Carol I – Regele care a inclus România în Europa civilizată

DOSAR SPECIAL: CAROL I

DOSAR SPECIAL: CAROL I – Regele care a construit o țară

DOSAR SPECIAL: CAROL I – Principele cu ochii albaștri

DOSAR SPECIAL: CAROL I – De la aventură la putere

DOSAR SPECIAL: CAROL I – prima CONSTITUȚIE a României

DOSAR SPECIAL: CAROL I ȘI ELISABETA

„Carol cel Mare' regele constructor


Un aspect spectaculos al guvernării Regelui Carol I a fost avântul și dezvoltarea efervescentă din domeniul arhitecturii și construcțiilor.

Opera sa de patrimoniu construită și dăruită României, este fără egal încă, în istoria noastră, așa cum este și contribuția sa la renașterea multor orașe românești și revalorificarea unor zone întregi din țară. Sinaia, Constanța, Câmpulung Muscel, au fost practic redesenate complet sub directa îndrumare a regelui, iar Bucureștiul, Brăila, Galațiul, Iașiul sau Craiova, se mândresc și acum cu numeroase clădiri – puncte de reper ce le definesc și le individualizează identitatea, ridicate din inițiativa și, deseori, cu contribuția financiară a lui Carol I.

Stilul arhitectonic neoromânesc
În anii domniei sale, Carol I a reușit să includă România în Europa civilizată și să o modernizeze păstrându-i însă, neștirbit, specificul naţional. Arhitectonic, stilul singular, neoromânesc, creat în anii aceia, reușea să îmbine și să completeze impresionant și delicat stilul Art Nouveau lăsând privirii și admirației monumente urbanistice cu trăsături unice. Sedii de instituții importante ale statului, universități, palate administrative, biblioteci, gări, colegii și licee, biserici, spitale au fost ridicate sau reconstruite cu sutele, în timpul domniei celui căruia contemporanii îi spuneau pe drept „Carol cel Mare'. Numai în 1906, de pildă, anul în care se împlineau 40 de ani de domnie a lui Carol, regele a inaugurat 40 de spitale rurale, dintre care multe funcționează și astăzi.

Peleș- bijuteria Coroanei
O bijuterie arhitectonică, poate cel mai frumos castel din Europa, a fost ridicată la Sinaia unde Carol I a hotărât să fie Scaunul Familiei Regale și a cumpărat domeniul Peleș – devenit Domeniul Regal Sinaia – unde, în 1875 a pus piatra de temelie a castelului. Peleşul a fost ridicat de arhitecții Wilhelm von Doderer, Johannes Schultz și Carel Liman într-o combinație de stiluri: neo-renascentist, gotic, baroc și saxon și este expresia nobleţei, eleganţei și sobrietății ce caracterizau gustul suveranului. Castelul a fost primul din Europa dotat cu cele mai moderne accesorizări, fiind în avangarda tehnicii vremii și care uimesc încă și astăzi: electricitate, lift interior, încălzire centrală, sistem de aerisire și condiționare controlată a aerului inclus în ziduri, sistem de curățenie cu aspirator central și multe altele. Construcţia a fost finanţată de Carol din banii personali şi din lista sa civilă iar în timp regele a mai adăugat domeniului alte două clădiri, castelul Foișor, cel unde s-a născut Regele Mihai și care a ars în 1931 și Castelul Pelișor destinat ca locuință pentru viitorul rege Ferdinand și soția sa „regina cu ochii violet' Maria, cea care va decora personal cu un gust desăvârșit, întreaga reşedinţă.

Crearea Parcului Carol și Expoziția Națională Română
La aniversarea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I şi a 25 de ani de când Principatele Române deveniseră Regat, a fost organizată la București, în Dealul Filaretului, „Expoziţia Naţională', o replică la Expoziția Universală de la Paris, unde erau prezentate realizările atât politice cât și culturale ale României, în anii domniei lui Carol, Pentru acest eveniment regele a creat de la zero un parc întreg, de peste 40.000 metri pătrați, absolut impresionant, Parcul Carol, ce a devenit un loc atractiv, vizitat de turişti din toată Europa și care mai păstrează încă, o parte din arhitectura lui de acum mai mult de un secol fiind și astăzi cel mai frumos spațiu verde din Capitala României. Expoziţia a fost organizată pe baza unei legi votate de Parlamentul României (Adunarea Deputaţilor şi Senatul) în luna mai 1905. Lucrările pentru construcţia Expoziţiei- inaugurată de rege pe 6 iunie 1906- au început în 1905 şi au fost executate de celebrul arhitect Ion Berindey, cel care a pus în operă și Palatul Administrativ din Iaşi, iar designul parcului expoziției aparținea arhitectului peisagist francez Edouard Redont. Proiectul, inspirat de Expoziţia Universală de la Paris, din anul 1900, cuprindea pavilioane dedicate industriei, comerţului, agriculturii, silviculturii şi minelor iar la intrare au fost ridicate două lucrări monumentale ale marilor sculptori români Dimitrie Paciurea şi Frederic Storck, simboluri artistice pentru identitatea arhitecturală unică a parcului și a orașului. Desfășurarea de forțe și resursele tehnice folosite- așa cum apar ele în Arhivele Casei Regale- sunt absolut impresionante și astăzi și par aproape neverosimile pentru un oraș care număra la acea dată doar 300.000 de locuitori: au fost ridicate 88 de pavilioane, s-au construit 30.000 m² de drumuri pietruite și șosele și 71 000 m² de alei și poteci, în parc a fost realizat un lac artificial, traversat de poduri, cu o suprafață de 20 000 m², s-au plantat 4 200 de arbori mari, peste 10. 000 de brazi şi arbuşti și peste 150.000 de plante ornamentale, plantaţiile, pajiştile şi aranjamentele florale însumând 186 000 m², au fost introduși 34 de kilometri de tubulaturi pentru cablurile de iluminat, care era asigurat de 5 200 de lămpi incandescente montate pe stâlpi ornamentali, electricitatea fiind produsă de două motoare de câte 680 de cai putere.

Foto: 123rf

Citeşte şi despre Palatul Luxembourg și grădinile sale!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre