Care a fost nivelul de dificultate al Evaluării Naționale și care este diferența între generația actuală și cele trecute?

nivel de dificultate Evaluarea Națională

Studiile din domeniul învățământului atrag mereu atenția asupra faptului că există tendința de a modifica nivelul de dificultate al subiectelor de la examene, lucru care nu este în avantajul elevilor. Oana Moraru, fondatoarea platformei ” Vocea părinților”, a abordat acest subiect și a explicat care sunt diferențele între generația actuală și cele trecute.

Zice un articol că examenul de Capacitate a avut nivel de dificultate de 4 și ceva pe o scară până la 10, că ne păcălim singuri, că dăm copiilor lucruri simple.

E drept că prin 1987 (când aveam eu 14, cât are fiică-mea azi ), rezolvam chestii de 5 ori mai complicate, geometrie și trigonometrie la greu, sisteme de ecuații și polinoame de nici nu le miros ăstia de azi, învățam comentarii de câte 4 pagini, știam drama 'Vlaicu-Vodă” pe de rost și citate din 'Baltagul', cam trei sferturi de roman.

Cu toate astea, mă uit la copilul meu de 14 și la generația ei – ăștia care au dat săptămâna trecută o Matematică jenant de simplă, și totuși 1 și cu 1 nu-mi dau deloc 2.

Văd în ei ce eu n-aveam nici la 35: intuiție, viteză asociativă în gândire, puncte de vedere personale, informație din domenii de zeci de ori mai ramificate decât aveam eu habar la vârsta aia, conectare socială cu mult mai spontană și versatilă. Mai văd că greu îi mai sperie sau înfrânge cineva, că nu le place conformismul, că își caută identitatea la 10 ani mai abitir decât îndrăzneam eu la 20.

E jenant articolul ăla, pentru că, aparent, un om de știință compară pe aceeași scară două paradigme diferite în evoluția gândirii umane și a nevoilor pieței muncii. În plus, să nu uităm că noi făceam 'lucruri grele' cu stomacul la fel de greu și tot sistemul limbic inflamat în modul 'supraviețuire'.

Am învățat de 5 ori mai multă matematică decât fiică-mea la vremea aceea. Numai că dacă ea m-ar vizita înapoi în timp, cu mintea ei de acum, ar putea să-mi fie mamă. Și intelectual, și emoțional vorbind. Și asta e valabil pentru toți părinții și copiii lor de azi. În ciuda acrobațiilor matematice pe care am fost dresată să le performez mai bine decât ea, există zone ale intelectului de care oamenii ăștia care fac statistici azi pe grade de dificultate ar trebui să afle. Poate chiar de la copiii lor.

De Oana Moraru

Foto: 123rf.com

Citește și:

După ce a fost notată cu 3,65 la Evaluarea Națională 2017, după contestație o elevă din București a avut o surpriză uriașă

Evaluarea Națională nu este un examen de admitere la liceu, deci nu este un concurs de selecție sau o probă de admitere

Măsuri speciale pentru elevii care susțin Bacalaureatul în zonele afectate de caniculă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie