai multe ori pe zi sau pentru ca elimina scaune foarte tari. Altele pun kilogramele în plus pe seama constipației, în vreme ce aceasta este de fapt o consecința a obezitații și a vieții sedentare.

Anumite medicamente, precum cele împotriva durerilor, antiinfl amatoarele, sedativele, antialergicele, diureticele, cele pentru tensiune, scaderea colesterolului, tabletele cu fier și chiar laxativele în exces pot duce la apariția constipației. De cele mai multe ori, se întâmpla sa ne aflam în imposibilitatea de a elimina fecalele din cauza schimbarii condițiilor de viața obișnuite, pentru o vreme, ca atunci când plecam în concediu, când suntem nevoiți sa stam în spital sau sa ne schimbam domiciliul. Însa aici este vorba despre constipația pasagera. Dar, atunci când ține mai mult de 3 zile pe luna, cel puțin 3 luni din an, constipația devine cronica și e semn de boala.

De ce e important colonul

Deși nu i se acorda atenția cuvenita, intestinul gros joaca un rol important în menținerea sanatații, având o funcție dubla în sistemul digestiv. Chiar daca are dimensiuni reduse, reușește sa realizeze ultima faza a digestiei, extragând ce se mai poate din elementele nutritive, înainte de a fi evacuate. Mucoasa trimite apoi ce e bun catre fi cat. Pe de alta parte, tot în colon se formeaza materiile fecale. Când alimentația nu e bogata în fibre și tranzitul intestinal e lent, fecalele ramân mai mult decât trebuie în colon, se lipesc de pereți, fermenteaza, se elimina din ce în ce mai greu, favorizeaza dezvoltarea bacteriilor rele și, implicit, apariția disfuncțiilor. Deși greu de crezut, în timp, crusta de pe pereții colonului poate ajunge și la 7 cm grosime, se pietrifica și apasa ficatul sau bila. Colonul devine un loc propice pentru dezvoltarea paraziților și mucegaiurilor, care duc la apariția afecțiunilor stomacale, tiroidiene, hepatice, cardiace, pulmonare, renale, urinare.

Fuguța la medic!

Balonare, gaze intestinale, crampe, dureri de cap, greața, insomnie, eczeme, stare generala proasta, acestea sunt consecințele imposibilitații de a elimina materiile fecale. În unele cazuri, alimentația bogata în fibre, consumul de lichide și practicarea unei activitați fi zice de cel puțin 20 de minute zilnic rezolva problemele. Totuși, nu sunt toți la fel de norocoși. Insuficiența vitaminei B1, care regleaza funcția intestinului gros, slabirea musculaturii abdominale și chiar jena de a merge la toaleta pot inhiba procesul de evacuare a scaunelor. Totuși, prezența constipației trebuie luata în serios, caci, prin ea, organismul îți poate da de știre ca sufera de boli grave, precum cancer de colon, colon iritabil, diverticuloza intestinala, fisuri anale, hemoroizi, megarect, boala Hirschprung, afecțiuni tiroidiene, diabet, uremie, porfirie, Parkinson, scleroza multipla, lupus eritematos sistemic, sclerodermie, boli neurologice, fi brom uterin, cancer de col, ovarian sau la pancreas.

Trebuie eliminată cauza constipației

“Problema unor simptome nu o constituie tratamentul, ci cauza. Daca nu știi cauza, nu știi ce sa tratezi. În cazul constipației recente, nu se da tratament, ci se descopera cât mai repede cauza, care poate fi o boala serioasa. Întârzierea eliminarii fecalelor crește riscul înmulțirii bacteriilor în intestin și al resorbției substanțelor toxice din fecale. Efortul de eliminare a fecalelor tari poate genera probleme cardiace, hernie abdominala, agravarea eventrațiilor sau herniei hiatale preexistente, posibil și ruperea varicelor esofagiene. Complicații directe pot fi considerate fisurile anale și hemoroizii. În unele cazuri, sunt necesare explorari suplimentare, ca: tușeul rectal, irigiografia, sigmoidoscopia, rectoscopia, colonoscopia, studiul tranzitului colonic, masurarea presiunii rectale, evaluarea cu raze X a funcției anale și a celei rectale.”

Sursa: Libertatea pentru Femei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate