Cărămidă sau BCA? Ce tip de zidărie să alegi pentru construcția unei case

Alegerea materialelor potrivite pentru ridicarea unei case depinde de prioritățile beneficiarului – pe termen scurt, dar și pe termen lung

Dincolo de prețul efectiv de construcție, ridicarea unei case pe cont propriu reprezintă o oglindire a unui cumul de valori personale. Așadar, recomandarea unei soluții constructive este contraindicată în absența unor date clare cu privire la preferințele, valorile, modul de lucru sau bugetul beneficiarului. Materialele de zidărie folosite pentru construirea pereților exteriori sau delimitarea spațiilor interioare ale caselor nu fac excepție de la această regulă. Contează să definim, în primul rând, beneficiile urmărite, să le ordonăm în funcție de importanța acordată și, ulterior, să alegem soluția potrivită. Utilizate la scară largă pentru construcțiile tradiționale, cărămida cu goluri și betonul celular autoclavizat (BCA) sunt doar instrumente la care putem apela pentru a asigura un confort termic sporit, siguranță la incendii sau cutremure, izolare fonică, respectarea unui buget sau finalizarea lucrării la termen. Materialul de zidărie contribuie la atingerea acestor obiective, dar el face parte dintr-un întreg în care fiecare piesă este importantă. Dacă obiectivul este să atingem un confort termic optim, nu e suficient să alegem materialul de zidărie cu cel mai mic coeficient termic, dacă acesta nu are dimensiunile recomandate, este pus în operă necorespunzător, iar performanțele naturale nu sunt suplimentate de sisteme termoizolatoare corespunzătoare. De menționat este și faptul că materialele de zidărie despre care vom discuta evoluează constant. Cărămida cu goluri este total diferită de cărămizile „pline' utilizate în trecut, iar BCA-ul actual a evoluat considerabil față de variantele utilizate în fazele de dezvoltare accentuată a spațiilor de locuit în perioada comunistă.

Cărămidă

Cărămida este unul dintre cele mai vechi materiale de construcție utilizate de om. În varianta sa fără goluri a permis dezvoltarea unor construcții atât de solide încât au rămas în picioare timp de milenii. Cea cu goluri este un produs de dată mai recentă, dezvoltat pentru a permite reducerea consumului de energie în perioada de utilizare a locuințelor. Golurile din aceste produse permit utilizarea celui mai bun izolator termic cunoscut: aerul. Mai nou, pe piață puteți găsi și cărămizi care au golurile umplute cu polistiren sau vată termoizolatoare, produse care încetinesc schimbul de temperatură. Cărămida „plină' este un produs scump, utilizat astăzi mai puțin pentru construcția pereților și mai mult în scop decorativ.

Avantajele cărămizii

Cărămida cu goluri de calitate izolează termic, este ușor de montat și rezistentă la incendii, nu reține umezeala și conferă stabilitate unei construcții. În România este un produs foarte popular, utilizat pentru clădiri rezidențiale, indiferent de regimul de înălțime a acestora. Oferta din piață este variată, iar zidarii sunt familiarizați cu specificul acestui produs. Este important să respectați grosimile recomandate pentru fiecare dintre pereți: o grosime optimă pentru pereții exteriori, spre exemplu, ar fi 25 de centimetri. În mod evident, grosimea cărămizii influențează și gradul de izolare termică.

Cărămizile tradiționale, fără goluri, sunt folosite astăzi mai mult de către designerii de interior, în scop decorativ

Dezavantajele cărămizii

Trebuie spus că diferența de calitate între tipurile de cărămidă cu goluri de pe piață influențează mai multe aspecte tehnice, printre care rezistența mecanică la compresiune sau casabilitatea produsului. Comparativ cu BCA-ul, utilizarea cărămizii cu goluri implică pierderi de material mai mari și un consum suplimentar de mortar și produse de tencuială. Cărămida presupune opțiuni limitate de decupare sau tăiere. Un lucru la care să fiți atenți în utilizare ține de greutatea produselor atârnate ulterior pe pereți.

BCA (Beton Celular Autoclavizat)

Betonul Celular Autoclavizat a fost inventat în contextul unei crize energetice, fiind o soluție gândită pentru reducerea consumului de energie în locuințe. Produsul izolează tot cu ajutorul aerului, de data aceasta prezent în bulele care se formează în blocul de zidărie în procesul de autoclavizare. Proprietățile termice sunt influențate de porozitatea produsului final. Este recomandat ca produsele pentru pereții exteriori să fie mai poroase, iar pentru compartimentare să se opteze pentru blocuri mai compacte.

Avantajele BCA-ului

BCA-ul izolează bine termic și nu întreține arderea, fiind un produs mineral. Timpul de lucru poate fi redus considerabil cu ajutorul acestei soluții, care este semnificativ mai ușor de montat. De asemenea, pierderile de material sunt reduse, la fel ca și consumul de mortar sau tencuială. O lucrare bine făcută vă poate oferi pereți perfect drepți, în timp record. Forma compactă a zidului oferă și un plus de siguranță în cazul unor cutremure. De asemenea, produsul este ușor și nu încarcă structura de rezistență. Este ușor de decupat și tăiat, permițând o paletă mai largă de opțiuni în materie de home&deco.

Dezavantajele BCA-ului

Ca și în cazul cărămizii, fiți atenți la calitate. Pe piață sunt atât produse solide, ușor de folosit, cât și produse casante, care vă pot da serioase bătăi de cap. Stâlpii de beton armat sunt necesari pentru construcțiile cu un singur nivel, cu ziduri realizate din blocuri de BCA poros, termoizolant. În acest caz, trebuie să folosiți un strat izolator mai gros. Un alt dezavantaj ține de slaba familiarizare cu produsul a unor meșteri – aspect care poate fi remediat, însă, apelând la asistența oferită de anumiți distribuitori de pe piața de profil.

Cărămidă sau BCA? Concluzii

Obținerea beneficiilor pe care le urmăriți depinde nu doar de produsul de zidărie ales, cât și de calitatea acestuia și de modul de punere în operă. Izolarea fonică sau termică sau siguranța la cutremur sunt rezultatul unui cumul de factori. Structura clădirii, grosimea plafonului sau podelei, modul de punere în operă, toate acestea influențează rezultatele mecanice ale unui perete. Calitatea manoperei influențează, evident, și costul final de construcție. Prin urmare, alegerea echipei de construcții și respectarea indicațiilor asociate fiecărei categorii de produse se dovedesc a fi foarte importante, indiferent dacă decideți să optați pentru cărămidă sau BCA.

Sursă foto: Pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial