Cât timp ținem carnea la congelator? Toată lumea trebuie să știe asta!

Carnea la congelator NU se ține mult timp, însă timpul corect păstrării ei îl știu foarte puțini oameni. Mulți români cred că dacă pun carnea la congelator se poate păstra chiar și câțiva ani…

Carnea la congelator

De la pui, la carne de porc, plus alte produse, iată ghidul alimentar corect al păstrării acestor alimente și după cât timp nu mai este indicat să le consumi.

Dacă ai de pregătit o masă copioasă în familie, să ai congelatorul plin de carne este cea mai bună soluție. În plus, pe termen lung, cumpărarea de carne vrac și congelarea ei pentru a fi preparată mai târziu aduce economii majore. Dar acea pungă cu carne ce a fost pusă în congelator de ceva vreme, și-a păstrat cu adevărat proprietățile? Este ok să fie consumată după câteva luni de zile?

Cât timp ținem carnea la congelator?

Potrivit specialiștilor, alimentele congelate pot fi consumate în siguranță pe termen lung. Atenție, doar pentru că un aliment a fost congelat, nu înseamnă că va avea în continuare un gust delicios după o perioadă lungă de congelare.

Iată ce trebuie să știi: temperaturile de zero grade (sau mai jos) inactivează orice bacterie, fermenți sau mucegaiuri și împiedică creșterea microorganismelor dăunătoare. Alimentele congelate, însă, vor scădea în calitate (gândiți-vă la gust, textură, culoare etc.). Așa că, deși nu te vei îmbolnăvi de la carnea congelată de câteva luni, s-ar putea să nu fie cea mai suculentă friptură.

  • Cremwurști – până în 6 luni
  • Șuncă/Bacon – până în 4 luni
  • Cârnați – până în 4 luni
  • Salam – până în 8 luni
  • Friptură condimentată/pregătită special pentru grill – până în 4 luni
  • Pui/curcan întreg – până într-un an
  • Bucăți diferite de pui/măruntaie – până în 4 luni

Cum se păstrează carnea la congelator?

În primul rând, asigurați-vă că frigiderul/congelatorul congelează carnea – și toate celelalte alimente – cât mai rapid și la o temperatură de -17 grade Celsius sau mai mică. Aceasta este temperatura care menține alimentele în siguranță. Este bine să înghețați carnea în ambalajul original, dar dacă intenționați să o păstrați în congelator mai mult de două luni specialiștii vă recomandă să folosiți ambalaje cum ar fi folie alimentară sau hârtie pentru congelator. Mai puteți sigila carnea într-o pungă de plastic etanșă. Prospețimea se păstrează utilizând dispozitivele de etanșare în vid.

Cât durează carnea congelată?

Păsări de curte
Puii și curcanii întregi pot rezista până la un an în congelator. Pieptul de curcan sau de pui, pulpele sau aripioarele trebuie consumate în decurs de nouă luni, în timp ce măruntaiele nu trebuie păstrate mai mult de trei până la patru luni.

Carne de vită, vițel și miel
Fripturile crude pot fi păstrate la congelator timp de șase până la 12 luni. Cotletele durează patru până la șase luni, în timp ce fripturile pot fi congelate până la un an.

Porc
Carnea de porc nefiartă are reguli similare pentru congelator cu carnea de vită: cotletele durează patru până la șase luni în congelator, în timp ce fripturile pot fi congelate până la un an. Carnea de porc procesată, cum ar fi slănină, cârnați, hot-dogi, șuncă nu trebuie păstrată la congelator mai mult de șase luni.

Pește și fructe de mare
Peștele slab poate rezista șase până la opt luni în congelator, în timp ce peștele gras durează doar două până la trei luni. Nu ești sigur dacă peștele tău este slab sau gras? Peștii slabi obișnuiți includ basul, codul, tonul și tilapia, în timp ce peștii grași includ macroul, somonul și sardinele. Alte fructe de mare proaspete, cum ar fi creveți, scoici, languste și calmari ar trebui să țină trei până la șase luni în congelator.

Carne tocată
Carnea tocată de vită, curcan, miel sau vițel își va păstra calitatea în congelator timp de trei până la patru luni. (Același lucru este valabil și pentru carnea de hamburger!)

Carne Fiartă și Resturi
Vrei să salvezi carnea de curcan rămas? Carnea gătită nu își menține calitatea în congelator atâta timp cât o face carnea crudă: carnea de pasăre și peștele fierte pot fi păstrate în congelator timp de patru până la șase luni, în timp ce carnea de vită, vițel, miel și porc deja gătită nu trebuie păstrată mai mult o lună de zile în congelator.

Ce spune Arsenie Boca despre post: Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Alimente