Care este diferența dintre Alzheimer și demență?

Demența și Alzheimer nu sunt același lucru, dar ambele sunt adesea folosite atunci când se vorbește despre boli care afectează memoria.

În mod tragic, ambele boli afectează milioane de oameni din întreaga lume și reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel global.

Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Demența este un termen generic, utilizat pentru a descrie deteriorarea funcțiilor cerebrale ale unei persoane. Există mai multe tipuri diferite de afecțiuni debilitante – una dintre cele mai comune forme este Alzheimer.

Aceasta reprezintă 60-80 la sută din cazurile de demență, motiv pentru care oamenii fac uneori confuzie și folosesc denumirile în mod interschimbabil.

Ce este demența?

Demența apare atunci când deteriorarea mentală este suficient de severă pentru a interfera cu viața de zi cu zi a unei persoane. Aceasta cauzează probleme de gândire, raționament și memorie – deoarece acestea sunt zonele din creier care sunt afectate de boală.

În prezent, există un număr imens de persoane care suferă de demență, mai multe decât oricând înainte, iar acest număr se preconizează că va crește, spune Alzheimer’s Research UK, scrie The Sun.

Dar mult mai mulți nu au primit încă un diagnostic și nu știu că trăiesc cu această boală. Există o mulțime de tipuri diferite de demență, fiecare dintre ele fiind asociată cu un anumit tip de deteriorare a celulelor cerebrale.

Demența poate fi împărțită în două grupe principale, dar unele afecțiuni se încadrează în ambele categorii:

  • Corticală, care provoacă pierderi severe de memorie (precum cele observate în cazul bolii Alzheimer).
    Subcorticală, care afectează viteza și activitatea gândirii (așa cum se observă în cazul bolii Parkinson).
  • Cealaltă cea mai frecventă formă de demență, după Alzheimer, este demența vasculară. Ambele sunt rare la persoanele tinere cu vârsta sub 65 de ani.
  • Alte forme comune de demență sunt demența frontotemporală, diagnosticată mai ales la cei cu vârsta sub 65 de ani și demența Lewy, în care leziunile nervoase se agravează treptat în timp, provocând încetinirea mișcărilor.

Ce este boala Alzheimer?

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență. Este o boală degenerativă a creierului care este cauzată de modificări complexe ale creierului ca urmare a deteriorării celulelor.

Cauza exactă a bolii Alzheimer nu este încă pe deplin înțeleasă.

Dar experții cred că se întâmplă probabil atunci când un nivel ridicat de proteine se încurcă și înconjoară celulele creierului, ceea ce duce la deteriorarea și moartea celulelor, ceea ce face ca apoi comunicarea dintre celulele creierului să se estompeze lent.

Celulele cerebrale din regiunea hipocampusului din creier sunt, de obicei, primele afectate. Acest lucru cauzează dificultăți în ceea ce privește amintirea lucrurilor, deoarece hipocampul este centrul învățării și al memoriei.

Boala Alzheimer duce la simptome de demență, cum ar fi probleme cu memoria pe termen scurt, dificultăți în plata facturilor sau în amintirea întâlnirilor.

Simptomele se agravează în timp, o persoană putându-și pierde capacitatea de a vorbi sau de a scrie corect, de a îndeplini sarcini zilnice precum îmbrăcatul sau de a-și aminti rudele.

O persoană cu Alzheimer poate deveni, de asemenea, ușor confuză și agresivă și, uneori, poate avea accese de furie sau un comportament violent.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate