Ce băutură ar trebui să consumi în această vară? Este recomandarea Mihaelei Bilic: “Perfectă pentru hidratare”

Hidratarea este cuvântul de bază în timpul verii și pe lângă apă plată, ciorbe și supe sau limonadă, Mihaela Bilic recomandă o băutură naturală care nu doar că are un gust plăcut, ci are capacitatea de a menține organismul hidratat în zilele caniculare. 

Dacă nu poți consuma cantități mari de apă, deși aceasta este principala recomandare a specialiștilor, există o soluție la îndemâna oricui pentru a face față acelor zile în care temperatura depășește valorile obișnuite. Mihaela Bilic a numit ayranul – băutura verii, explicând că acesta are o mulțime de beneficii pentru organism.

Ce băutură ar trebui să consumi în această vară?

Recomandarea Mihaelei Bilic pentru această vară este ayranul. Această băutură pe bază de iaurt, devenită celebră în Turcia, este cea mai bună alegere în timpul verii, iar celebra nutriționistă Mihaela Bilic a explicat de ce.

“Ayranul, băutura verii. Când afară e cald tare, toată lumea spune să te hidratezi. Pe lângă apă, limonadă, ceai rece(fără zahăr!), ciorbă cu multe legume (și minerale), va propun o alternativă: ayranul. Acest produs pe bază de iaurt a fost decretat în 2013 băutura națională a Turciei și dacă nici la ei nu e cald, atunci unde? Ayranul este consumat nu doar în Balcani, ci peste tot în Orientul Mijlociu, Liban, Iran și țările arabe. Compus din 1/3 iaurt (de oaie, capră sau vacă), apă și un strop de sare, ayranul se bea rece, în zilele de vară, fiind băutura perfectă pentru hidratare. Pe lângă faptul că laptele conține toate mineralele necesare organismului, adaosul de sare reține lichidele în corp și previne scăderea tensiunii arteriale, principalul neajuns al caniculei.

Tot ayranul poate fi băutura ideală pentru o masă bogată în carne, fermenții lactici ajută digestia, iar calciul saponifică grăsimea animală și îi blochează absorția- nu întâmplător kebabul sau șaorma se însoțesc de un ayran. Iaurtul este de origine greacă și la început era considerat un aliment destinat bolnavilor și convalescenților, culturile vii de lactobacili fiind considerate a avea proprietăți anticancerigene, antibiotice, antistres, de stimulare a imunității și a digestiei. Deși în Occident iaurtul cucerește populația abia după al doilea război mondial, în Turcia și bazinul Mediteraneean se consumă iaurt încă de la anul 1071, după invazia mongolă. După anii 1500 aflăm că regele Francisc folosește iaurtul pentru probleme digestive, iaurt provenit de la curtea lui Suleiman Magnificul. Despre ayran mai trebuie spus că rezistă bine la căldura toridă a verii, nu există riscul să fermenteze și e mai plăcut la consistență față de laptele bătut, tocmai pentru că e diluat cu apă. Răcoritor și remineralizant, merită introdus în obiceiurile noastre estivale, mai ales că a început să fie produs și de companiile româneși de prelucrare a laptelui. O vară cu gust vă doresc!”, a scris Mihaela Bilic pe facebook.

Pentru cei care își doresc să slăbească, ayranul poate fi de mare ajutor. Specialiștii spun că un pahar de ayran înainte de fiecare masă principală poate oferi organismului senzația de sățietate, înlăturând poftele alimentare. În plus, această băutură îmbunătățește digestia, prevenind probleme ca balonarea, diareea sau constipația.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce se întâmplă atunci când înlocuiești carnea roșie cu peștele? Beneficiile pentru sănătate sunt uriașe!

Județul din România unde rata mortalității infantile este de aproape cinci ori mai mare decât în București

De ce nu e bine să adormi cu lumina aprinsă sau cu televizorul pornit? Obiceiul care îți poate da tot organismul peste cap!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate