Imunoterapia reprezintă o metodă nouă în tratarea diferitelor tipuri de cancer, iar ultimele studii au demonstrat eficiența acesteia. Acest tip de tratament se concentrează pe stimularea sistemului imunitar, astfel încât acesta să fie capabil să lupte împotriva celulelor canceroase. Pentru că acționează asupra sistemului imunitar, există o serie de efecte adverse care pot să apară în urma imunoterapiilor oncologice.
Sistemul imunitar are rolul de a apăra organismul, dar cu toate acestea, există situații în care celulele canceroase reușesc să inducă în eroare organismul, moment în care acestea nu mai sunt recunoscute și distruse de sistemul imunitar. Imunoterapia își propune să evidențieze celulele canceroase, astfel încât acestea să devină mult mai vizibile pentru sistemul imunitar și să poată fi distruse. Pe lângă acest lucru, imunoterapia blochează acele căi prin care celulele canceroase reușesc să treacă de sistemul imunitar, dar și stimulează celulele imune pentru ca acestea să aibă capacitatea de a distruge celulele canceroase.
Imunoterapia este o procedură care funcționează asupra întregului sistem imunitar și nu direct asupra tumorii, ceea ce însemnă că efectele adverse care pot să apară sunt diferite de cele pe care le întâlnim în cazul terapiilor standard folosite în lupta împotriva cancerului. Este foarte important ca pacienții ce primesc un astfel de tratament să recunoască imediat efectele adverse și să se prezinte la medic pentru a ține sub control manifestările neplăcute.
Efectele secundare ale imunoterapiei pot fi diferite în funcție de tipul tratamentului administrat, de zona în care este localizat cancerul, dar și de starea generală a pacientului.
În cazul acestui tratament, efectele adverse apar pentru că sistemul imunitar ajunge să fie stimulat în exces. Principalele manifestări care pot să apară sunt erupțiile cutanate, scăderile de tensiune, oboseala, febra sau simptomele asemănătoare gripei. În timp ce aceste reacții adverse sunt destul de comune, există câteva care apar mai rar, dar care sunt mult mai grave și care dacă nu sunt ținute sub observație de medic pot pune în pericol viața pacientului. Acestea sunt afecțiunile tiroidiene, afecțiunile pulmonare, colita sau afecțiunile gastrointestinale.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cum se realizează BIOPSIA și ce riscuri presupune această procedură
De ce fac copiii cancer? 90% dintre cancerele pediatrice descoperite în stadii incipiente se vindecă
Tot ce trebuie să știm despre mamografie