Simptomele colonului iritabil
Persoanele afectate de colopatie sufera de dureri abdominale si tulburari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree sau alternanata). Alte simptome ale colopatiei sunt senzatiile de balonare frecvente, anorexia, greata, regurgitatiile, digestia lenta, satietatea precoce, oboseala fizica si intelectuala, tulburari vasomotorii cutanate, palpitatii, dureri de cap etc.
Adesea aceste tulburari se amelioreaza in perioadele de repaus fizic si psihic si se agraveaza in perioadele de surmenaj si griji intense.
Factorii cauzatori
Factorul psihic se regaseste in declansarea simptomelor in 70% din cazuri. La peste jumatate din bolnavi se depisteaza stresul psihic, situatii conflictuale, surmenaj, sensibilitate crescuta care declanseaza un raspuns fiziologic intestinal exagerat sau alterat. Conform unui nou studiu american publicat in American Journal of Gastroenterology, chiar si lucrul in ture creste riscul de a dezvolta sindrom de colon iritabil.
Administrarea indelungata a produselor medicamentoase precum penicilina si alte antibiotice creeaza o predispozitie catre aparitia colonului iritabil deoarece acestea distrug bacteriile benefice ce protejeaza sistemul digestiv. De asemenea alimentatia nerationala, tutunul si alcoolul sau sedentarismul joaca un rol important in disconfortul intestinal.
Tratamentul fitoterapeutic al colopatiei
Capsulele Colon Sanatos de la Laboratoarele Fares BioVital au fost concepute special de echipa de cercetare de la laboratoarele din Orastie pentru tratamentul sindromului colonului iritabil. Plantele din compozitia sa (frunze de maslin, menta, volbura, valeriana, sunatoare, obligeana, lavanda, scortisoara) au atat proprietati calmante, sedative, cat si stomahice, antidiareice, antispastice si carminative, facilitand eliminarea gazelor intestinale.
Datorita efectului antialgic si antidepresiv, sunt eficiente in colicile intestinale care au un important determinism psihic. Se administreaza 1-2 capsule de 3 ori pe zi, dupa masa, timp de 2-3 luni.