Cât de importante sunt diplomele și coronițele de la finalul anului școlar?

cât de importante sunt diplomele și coronițele de la finalul anului școlar

La finalul fiecărui an școlar, elevii cu rezultate excepționale la învățătură sunt răsplătiți cu diplome și coronițe, însă nu același lucru se întâmplă și cu cei care nu au excelat la școală. Psihoterapeutul Vistiana Long a explicat care sunt efectele ce se produc asupra celor mici într-o astfel de situație.

A început să plouă pe facebook cu medii de final de an. Părinții și profesorii îi laudă pe copiii care au luat note mari și chiar premii. (Nu am văzut încă laude pentru cei care au reușit sau n-au reușit să treacă clasa, fie că s-au străduit și atât au putut, fie că nu s-au străduit și au preferat să privească cerul).

Mă întreb, acei copii care sunt lăudați pentru notele mari, vor ști oare vreodată că ei sunt valoroși și iubiți și dincolo de realizările lor? Că sunt valoroși și iubiți până în miezul ființei, acolo unde nu există note, competiție, rezultate ci doar  A FI?

Sau poate vor rămâne cu credința, posibil inconștientă, că trebuie să performeze mereu ca să fie valoroși, ca să merite să fie iubiți. Ah, nu-mi doresc asta pentru ei, e o traumă grea care se lasă cel puțin cu crize identitare și aferentele probleme de coloană (în psihoterapie tema asta iese la iveală atat de des!).

Înainte de a mă bucura pentru părinții care se bucură, mă uit la copiii care au pășit linia de final de an: păstrează în corp vioiciunea și vitalitatea specifice unei vieți trăite în acord cu sine? Sau le-au pierdut pe drum în strădania de a-și mulțumi părinții?

Abia apoi pot ști dacă realizările sunt într-adevăr realizări, abia apoi pot ști dacă să mă bucur pentru ei.

Vistiana Long cat de importante sunt diplomele si coronitele de la finalul anului scolar

De Vistiana Long,  Psihoterapeut

Foto : 123rf.com

Citește și:

Cât de utile sunt, de fapt, temele pentru vacanța de vară?

Bacalaureat 2017. Cum arată calendarul examenului și modelele de subiecte

Profesorii cer salarii mai mari pentru că muncesc mult. Dar muncesc ei pentru nevoile copiilor?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie