Care sunt primele semne și simptome ale sarcinii?

Sursa foto: Shutterstock.com

Sarcina este o perioadă unică în viața oricărei femei. Pe durata acesteia, au loc schimbări majore în organismul viitoarei mămici, cum ar fi modificări hormonale și la nivelul uterului. Toate acestea pregătesc corpul pentru a „găzdui' fătul pe parcursul celor 9 luni și pentru a-i da naștere. 

Cum îți poți da seama că ești însărcinată? Există o serie de semne și simptome care pot apărea încă de la începutul sarcinii. Iată care sunt acestea și ce trebuie să faci mai departe. 

Primele simptome ale sarcinii

Următoarele semne și simptome pot anunța prezența unei sarcini:

 • întârzierea menstruației: este posibil să fii însărcinată dacă menstruația a întârziat mai mult de o săptămână. Totuși, uneori este vorba doar de un ciclu menstrual neregulat;
 • spotting: în momentul în care are loc implantarea embrionului în uter, poate apărea o scurgere roz, roșie sau maro (sângerarea de implantare, spotting). Durează aproximativ 3 zile și poate asocia crampe asemănătoare celor menstruale;
 • sensibilitate la nivelul sânilor: modificările hormonale produc umflarea sânilor, sensibilitate sau durere la acest nivel. De asemenea, areolele mamare pot deveni mai închise la culoare;
 • oboseală: creșterea rapidă a nivelului de progesteron produce o stare de fatigabilitate și somnolență;
 • schimbări de dispoziție: creșterea progesteronului și estrogenului te poate face să te simți mai emotivă decât înainte. Poți experimenta simptome de anxietate, plâns fără motiv, iritabilitate, euforie sau chiar depresie;
 • balonare și tulburări de tranzit: din cauza dereglărilor hormonale, te poți confrunta cu balonare frecventă și chiar constipație;
 • urinare frecventă: în timpul sarcinii, volumul sângelui din corp crește, deci rinichii trebuie să filtreze mai mult lichid. Astfel, te poți confrunta cu nevoia frecventă de urinare;
 • greață: așa-numitele grețuri matinale pot apărea, de fapt, în orice moment al zilei și pot fi însoțite de vărsături. Pot fi declanșate de sensibilitatea crescută la mirosuri și alimente. (1, 2)

Cum afli dacă ești însărcinată?

Deși semnele și simptomele anterior menționate pot anunța o sarcină, acestea pot apărea și în contextul unei probleme de sănătate. Pentru a afla cu certitudine dacă ești sau nu însărcinată, este important să efectuezi un test de sarcină. Majoritatea testelor se pot efectua încă din prima zi de întârziere a menstruației (3). Aici poți comanda test de sarcină sau îl poți cumpăra direct din farmacie. 

În cazul în care testul de sarcină are un rezultat pozitiv, adresează-te medicului ginecolog pentru investigații suplimentare! Astfel, te vei asigura că sarcina evoluează în mod corespunzător. 

Sfaturi pentru gestionarea simptomelor

Simptomele de la începutul sarcinii sunt deranjante pentru majoritatea femeilor. Iată ce poți face pentru a le gestiona cu succes!

 • Dacă bănuiești că scurgerea apărută este sângerare de implantare, utilizează un absorbant, nu un tampon intravaginal. Acesta din urmă crește riscul de infecție.
 • Bea suficientă apă, pentru a înlocui lichidele pierdute și pentru a gestiona greața.
 • Mergi la toaletă atunci când simți nevoia, pentru a evita scurgerile involuntare de urină.
 • Grețurile matinale pot fi prevenite prin consumul de biscuiți simpli (crackers) sau covrigi uscați înainte de a te ridica din pat dimineața.
 • Odihnește-te ori de câte ori te simți obosită.
 • Folosește o bustieră confortabilă sau un sutien fără sârmă, în locul unui sutien strâmt sau rigid. 
 • Evită alcoolul, fumatul, drogurile recreaționale, fă mișcare și menține o alimentație sănătoasă! (2)

Prin urmare, îți poți da seama dacă ai rămas însărcinată, dacă acorzi atenție semnelor și simptomelor menționate. În orice caz, testul de sarcină și investigațiile recomandate de medic rămân singurele metode prin care poți afla cu certitudine acest lucru. 

Referințe:

 1. Symptoms of Pregnancy: What Happens First.' Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853. Accessed 15 Mar. 2023.
 2. Holland, Kimberly. Early Pregnancy Symptoms.' Healthline, Healthline Media, 8 Sept. 2021, www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline. Accessed 15 Mar. 2023.
 3. Doing a Pregnancy Test. 2023, www.nhs.uk/pregnancy/trying-for-a-baby/doing-a-pregnancy-test/. Accessed 15 Mar. 2023.‌
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial