Cate ceva despre Mos Craciun

Apropierea Sarbatorilor inseamna, printre altele, preocuparea de a avea bani suficienti pentru a face cadouri consistente celor dragi – copiilor, mai ales. Ne-am intrebat insa vreo clipa daca ei mai cred in Mos Craciun sau ce stiu ei despre Mosul? Daca au ore de religie la scoala, consideram noi, nu trebuie sa ne mai facem nici o grija in aceasta privinta. Sau ca, noi fiind liber cugetatori, nici copiii nostri n-ar trebui sa aiba habar de religie.

Ce simplu era inainte de ‘89! Parintii le spuneau copiilor ca Mos Gerila este, de fapt, varianta comunista a lui Mos Craciun. Ei isi luau si niste masuri de precautie, astfel ca micutul sa inteleaga ca aceste adevaruri nu trebuie sa depaseasca pragul casei; altminteri, puteau avea mari necazuri.
Astfel, Mos Craciun capata, pe langa esenta sa inefabila, inca una de mister si interdictie, devenea un secret periculos de familie. In schimb, astazi, cand copiii primesc notiuni de religie inca de la gradinita, nu de putine ori parintii sunt in inferioritate fata de odraslele lor, pentru ca ei n-au facut ore de religie la scoala.
Micii lor crestini urmeaza cai nu intotdeauna stabilite de parinti. Acestia pot afla, din senin, ca a doua zi copilul trebuie sa mearga nemancat la gradinita, pentru ca se duc cu doamna educatoare la biserica, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Sau, mai rau, constata ca micutul e ingrozit ca va ajunge in iad, pentru ca asa i-a amenintat doamna de religie, la scoala!

Este suficient daca un copil mic il percepe pe Dumnezeu ca pe o prezenta iubitoare.

Ce ar trebui sa stim noi, parintii, si ce ar trebui sa le spunem copiilor nostri despre Doamne-Doamne, Mos Craciun si Mos Nicolae? Chiar daca suntem constiente de lacunele noastre in privinta educatiei religioase, nu este cazul sa fim complexate si, in consecinta, sa ne abtinem sa le vorbim copiilor despre Dumnezeu.

In primii ani de viata, e suficient daca cel mic il va percepe pe Dumnezeu ca pe o prezenta iubitoare. Aceasta perceptie nu se contureaza numai din ceea ce ii spun parintii (mai ales mama), ci si din observatiile copilului, care isi vede parintii ducandu-se la biserica, inchinandu-se cand trec prin fata unei biserici etc.

Daca intelege de la bun inceput spiritul crestin, va avea tot timpul ca sa afle numele si vietile sfintilor, pildele si minunile savarsite de Iisus Hristos. Pentru un copil, cele mai semnificative personaje biblice sunt Mos Nicolae si Mos Craciun, dintr-un motiv evident: cei doi aduc daruri, recompensandu-i pe copiii buni.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii