Cariera si copii sau copii si apoi cariera?

Uncategorized

Este dilema femeii moderne, care vrea sa se realizeze profesional, dar pe care o intereseaza in acelasi timp aspectul sanatatii sale si al viitorului ei copil. Se pare insa ca standardele si exigentele lumii moderne o constrang sa aleaga mai intai prima varianta.

Miruna si Rodica si-au construit intai o cariera si abia apoi au dat nastere unui copil. Ca ele, sunt multe femei in Romania si numarul lor este in continua crestere.
Astazi, romancele pun profesia inaintea copiilor, iar datele statistice reflecta noua tendinta. Pe de o parte, fertilitatea a scazut dramatic (in special la tinerele cu varste intre 15 si 29 de ani, unde scaderea a fost de aproape 30% intre cele doua recensaminte ale populatiei, din 1992 si 2002), iar pe de alta parte, numarul femeilor cu varste intre 30 si 34 ani care au devenit mamici a crescut (de la 31,1% in 1992 la 38,3% in 2002). Cresterea in sine nu e spectaculoasa, insa arata ca femeile se orienteaza catre o viata de familie cu un singur copil (maximum doi) numai dupa ce s-au realizat pro-fesional.

Cand nu ai copii, nu simti cum trec anii
Miruna D. are 34 de ani si a lucrat in presa inca din facultate. A inceput la o agentie de stiri si dupa circa zece ani tot acolo si-a incheiat cariera jurnalistica. Marea schimbare de dupa anii ‘90 a prins-o chiar in facultate. "In primele luni din 1990 a fost o explozie de ziare, reviste, publicatii. Citeam cu o aviditate de nedescris. Atunci mi s-a deschis apetitul pentru presa si mi-am incercat norocul la o agentie de stiri", spune ea. A inceput ca redactor si, treptat, a ajuns unul dintre ziaristii de baza ai agentiei.
"Nici n-am simtit cand au trecut anii… Ca ziarist, zilnic, trebuie sa faci fata altor provocari si nu prea aveam timp sa ma gandesc la viata personala. Deplasarile in tara si in strainatate, seminariile, conferintele imi umpleau viata. Uneori eram nevoita sa lucrez de dimineata pana seara."
Se apropia de pragul celor 30 de ani. S-a casatorit si imediat a conceput-o pe Irina. Dupa nasterea fetitei nu s-a mai intors in agentie.
Isi facuse o cariera in jurnalismul de agentie si tot ceea ce ar mai fi putut obtine ar fi fost o functie de conducere. Insa nu i-ar fi placut sa renunte la munca de teren si din acest motiv a decis sa-si deschida o mica firma de PR.

 

Pana la 30 de ani, nu m-am gandit sa am copii
Rodica Marinescu face parte dintre femeile curajoase care, la 37 de ani, a devenit mama. Fetita ei, Laura, are doar cateva luni. De profesie inginer constructor, Rodica a lucrat pe mai multe santiere. La 35 de ani a ajuns sa ocupe si o pozitie de conducere. Desi inca de la 20 de ani este cu Bogdan, nu s-au casatorit decat dupa ce a ramas insarcinata. "Cum Laura urma sa vina pe lume, am zis sa ne «luam» cu acte macar, la Starea Civila.
Am devenit mama asa de tarziu fiindca abia acum am ramas insarcinata. Sincer, nici nu m-a preocupat problema pana spre 30 de ani. Aveam o viata foarte plina. Dupa 32-33 de ani, m-a preocupat acest lucru, dar, vazand ca nu raman gravida, am zis ca asta mi-e soarta.
N-am incercat nici un fel de tratament. Ma impacasem oarecum cu ideea ca nu voi avea copii. Si, dintr-o data, s-a intamplat minunea." Acum, la 37 de ani, Rodica isi construieste si o familie, cea mai stringenta fiind problema locuintei. Si ea, si Bogdan trebuie sa-si vanda cele doua apartamente si sa cumpere o casa mai mare.

 

Cariera este prioritara sau nu?

Argumente pro

Argumente contra

Poti sa-i asiguri viitorului copil un nivel de trai cel putin decent.
Ai sentimentul ca esti o persoana realizata profesional si independenta financiar.
Esti un parinte matur, te simti responsabila si constienta de acest moment din viata ta si iti vei da tot interesul pentru educatia copilului.
Daca ai propriile tale venituri, nu depinzi de partenerul tau, iar daca apar probleme, iti va fi mai usor sa te descurci singura.
Riscul fiziologic de a concepe mai greu sau deloc dupa trecerea pragului celor 30 de ani.
Pot aparea unele complicatii in ceea ce priveste sanatatea mamei si a copilului, mai ales daca mama a depasit varsta de 35 de ani – intr-un astfel de caz, nasterea unui copil cu sindromul Down (mongoloism) nu este exclusa.
Diferentele prea mari de varsta dintre parinti si copil pot duce mai tarziu la numeroase divergente de opinii, cauzate de diferentele de mentalitati intre generatii.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din