Canotoarele noastre de aur: Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Geanina Radiș

La 22 de ani, sunt cele mai titrate nume din canotajul feminin românesc. Mâinile lor, alungite delicat a frumusețe, au dus, după o cursă fenomenală, tricolorul românesc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului așezat sub cele cinci cercuri olimpice. O poveste ca o pictură, despre succes, putere și lumina unor mâini de aur.

Canotoarele noastre de aur: Nicoleta Ancuța Bodnar și Simona Geanina Radiș

Cât de important este acest aur olimpic pentru voi? Ați plecat la drum cu gândul la cea mai prețioasă medalie, a fost o evoluție normală sau o surpriză?

Ancuța: Este cea mai importantă medalie și este un vis devenit realitate. Am plecat la drum cu gândul de a deveni cele mai bune. Ne-am dorit mult, am muncit foarte mult și la final a fost câștigul. A fost o evoluție normală. Noi din 2019 am câștigat toate competițiile, iar oamenii se așteptau ca noi să triumfăm.

Simona: Este cel mai important rezultat! Reprezintă visul oricărui sportiv de performanță. Am plecat cu foarte multă încredere în noi. Știam că suntem puternice și că avem șanse să câștigăm, dar am luat fiecare cursă treptat și ne-am bucurat mult pentru fiecare reușită.

Ați pornit favorite la câștigarea medaliei de aur. A creat asta o presiune asupra voastră? Cum ați stat cu gestionarea emoțiilor?

Ancuța: Da, a fost o presiune extrem de mare, dar noi ne-am concentrat doar pe noi și pe ceea ce aveam de făcut pentru a fi în competiție în formă maximă.

Simona: Sigur că nu se poate nega presiunea, toți ochii erau pe noi, dar am putut să o dominăm, să nu lăsăm emoțiile să ne abată de la obiectivul nostru. Nu ne-am permis să lăsăm bucuria să izbucnească decât după ce am trecut linia de finiș.

Este cea mai importantă performanță din carieră?

Ancuța: Fără discuție, până acum este cea mai importantă!

Simona: Este și cea importantă și cea mai frumoasă.

Cum vi s-a părut concursul? Cât de dificile au fost cursele de la această competiție?

Ancuța: Nivelul acestui concurs a fost foarte ridicat, de aceea și cursele au fost grele. Noi am fost pregătite pentru acest nivel și am concurat frumos, câștigând cursele cu multe secunde în avans.

Simona: A fost foarte greu. Fiecare cursă a fost trasă maximal și, deși eram devansate, am tras pentru a ne depăși limitele. Am dat totul.

Ce obiective imediate aveţi, ce urmează pentru barca voastră?

Ancuța: După această perioadă liberă vom relua pregătirea pentru a cuceri titlul mondial.

Simona: Vor urma campionate europene și mondiale în următorii ani, iar în 2024 vom lupta pentru a cuceri încă un titlu olimpic.

Care este cel mai mare vis sportiv al „canotoarelor de aur'?

Ancuța: Să obținem medalia de aur la Paris și să doborâm recordul mondial la dublu vâsle!

Simona: Să câștig din ce în ce mai multe medalii și să închei viața sportivă cu un palmares memorabil.

Aur european, aur olimpic, urmează cel mondial?

Ancuța: Ooo, da, ne dorim acest titlu.

Simona: Ne lipsește aurul mondial din palmares și vrem foarte mult să îl câștigăm.

Când și cum ați descoperit pasiunea pentru sport? Dar pentru canotaj?

Ancuța: La școală îmi plăceau orele de sport, dar pasiunea pentru canotaj a venit odată cu câștigarea primelor medalii de juniori.

Simona: Mie nu îmi plăcea sportul. Despre canotaj nu știam nimic atunci când am fost selectată. A venit la școală domnul antrenor George Bulie și mi-a povestit despre ce este vorba. Mi-a plăcut ce am auzit și am plecat la Snagov pentru a încerca.

Când ați început acest sport, v-ați gândit vreodată că veți deveni numărul unu în canotajul european și olimpic?

Ancuța: Sincer, nu… Am muncit și am luat-o pas cu pas până la aurul olimpic

Simona: Nu! Îmi doream, bineînțeles, să ajung cât mai sus, rezultatele de o astfel de anvergură fiind foarte departe pe atunci. Apoi, în timp, mi-am dat seama că totul este posibil dacă îți dorești.

Concurați de mult în această formulă?

Ancuța: În 2019 am format barca de dublu vâsle.

Care sunt cele mai mari piedici pe care le-ați întâmpinat până acum și cum ați reușit să le depășiți?

Ancuța: În sportul de performanţă apar accidentările sau stările de oboseală și uneori sunt greu de depășit. Noi ne-am susținut foarte mult și am reușit să trecem peste toate.

Simona: Momentele în care eram foarte obosite și nu mai reușeam să ne unim în barcă. Barca nu mai mergea și ne era foarte greu. Atunci ne susțineam una pe alta și încercam să facem haz de necaz. Au fost grele, dar au trecut și ne-au lăsat tot mai puternice.

De fapt, cum faci să îți revii după un eșec? Dar după euforia victoriei?

Ancuța: Înveți din eșec și apoi continui să te pregătești ca să demonstrezi la următorul concurs. Euforia victoriei dispare în momentul în care am fixat un alt obiectiv și începem să ne pregătim pentru el.

Simona: După un eșec te îmbărbătezi și pleci la drum cu gândul că data viitoare vei demonstra că locul tău nu este acela. Iar după o victorie îți setezi în minte că trebuie să continui lupta pentru a rămâne pe acel loc și, astfel, o iei de la capăt.

Aveți niște modele profesionale care vă ghidează? De ce?

Ancuța: Doamna Elisabeta Lipă este un model demn de urmat. Este cea mai bună canotoare a sec. XX și împărtășeș-te cu noi din experiența și din trăirile ei.

Simona: O avem pe doamna Elisabeta Lipa. Ne este mereu alături. Este un exemplu pe care îl urmăm.

Cât de de greu este să concurezi în umbra marilor canotoare din trecut? Este o presiune în plus sau o motivație suplimentară?

Ancuța: O motivație, fără discuție! Îți dorești să strălucești ca marile canotoare pe podium și să fie continuitate în acest sport la cel mai înalt nivel.

Simona: Trebuie să ne ridicam la nivelul lor, să repetăm performanțele și, bineîn-
țeles, să muncim pentru a le depăși.

Dacă ar fi s-o luați de la început, ați alege același sport? Cu ce altă disciplină l-ați schimba?

Simona: Pot să răspund pentru amândouă: am alege același sport. Nu am schimba nimic.

Ce calități trebuie să ai pentru acest sport? Dar ce calități dezvoltă el?

Ancuța: Trebuie să ai parametri, curaj, dorință și să fii muncitor. Canotajul îți dezvoltă îndemânarea, forța, echilibrul, lucrul în echipă.

Simona: Trebuie să fii înalt. Canotajul și nu numai, te dezvoltă din toate punctele de vedere. Atât fizic, cât și psihic.

Există copii în localitățile voastre natale, în locurile unde ați crescut, care așteaptă să-i descopere cineva sau cărora le lipsește curajul de a-și urma pasiunea, indiferent că e vorba de sport sau de altceva. Ce mesaj le-ați transmite?

Ancuța: Da, există mulți copii! Le spun să aibă curajul să meargă să încerce. Să aibă încredere în ei și să lupte pentru visul lor!

Simona: Le-aș spune să încerce indiferent de rezultat și să își dorească cerul.

Ce presupune viața unei sportive de performanță, partea de dincolo de concursuri, de onoruri, de medalii…?

Ancuța: Viața unui sportiv de perfor-manţă presupune luni și luni de antrenamente și cantonamente. În același timp, suntem și masterande la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Craiova.

Simona: Multă muncă și ambiție, perseverență, disciplină și o cantitate uriașă de educație.

Care este programul vostru de antrenament? Ce presupune un plan alimentar pentru un sportiv de performanță?

Ancuța: Trezirea la ora 7, micul dejun, primul antrenament la ora 8:30 sau 9:00, care constă în 24 km vâslit pe apă. Apoi duș, prânzul, odihnă până la 15:30 când începem al doilea antrenament. Acesta constă într-o oră de bicicletă și încă o oră și jumătate de forță. Apoi duș, cină, masaj, recuperare și timp liber până la 22:30 când este stingerea. Mâncăm normal, dar suntem conștiente de cât și cum consumăm alimentele. Produsele dedicate nutriției sportive fac diferența atunci când vorbim de performanță. Consumăm produsele din gama Herbalife 24, produse testate pentru substanțe interzise. Pentru noi nutriția de încredere este foarte importantă.

Simona: Două antrenamente pe zi. Nu avem un regim strict, suntem conștiente de faptul că trebuie să mâncăm sănătos pentru a fi eficiente la antrenamente și încercăm să selectăm ceea ce ne face bine. De aceea planul nostru nutrițional include produse speciale pentru menținerea masei musculare, pentru recuperare post-antrenament, pentru hidratare și pentru susținerea performanței. Herbalife Nutrition este alături de noi cu produsele dedicate nutriției sportive și certificate Informed Sports.

Cât de grele sunt cantonamentele lungi de luni de zile, obișnuite în acest sport? Cât e de dificil să stai departe de casă?

Ancuța: Anul acesta am stat 4 luni în cantonament în Italia. Depășești greul din antrenamente când ai un obiectiv clar și lupți pentru el. Este dificil să stai departe de casă, dar am vorbit aproape în fiecare zi cu familia pentru a fi mai aproape.

Simona: Este greu! Dar când câștigi o medalie importantă, îți dai seama că a meritat fiecare sacrificiu.

Ce alte pasiuni aveți, ce vă place să faceți în timpul liber?

Ancuța: În timpul liber mă odihnesc, ies în oraș cu prietenii, mă plimb, vizitez locuri noi și vorbesc cu familia.

Canotorii, se spune, își găsesc întot-deauna dragostea, tot pe lac. Voi unde ați găsit-o?

Ancuța: Da, da, e adevărat. Chiar am găsit-o pe lac.

Simona: (râde lung, confirmând din cap adevărul, cu ochii sclipind jucăuș) Pe… lângă lac.

Canotajul e un sport foarte greu și poate nu chiar atât de atrăgător pentru copii. Ce spuneți, de ce ar trebui părinții să-și îndrume copiii către acesta?

Ancuța: Canotajul este un sport frumos, dar și foarte greu. Este un sport unde îți depășești limitele, îți dezvolți multe calități, înveți să trăiești în colectiv. La întâlnirea cu barca și cu apa se formează legatura dintre copil și canotaj.

Simona: Peste tot este greu. Dar când vii acasă cu o medalie de aur câștigată la jocurile olimpice, îți dai seama că nu a fost degeaba. A meritat totul!

Parteneriatul de susținere între Herbalife Nutrition şi Federaţia Română de Canotaj, a început în 2014 pentru echipajul dublu vâsle feminin categoria uşoară. În anul 2018, Herbalife Nutrition a devenit sponsorul oficial în nutriţie al întregului lot feminin de canotaj pe durata pregătirii acestora pentru Jocurile Olimpice, iar în septembrie 2019 sponsorizarea s-a extins și la lotul masculin.

Produsele Herbalife Nutrition sunt disponibile doar prin intermediul Distribuitorilor Independenți Herbalife Nutrition.

www.herbalife.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje