Cariere incepute din joaca

Pentru unii, jocurile preferate ale copilariei sunt un indiciu sigur al viitoarei profesii. Indiferent ca e vorba de domeniul artei sau finantelor.

Cu violoncelul prin lume

Laura Buruiana a absolvit Universitatea Nationala de Muzica, iar din 2003 studiaza la Köln. In 2004, a efectuat un lung turneu in SUA, iar in octombrie 2006 a debutat la Radio Berlin cu Concertul nr. 1 de Dimitri Sostakovici, interpretat impreuna cu orchestra simfonica din Berlin.

A obtinut premii la importante competitii nationale si internationale, printre care: "Young Concert Artists" – New York (2003), "Mihail Jora" (2000), "Jeunesses Musicales"- Bucuresti (1995, 1998) etc.

O cheama Laura Buruiana. Are 26 de ani, varsta la care deviza ei nu poate fi alta decat carpe diem! A absolvit Universitatea Nationala de Muzica, Clasa violoncel. Ceea ce inseamna ca stie foarte bine si dictonul per aspera ad astra… Spune insa ca talentul, munca si sansa sunt prezente in viata ei in proportii aproximativ egale.

"In clasa intai, parintii mi-au dat bani sa-mi cumpar un fluier, costa 100 lei. Am cantat la fluier si la mandolina pana la zece ani, cand mama s-a gandit ca ar fi bine sa dau examen la scoala de muzica, sa fac si eu ceva serios. Eram destul de "in varsta" pentru pian sau vioara, asa ca am avut de ales intre flaut, harpa si violoncel. Eu voiam flaut, dar nu eram potrivita pentru acest instrument, la harpa era doar un loc, asa ca singura optiune era, de fapt, violoncelul!"

La 14 ani avea deja concerte si incepuse sa castige premii. Lucrul acesta a stimulat-o si a inceput sa simta ca deja se afla in matca ei, pe un drum care i se potriveste. In 2003, a castigat la New York concursul Young Concert Artists (Tineri artisti concertanti). Consecinta rapida si fireasca a fost gasirea unui manager si un lung sir de concerte internationale in 2004: in SUA, Franta, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Spania.

"Am planuri mari…"

In vara asta termina masteratul la Köln. Apoi revine casa. Ii place mult aici si nu poate fi suspectata de vreun fals patriotism sau demagogie. Nu ii e frica de plafonare ori de limitarea numarului de contracte daca se va intoarce in Romania. "Cu un manager serios si profesionist, n-am indoieli ca voi avea sanse concertistice in toata lumea. De altfel, am planuri mari…"

Isi doreste si o afacere personala, nu neaparat in domeniul muzical, pentru ca stie ca acest lucru i-ar asigura un echilibru si n-ar lasa-o sa "se rupa de lumea in care traieste", n-ar lasa-o sa evadeze intr-o lume iluzorie. Mai intai trebuie sa-si termine masteratul si are multe concerte de sustinut! "Imi face placere sa cant oriunde in lume. Cu foarte putine exceptii, am avut parte de public educat, care stia exact cand sa aplaude, cum sa se comporte si sa se bucure de experienta muzicala." Violoncelul nu e usor de manevrat, dar Laura are ca aliat miscarea.

Practica fitness, patinaj, inot. "La Köln, ma trezeam dimineata, ma priveam in oglinda si nu-mi placea cum aratam. Ma suparam pe mine si ma duceam direct la sala de fitness. Doua ore pe zi… si am ajuns la o forma fizica de care sunt foarte mandra." Citeste Dostoievski si Zola. E topita dupa filme. Ii plac Meryl Streep si Peter O’Toole. Dar ii plac mai ales comediile. "Cartile sa fie triste, iar filmele – vesele." Recomanda oricui Stan si Bran si fratii Marx. "Sunt terapii antideprimare." Cand e acasa, merge saptamanal la teatru. O adora pe Olga Tudorache.

Este constienta de norocul de a se fi nascut cu talent. Dar e meritul ei ca nu si-a batut joc de "zestrea" primita. Acum stie ca doar ea este responsabila de ceea ce va face.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera