Care sunt noile cauze ale durerii de cap

La una dintre întrebarile recente lansate de un post de radio autohton, „Îţi mai aminteşti cum era viaţa ta înainte să apară telefoanele mobile şi celelalte mijloace moderne de comunicare?“, cineva a răspuns: „Eram mult mai odihnită“.

Fie că este vorba despre o migrenă, o durere de cap constantă sau despre înţepăturile care apar brusc, mai ales atunci când suntem stresaţi, toată lumea le-a experimentat, cel puţin o dată.

Dacă ne împiedicam şi ne scrântim o gleznă, ştim exact de ce ne doare, dar când vine vorba despre durerile de cap, adesea nu putem explica exact de ce apar.

Noi ca noi, însa nici experţii din domeniul medical se pare că nu pot arata cu exactitate motivul pentru care apar durerile de cap.

Unii dintre ei cred că spasmele musculare din zona gâtului şi a capului cauzează unele dintre cele mai comune dureri de cap, însă mulţi sunt de părere că o modificare la nivelul substanţelor din creier poate determina apariţia durerilor de cap sau a migrenelor.

Orice, de la stres, anxietate, lipsa somnului sau anumite sensibilităţi alimentare pot contribui la producerea unei astfel de modificari în chimismul creierului.

Durerea hi-tech

La categoria cauze recente se înscrie si supradoza de tehnologie.

Deşi nu există cercetări avansate în acest sens, statisticile neoficiale vin să arate că aproape jumatate dintre noi se plâng de dureri de cap ce survin, de regulă, după ce folosim o perioadă mai lungă calculatorul sau telefonul mobil.

Concentrându-ne privirea mult timp asupra unui obiect aflat la o distanţă mică reprezintă ceva neobişnuit pentru sistemul vizual, putând duce la oboseala muşchilor oculari şi la o tensiune la nivelul frunţii, aşadar şi la dureri de ochi şi de cap.

E important să ştii minte să clipeşti la intervale regulate de timp şi să muţi privirea de la calculator sau TV, concentrându-te asupra unui alt obiect.

Asigură-te că mediul de lucru e bine umidificat şi evită să stai în apropierea sistemelor de aer condiţionat, care usucă suprafaţa oculară.

Mobilul cel de toate zilele

Pentru că ţii tableta sau smartphone-urile foarte aproape de ochi, aceştia sunt nevoiţi să-şi regleze în permanenţă distanţa focală şi să depună un efort suplimentar de a se concentra pe detalii de dimensiuni mici.

Pentru persoanele de vârsta mijlocie, acest lucru devine foarte dificil, iar efortul depus poate culmina cu insuportabile dureri de ochi şi de cap.

Atunci intervine nevoia de a purta ochelari care să poată susţine vederea de aproape.

Laptopurile sunt o altă „bătaie de cap“, din cauza felului în care stăm atunci când le folosim.

Pentru fiecare doi centimetri pe care capul tău îi face în faţă, acesta acumulează o greutate suplimentară de aproape cinci kilograme în termeni de effort muscular necesar pentru a-l menţine în poziţia corectă, adică fără să cadă în barbie, explica pe www.posturevideos.com dr. Paula Moore.

„Acest lucru forţează muşchii să rămână mereu contractaţi, punând presiune pe nervii îmbrăcaţi de sistemul osos şi arterele vertebrale.”

Destinde-te!

Noroc că există calmantele, nu-i aşa? Se pare că da, dar până în ce punct? Ştiai că dacă iei pastile împotriva durerilor de cap mai mult de jumatate de luna poţi cauza, de fapt, alte dureri de cap din cauza supradozei?

Conform Institutului Naţional pentru sanatate şi excelenţă clinica (NICE), 1 din 50 de persoane are astfel de dureri. Iei o pastilă, şi când durerea de cap începe să treacă, e posibil să reapară alta.

Asta ne formează să luăm o altă pastilă şi tot aşa. Nu lua analgezice în zile consecutive sau mai mult de doua zile pe saptamână, şi fă mai multa mişcare.

Exerciţii uşoare gen Pilates, înot sau mersul pe jos distanţe mai lungi înlatură tensiunea şi durerea.

De ce te doare?

Află ce anume îţi provoacă durerile de cap, pentru a şti cum să le previi sau sa le tratezi cât mai corect. Deşi nu se cunosc toate cauzele, există anumite situaţii care le declanşează.

Stresul, prea mult alcool, lipsa hidratării corespunzatoare sau prea puţine ore de somn pot avea ca urmări dureri insuportabile de cap.

Factori externi, precum lumina puternică a soarelui (fotosensibilitatea), zgomotul puternic (fonosensibilitatea) sau caldura excesivă, frigul sau zgomotele pot fi elemente declanşatoare; în plus, durerile de cap pot aparea şi atunci când nivelul de zahăr din sânge creşte.

Dacă nu ai mese fixe zilnic şi te refugiezi în produsele din primul automat iesit în cale, pot apărea creşteri bruşte ale nivelului de zahăr, iar durerea de cap nu întârzie să apară.

Mai mult, există anumite medicamente şi băuturi care au legătură directă cu durerile de cap – ciocolata, brânza şi cafeina numărându-se printre acestea.

Hormonii pot şi ei să declanşeze durerile de cap în perioada ciclului menstrual, precum şi pe parcursul sarcinii sau la menopauza. Aşa se explică de ce femeile au mai multe dureri de cap decât bărbaţii.

Unii specialişti sugerează ca dacă ţii un jurnal pe o perioadă de câteva luni, aceste informaţii te pot ajuta să afli cauza exactă.

ÎN JURNALUL DURERILOR

Ar trebui să treci urmatoarele:

Perioada zilei;

Tipul durerii: înţepătoare, mocnită, constantă etc. şi unde se localizează: la ceafă, frunte etc.

Ce ai consumat înainte (cafeină, ciocolată, etc.)

Cât ai dormit cu o noapte înainte?

Ce făceai înainte să înceapă durerea? (foloseai un calculator, vorbeai la telefon etc.)

Ai avut parte de activităţi stresante sau importante în ziua respectivă?

Cât a durat durerea?

Ce ai facut să scapi de durere (ai făcut mişcare, ai mâncat ceva, ţi-ai masat tâmplele sau ceafa, ai făcut o pauză de calculator, ai luat un analgezic etc.)

Dacă pastilele nu-şi fac efectul pe parcursul unei zile, iar durerile continuă să apară cu regularitate, dându-ţi programul peste cap, adresează-te medicului de familie, sau unui medic specialist.

Autor: Cătălina Ioancea

Cum poţi să faci economii pe timp de criză

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate