Cât de mult îți expui copilul online

Cât de des postezi fotografii cu copilul tău pe Facebook? Cât de multe povestești despre el și, mai ales, cui?

cat de mult iti expui copilul online

Cine râde de el?

OFFLINE Dacă vine cineva în vizită sau dacă mergi undeva cu copilul, nu-i așa că ai grijă să fie curat, pieptănat și să se poarte frumos? Nu-i așa că nu-l lași să-și întindă mâncarea pe haine ca să-ți distrezi musafirii?

ONLINE Atunci de ce ai face asta pe rețelele de socializare? Nu știi cine are acces la aceste imagini, pentru că ele circula prin opțiunea „Share. Peste o săptămână sau două, s-ar putea întoarce la tine cu niște comentarii jignitoare și atunci ai avea sentimentul că ți-ai expus copilul ca pe un măscărici?

Dacă vrei,  totuși, să-l arați în toate ipostazele dezvoltării sale unor prieteni foarte apropiați sau rudelor care nu vă pot vizita pe cât de des și-ar dori, constituie-ți un grup închis, iar atunci când postezi, schimbă opțiunile de vizibilitate. Alege „Prieteni apropiați / „Close Friends în care să-i ai doar pe acei câțiva bine aleși.

Stânjenitoarele poze nud

OFFLINE Știm cu toții acele fotografii care se făceau bebelușilor dezbrăcați, pentru a păstra amintirea copănelelor și gropițelor. Și știm cât de odioase le sunt copiilor acele fotografii când cresc.

ONLINE Asemenea fotografii chiar sunt nepotrivite pentru mediul online. Nici măcar fotografiile făcute la plajă, cu un sumar slip alunecat la jumătatea posteriorului n-ar trebui multiplicate prin afișarea lor pe site-uri de socializare.

Dacă postarea lor este publică, ele sunt căutate sistematic și pot fi găsite de oameni tulburați, fie individual, fie în rețele de pedofilie. Dacă sunt păstrate în cadrul restrâns al familiei, tot nepotrivit este, dacă gândim din perspectiva copilului. Chiar dacă e foarte mic, nu înseamnă că demnitatea lui nu contează. Crește mai repede decât crezi și n-o să-i placă să se știe expus în cele mai intime ipostaze.

Contul tău cu poza copilului

OFFLINE Din ziua în care l-ai născut, a devenit cea mai importantă ființă pentru tine. Dar identitatea ta ramâne în vigoare. E clar că n-o sa-ți trimiți
copilul în locul tău la un interviu pentru angajare sau la o întâlnire cu colegii de facultate. De ce să te reprezinte el în mediul virtual?

ONLINE Poți fi căutată de un potențial angajator sau colaborator, de un vechi  coleg care ți-a pierdut urma, de cineva care vrea să ia legătura cu tine. Poza de profil nu are atât menirea de a-ți arăta o imagine măgulitoare, cât pe aceea de a te face mai ușor de identificat.

Dacă în loc de chipul tău la profil va fi văzut copilul, asta nu numai că va crea nedumerire, dar va face și o impresie destul de tristă: ar fi ca și cum, aducând pe lume un copil, tu nici nu mai contezi. Sau poate te-ai urâțit în așa măsură încât nu te mai poți arăta lumii?!

Nu-l lăsa pe contul tău

OFFLINE Dacă ai invitați, copilul nu trebuie să asiste la discuțiile celor mari, mai ales dacă acestea au un oarecare grad de libertinaj sau se învârtesc în jurul unor probleme nespecifice vârstei lor.

ONLINE În același fel, discuțiile și glumițele pe care le faci cu prietenii de pe Facebook sunt discuții între adulți, cu subiecte specifice sau, uneori, cu conotații picante. Nu lăsa pagina de Facebook deschisă timp îndelungat la dispoziția copilului.

Nu seta logarea automată, cu numele de user și parola memorate, dacă la calculatorul tău au acces și copiii. Copiii mai năzdrăvani s-ar putea juca de-a socializarea, postând cine știe ce minunății în locul tău sau dând informații care nu sunt destinate necunoscuților.

Nu fi redundantă

OFFLINE Dacă ai facut fotografii la serbarea copilului, vei dori, desigur, să le arăți colegilor la serviciu. Alegi câteva mai grăitoare, nu încerci să-i reții pe toți ore în șir ca să le arăți pe toate. Iar a doua zi subiectul e încheiat, n-o iei de la început.

OFFLINE În același fel, dacă postezi o poză, două, maximum trei, o dată la  câteva luni e de-ajuns. Nu-ți obliga cunoștințele să tot caute complimente și urări în fiecare zi. Rezumă-te la informații privind fotografia și ferește-te să scrii fraze care ar putea răni sau discrimina, gen: „Cine nu are copii nu are pentru ce trăi.

Trădarea doare

OFFLINE Copilul a fost agresiv cu o fetiță la școală. Se pare că a lovit-o, a trântit-o și a reușit să-i rupa un pantof. Un comportament îngrijorător pentru părinți, pe buna dreptate. Este un caz concret petrecut recent în Statele Unite.

ONLINE Mama a găsit de cuviință să povestească asta pe Facebook, criticându-și aspru copilul și explicând pe larg măsurile pe care urma să le adopte. Postarea a devenit virală; dezaprobarea a fost generală. Din dorința de a-și etala intransigența și moralitatea model, această mamă și-a expus copilul. Ceea ce trebuia să fie o discuție privată a devenit o amară trădare publică.

Sfaturi online

OFFLINE Ai o problemă de sănătate, comportamentală sau de orice fel cu copilul? Dacă nu ai la îndemână un specialist, nu te apuci imediat de terapie după sfatul vecinilor și al colegilor.

ONLINE Dacă lansezi o întrebare peFacebook, negreșit vei primi o mulțime de răspunsuri. Oamenilor le place să răspundă și rareori acceptă să spună „nu știu. De cele mai multe ori, sunt bine intenționați. Dar sfaturile vor diferi între ele. Dilema: pe care să-l urmezi? Cel mai bine este să-l urmezi pe cel care îți este recomandat de un specialist sau o instituție de încredere căreia să i te adresezi.

Autor: Mihaela Serea

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii