Cat de sanatoasa este ciocolata?

Cat de sanatoasa este ciocolata?

Ciocolata contine flavonoide, compusi care ajuta la buna functionare a inimii, a circulatiei si reduc riscul de infarct si atac cerebral. Acesti compusi combat efectelor radicalilor liberi cei care sunt suspectati de declansarea cancerului.

Un baton mic de ciocolata neagra contine aceeasi cantitate de flavonoide ca si 6 mere, 4,5 cani de ceai, 28 de pahare de vin alb si doua pahare de vin rosu.

Arborele de cacao
Arborele de cacao creste la tropice, cele mai bune boabe fiind cele din Ghana si Coasta de Fildes. Este un arbore delicat care se dezvolta cel mai bine in zonele umede situate la 20 de grade nord si sud de Ecuator. Dupa cules, fructele sunt desfacute, in interiorul fiecaruia se afla 25-50 de seminte ovale, incastrate, in cinci coloane longitudinale, in pulpa amaruie a fructului.

Poate nu stiati dar…

  • O bucatica de ciocolata (10g) asigura unui adult suficienta energie pentru a merge 100 de metri. Pentru a parcurge un kilometru ii este suficienta o tableta de 100g.
  • Desi nu este un afrodisiac veritabil, asa cum credeau aztecii, ciocolata contine feniletilamina, o substanta naturala care produce aceeasi reactie in organism ca si atunci cand te indragostesti.
  • Lecitina, un excelent ajutor pentru memorie, este un emulsificator folosit pentru a reduce vascozitatea ciocolatei.
  • In toata lumea se consuma anual ciocolata in valoare de 7 milioane de dolari.
  • Peste 90% din consumatori prefera ciocolata cu lapte.

 

 Compozitie ciocolata  

Substante nutritive Ciocolata amaruie Ciocolata cu lapte

Ciocolata alba

Proteine 3,2g 7,6g 7,5g
Lipide 33,5g 32,3g 37g
Carbohidrati 60,3g 57g 52g
Lecitina 0,3g 0,3g 0,3g
Minerale

Calciu

 

2mg

 

220mg

 

250mg

Magneziu 80mg 50mg 30mg
Fosfor 130mg 210mg 200mg
Valoare energetica
(kcal)
495 515 540

 

 Xocolatl

  •  In jurul anului 600 d.Hr. maiasii cultivau arbori de cacao in America Centrala si le foloseau ca moneda de schimb.
  •  Ei pregateau din boabe o bautura fierbinte si hranitoare, numita "Xocolatl", cuvant care a dat nastere termenului modern de "ciocolata".
  •  In 1528, Cortez a dus primele boabe de cacao la Curtea regala spaniola, impreuna cu modul de prepararare a acestei bauturi exotice.
  •  In 1615, dupa ce s-a casatorit cu Ludovic al XIII-lea, Infanta Anna de Austria, a adus ciocolata calda la Curtea franceza.
  •  La Paris, ciocolata calda a devenit in scurt timp bautura aristocratiei, incepand sa se raspandeasca in toata Europa.
  •  Ciocolata solida a aparut tot in Franta dupa 1830.

 

de Adrian Ciltan; Foto: Shutterstock.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Culinar