Retinal și retinol sunt doi compuși esențiali pentru sănătatea pielii. Acești doi compuși au asemănări, dar și diferențe semnificative în ceea ce privește structura chimică, rolurile în organism și utilizările lor în produsele cosmetice și de îngrijire a pielii. Termenul „retinoizi' descrie o gamă de derivați ai vitaminei A, inclusiv Retin-A (aka tretinoin), acid retinoic, retinol și retinal, printre alți retinoizi.
Includerea retinoizilor sau a altor produse retiniene în rutina ta de îngrijire a pielii va face o mare diferență pentru tenul tău și va preveni liniile fine și ridurile pe măsură ce îmbătrânești. Toate tipurile de piele, inclusiv pielea sensibilă, vor vedea rezultate impresionante de la produsele de îngrijire a pielii formulate cu retinoizi.
Atât retinolul, cât și retinalul sunt derivați de vitamina A, dar principala lor diferență atunci când vine vorba de îngrijirea pielii constă în puterea lor. În ceea ce privește structura chimică, cele două diferă doar printr-o legătură și doi atomi de hidrogen, deci sunt foarte strâns legate. Acest lucru se datorează faptului că fac parte din aceeași cale metabolică, scrie Skin Rocks.
Odată aplicați local, retinoizii trebuie transformați în acid retinoic (alias tretinoină, cea mai activă formă de vitamina A) pentru a avea același efect. Retinoizii trec prin mai mulți pași metabolici pentru a realiza acest lucru, iar fiecare pas de conversie slăbește puterea produsului. Potrivit sursei citată anterior, această conversie are loc prin următorii pași:
Esteri de retinol ==> retinol ==> retinaldehidă ==> acid retinoic
Prin urmare, retinalul este, în esență, următorul nivel de retinol. Este următorul pas metabolic, ceea ce înseamnă că este mai aproape de forma activă și organismul trebuie să lucreze mai puțin pentru a-l converti odată aplicat (are potențialul de a funcționa de peste 10 ori mai repede decât retinolul). Acest lucru face retina mai puternică și mai eficientă decât retinolul, dar înseamnă, de asemenea, că are potențialul de a fi mai iritant, deoarece acționează mai rapid asupra pielii.
Septembrie este o lună ca o bornă de hotar, este luna ce deschide ușa toamnei, cu vreme schimbătoare, capricioasă dar, probabil, așteptate de mulți, stropi binecuvântați de ploaie. Începem toamna în forță, dărâmăm mituri și învățăm de la specialiști să ne ferim de capcane și pericole care ne pot pune sănătatea sub imperiul riscului.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale. Este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
Ce efecte are Sindromul Instagram? „Imaginea perfectă, dar falsă, lipsită de o poveste, nu poate construi o familie, pentru că nu poate stârni în bărbat decât dorințe sexuale ce se consumă mult prea repede' – Psiholog Constantin Cornea
Fenomenul de ghosting afectează din ce în ce mai mulți oameni, și, cel mai adesea, își are rădăcinile în insecuritățile și problemele celui care fuge, nu în comportamentul celui părăsit.
Interviu în exclusivitate:
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu, specialist în obstetrică-ginecologie: “Excesul operațiilor cezariene fără o indicație medicală a început să își arate efectele nocive”
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/